Moshemordechai.ro: A guverna, guvernare

E o adevarata incantare sa vezi ca, staruitor si determinat, domnul Ponta si ceea ce numim "guvernul Ponta" continua neabatut opera marilor sai inaintasi Emil Boc si MRU, punand in roaba cu prioritati proiectul Rosia Montana, afacerea gazelor de sist, noi acorduri cu FMi si regionalizarea. Adica fix temele din tapuriturile fraierilor care acum un an si jumatate dardaiau prin piete privind spre trotineta USL si imaginandu-si ca e ditamai pachebotul. Pana la urma coabitarea are costurile ei.
E o incantare, spuneam, sa vezi ca se bifeaza oleaca de consecventa in actul de guvernare. In acelasi timp e teribil de enervant sa-l vezi pe campionul absolut al datului cu televizorul, acelasi domn Ponta, mereu satisfacut, expirand o insuportabila incantare de sine, invocand legitimitatea pe care i-ar fi dat-o milioanele de voturi. Voturile cu care isi fardeaza domnul Ponta iluzoria legitimitatea fiind fix voturile celor care ii cereau sa nu se avante prea excitat in tavalelie coabitarii, sa dea naibii regionalizarea, afacerea Rosia Montana sau pe cea a gazelor de sist. E un lucru poate mai dificil de procesat de catre un fost pasager din dreapta la raliurile degeaba, dar voturile astea nu au acelasi regim cu sticla de tuica pe care ti-o da tata socru drept rasplata ca nu-ti bati nevasta. Nu e domnul Ponta primul si nu va fi nici ultimul politician care nu intelege ca voturile alea vin la pachet cu niste obligatii, iar astea nu sunt scrise cu litere mici, ca in contractele cu firmele de asigurari, ci cu litere de o schioapa, pe pancarte, la vedere.
Daca ai timp si chef n-ai nevoie de multa perspicacitate pentru a observa ca de la venirea la putere a USL are loc un interesant fenomen. Sunt mobilizate resurse extraordinare pentru constructia imaginii premierului si intarirea puterii sale personale, iar simultan, pe mai multe planuri, se intampla tot felul de lucruri, care presupun concentrari la fel de importante de resurse, pentru discreditarea, slabirea si demolarea tuturor celorlalti din USL. Dar asta e politichia si nu-mi umple mie scrumiera.
De mai bine de 20 de ani Romania este neguvernata. Ceea ce am convenit noi sa numim, totusi, guvernare in anii astia nu a fost altceva decat administrarea unei magazii de catre niste gestionari tampiti si borfasi. Am ajuns in situatia in care, personal, chiar nu mai sunt interesat de misculatiile politicesti, de loviturile la turloaie si nici de ambitiile pestelui mic si tampit care planuieste cum sa manance el singur toata balena. Astea reprezinta dansurile de societate ale politicienilor si e treaba lor cine pe cine pupa la perinita sau cum isi organizeaza ei masinaria de distribuit suturi in cur. Am in schimb pretentia ca in actul guvernarii sa descopar macar reziduuri de responsabilitate. Si, de mai bine de 20 de ani, cu pretentia am ramas.
Lumea se schimba foarte rapid si nimeni nu sta sa astepte maturizarea lui Ponta, trezirea lui Antonescu din somnul de frumusete sau a lui Basescu din mahmureala. Romania chiar nu isi mai poate ingadui sa se lase pe mana unor zevzeci care au chef de bambilici si concursuri de flegme cu bolta. Guvernarea nu mai poate continua sa fie doar exercitiul prin care unii isi capiaza inamicii in vreme ce ei isi umlu garajul. In lumea asta in schimbare exista state serioase, cu guvernari ceva mai serioase decat ale noastre, care isi construiesc deja solutii, nu doar strategii, pentru marile probleme ale viitorului nu foarte indepartat. Noi ne multumim doar sa bifam lista de subzistenta primita de la FMI.
Monumentalul dezastru reprezentat de sistemul romanesc de educatie, productul fetid a "reformei" exersate de multii cretini care au condus ministerul de resort, nu e doar o problema a zilei de azi. Semianalfabetii si tembelii produsi de sistemul nostru de invatamant, mase enorme de agramati pentru care idealul de viata e tiganul ragaitor de manele, nu au cum reprezenta o resursa pentru ziua de maine. Peste 20 de ani ne vom trezi cu o grava penurie de forta de munca educata, transformati intr-un Imbecilistan, in care se vorbeste in grohaituri care mai aduc vag aminte de limba romana. Si dupa aia putem vorbi despre falimentul economiei, criza sistemului de pensii si orice avem chef pana ne ia dracu. Putem continua sa facem vedete din cei cinci elevi care au luat zece la bac si din olimpicul care a primit o diploma si bursa de studii pe nu stiu unde, dar in timpul asta sistemul romanesc de educatie scoate hoarde de manelisti cu sau fara diplome. In general cu diplome, ca doctoratul se da acum la promotie.
Tot peste 15-20 de ani ne vom confrunta cu declinul societatii petrolului. Ne putem imagina ca pansam rahatul acum daca ii lasam pe aia de la Chevron sa faca bani cativa ani tragand gazul din sist si pe bunicul de pe canapea, dar astea sunt prostii. Nu am auzit despre o strategie consistenta, serioasa pentru Romania epocii post-petrol. Si nici nu-si bate nimeni capul. Un mandat are 4 ani, important e sa supravietuiesti astia 4 ani la guvernare si apoi sa mai iei niste voturi de la gusteri, astea cu reconfigurarea profilului energetic, strategiile pentru epoca post-petrol si alte asemenea rahaturi nu intereseaza - ce mare branza? om vedea noi atunci!
S-a vorbit cu insistenta despre o apropiata si exploziva criza alimentara. Semne incep deja sa se vada, state serioase incep sa dezvolte strategii serioase, in incercarea de asigurare a viitorului. La noi agricultura ramane o chestie acolo, despre care am convenit candva ca are mare potential si gata, nu ne mai batem capul. Mai bine ne ocupam de regionalizare, ca feudele baronilor n-ajung pentru indestularea lor si pentru varsamintele la partid.
Daca privim in jur vedem cum lumea se schimba. Repede. Dramatic. Lupta pentru resurse ( alea pe care noi le dam de pomana) e cumplita, iar statele serioase isi dezvolta strategii pentru viitor, investesc in educatie si isi pregatesc cu grija ziua de maine. Pentru ca asta inseamna, acolo, actul guvernarii. La noi nu are cum fi asa. Pentru ca de multi ani nu mai avem guvern, un guvern al Romaniei. Am avut guverne PSD, CDR, DA, PDL-UDMR, acum avem guvern USL. Am avut guvernul Ciorbea, Radu Vasile, Isarescu, Nastase, Tariceanu, Boc, MRU si avem guvernul Ponta. Despre Guvernul Romaniei am auzit foarte rar vorbindu-se. Foarte rar.