Senatorul Viorel Arcas l-a interpelat in Senat pe Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe. Subiectul interpelarii: "Pledoarie pentru o Scoala de Politie exemplara...cat de greu este sa schimbam ceea ce trebuie schimbat? "

Interpelarea mea de astazi este o pledoarie pentru dezvoltarea unei scoli de Politie exemplara, cu oameni valorosi si motivati pentru o meserie nu lipsita de pericol si de privatiuni, cu oameni dispusi la sacrificiu si, nu in ultimul rand, cu oameni extrem de bine pregatiti profesional. Pentru ca de modul in care acesti tineri sunt selectati, motivati si pregatiti poate sa depinda viata si siguranta fiecaruia dintre noi, la un moment dat.
Cu toate ca toti ne dorim o astfel de scoala de Politie, suntem inca departe de a o avea. Inca avem un examen de admitere la Academia de Politie si la scolile de politie si jandarmi irelevant si rudimentar, de tip grila, cu putine materii de examen, in conditiile in care concurenta la asemenea scoli este foarte mare si s-ar putea selecta tineri valorosi si dedicati acestor profesiuni. Preocupat de acest domeniu, am analizat modul de organizare al examenului la mai multe scoli de Politie din lume, exemplificandu-va doar Academia de Politie "EMILIEN VAES" din Belgia, Scoala nationala de ofiteri de politie (ENSOP) 'Cannes-Ecluse' de langa Paris, Scoala de politie din Columbia-Britanica din Canada, Lothian Police din Edinburgh (Scotia), Academia de Politie de la Oranienburg-landul Brandeburg (Germania), Colegiul de Politie din Finlanda. Spre deosebire de Romania, in toate tarile, candidatii sunt testati din mai multe discipline de invatamant care cuprind obligatoriu si elemente de matematica, de limba vorbita nu numai scrisa, iar, in multe locuri, exista testari care vizeaza cultura si cunostintele generale. In Romania, se bifeaza cu X o fata a unei coli de hartie A4, multi candidati admisi recunoscand, ulterior, ca au pus X-uri si la intamplare! Spre deosebire de Romania, in celelalte tari se verifica si capacitatea de a redacta texte, de a rezolva situatii si de a lucra in colectiv. Peste tot, probele sportive au un grad mare de complexitate, folosindu-se pistele aplicative. Noi avem testele sportive cele mai simple, facile, cu baremele cele mai scazute si nu cu o mare legatura cu practica meseriei. In toate tarile, candidatii trebuie sa aiba un background educational demonstrat si, obligatoriu, activitate civica - voluntariat.
In opinia mea, stimate Domnule Ministru, modul de organizare a examinarii viitorilor politisti si jandarmi dezavantajeaza foarte multi tineri (de exemplu, tinerii din familiile sarace care nu au bani de meditatii, tinerii din zonele rurale) si nu asigura selectia celor mai motivati si mai valorosi candidati. Am ramas in acest domeniu cu un examen de admitere neschimbat de decenii, singular in lume prin simplitate, fara a lua in calcul ca pe un om selectat gresit intr-o profesiune, il vom avea alaturi toata viata. Au fost cazuri in care tineri exmatriculati pentru afectiuni psihice grave de la o scoala de politie au intrat in anul urmator la alta!
Va rog, Domnule Ministru, sa-mi comunicati daca, la nivelul institutiei pe care o conduceti, s-a realizat o analiza comparativa a sistemelor de admitere europene in aceste tipuri de scoli, iar daca da, care sunt motivele pentru care examenul ramane neschimbat si neapdatat la realitatile actuale? Nu in ultimul rand, va rog sa-mi spuneti daca exista vreo tara unde se da examen de admitere din mai putine materii decat in Romania, precum si sa-mi specificati ce si-a propus Ministerul Afacerilor Interne si Politia Romana sa faca incepand chiar din acest an pentru a aduce concursul de admitere la scolile de Politie pe un fagas normal.