Cotidianul: Basescu cere judecatorilor CCR sa respinga noua Constitutie
Scandalos. Daca nu iese cum vrea el, potopul

Traian Basescu s-a lansat luni intr-un atac fara perdea la proiectul noii Constitutii dupa ce forma ceruta de el a fost respinsa recent de Parlament. Atacul a fost lansat in cadrul ceremoniei de depunere a juramantului de catre noii judecatori ai CCR, Daniel Morar, Mona Pivniceru și Valer Dorneanu.
Dupa depunerea juramantului de catre cei trei, Basescu a tinut un discurs in fata tuturor judecatorilor Curtii Constitutionale prezenti la eveniment. Basescu le-a cerut, cu vorbele lui, judecatorilor CCR sa respinga revizuirea actuala a Constitutiei.
Traian Basescu a declarat in fata judecatorilor CCR ca ceea ce se intampla acum cu revizuirea Constitutiei reprezinta "un risc de blocare a statului", singura "justificare" de revizuire a legii fundamentale fiind, in opinia lui, referendumul din 2009.
"In mainele CC va fi noua Constitutie a Romaniei. Nu preget sa mentionez ca in momentul de fata si-a pierdut rostul de a fi revizuita. Singurul element care a stat la baza revizuirii Constitutiei a fost legat de politica de simplificare a statului si de a raspunde referendumului din 2009. (...) Vreau sa subliniez, nu pentru ca as critica pe cineva, dar in fata judecatorilor CC am obligatia sa spun ce gandesc. Revizuirea Constitutiei in baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuire. Ceea ce se face in momentul de fata nu are decat rostul de a complica functionarea statului. (...) As spune ca revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului. (...) Am si o alta ingrijorare: daca un referendum poate fi considerat un simplu sondaj. (...) Cred ca sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumul exprima suveranitatea poporului, asa cum se spune in Constitutie. Este una din marile mele ingrijorari si voi reactiona decent, dar voi reactiona la neluarea in considerare a referendumului din 2009", a sustinut Basescu.
Referendumul care nu il lasa sa doarma pe Traian Basescu nu este, așa cum poate s-ar fi așteptat multi, cel de anul trecut prin care a fost trimis acasa de milioane de romani, ci cel din 2009 pe care l-a organizat ca sa mai caștige un mandat prezidential și care prevede trecerea la un parlament unicameral și un numar maxim de 300 de parlamentari.