Machiavelli.ro: Vasile Dancu: "Sorin Rosca Stanescu este doar un caz de renegociere in cadrul USL"

Sociologul Vasile Dancu este de parere ca institutia coabitarii este o chestiune artificiala ce nu se regaseste in Constitutie dar care a avut efecte pozitive in cazul presedintelui Basescu si a premierului Ponta.
Pe de alta parte, acesta considera ca co-presedintele USL, Crin Antonescu este pierzator ca imagine in fata alegatorilor in contextul in care s-a opus semnarii pactului de coabitare. Vasile Dancu, a declarat, luni, Agentiei r/News, ca in politica romaneasca chestiunea coabitarii este una artificiala intrucat nu exista si nici nu este nevoie de aceasta ca institutie. "Chestiunea coabitarii la noi este una artificiala. In primul rand la noi, institutia coabitarii nu exista si nici nu este nevoie sa existe", a afirmat Vasile Dancu.
Potrivit acestuia, pactul de coabitare dintre presedinte si premier este un lucru bun in contextul in care cele doua institutii (n.r presedintie si Guvern) nu au functionat bine nici chiar in perioada 2000-2004 cand presedinte era Ion Iliescu, iar premier Adrian Nastase. "Pactul de coabitare dintre presedinte si premier este un lucru bun ca s-a semnat deoarece cele doua institutii nu au functionat nici in perioada 2000-2004 cand presedinte era Ion Iliescu iar premier Adrian Nastase. Coabitarea s-a facut din necesitate si trebuia dat un semnal de liniste oficialilor UE", a aratat Dancu.
Pe de alta parte, acesta a mai aratat faptul ca prin semnarea pactului de coabitare, Traian Basescu si Victor Ponta au avut de castigat la imagine in timp ce Crin Antonescu a pierdut pentru ca s-a opus. "Traian Basescu si Victor Ponta au castigat la capitalul de imagine prin semnarea pactului de coabitare iar Crin Antonescu a pierdut pentru ca s-a opus. Oamenii urasc conflictele politice pentru ca considera ca le aduce saracie si necazuri. Pactul de coabitare a influentat pozitiv imaginea externa a tarii noastre. Atat Ponta cat si Basescu au simtit din plin efectele coabitarii pentru ca au inceput sa performeze reciproc", a subliniat Vasile Dancu.
In privinta co-presedintelui USL Crin Antonescu, Dancu este de parere ca roadele pozitive ale coabitarii dintre Basescu si Ponta i-a creat o stare de frustrare deoarece ii dispare un subiect de campanie pentru prezidentiale prin faptul ca Basescu ii lauda guvernarea lui Ponta. "Crin Antonescu a devenit frustrat prin semnarea pactului dintre Basescu si Ponta in contextul in care se vad primele efecte pozitive ale coabitarii. Prin laudele pe care Traian Basescu le adreseaza lui Ponta in privinta guvernarii sale, Crin Antonescu ramane fara subiect in discursul si pregatirea sa pentru prezidentiale. Eu cred ca Sorin Rosca Stanescu este doar un caz de renegociere in cadrul USL in contextul in care Crin Antonescu va merge la prezidentiale pe actuala alianta USL. Pentru Crin exista totusi o cale de castig doar daca Traian Basescu nu va mai fi o tinta", a conchis Vasile Dancu.