HotNews : Adrian Nastase: In ceea ce priveste viitorul USL dupa 2014,

Fostul premier social-democrat Adrian Nastase a declarat joi seara, la Reghin, dupa lansarea volumelor din seria ‘Blog‘n roll‘ si ‘Exercitii de libertate‘, ca este sceptic ca Uniunea Social Liberala va continua dupa 2014 in formula actuala, scrie Agerpres.
"In ceea ce priveste viitorul USL dupa 2014, eu sunt sceptic ca aceasta formula va continua. Nu stiu daca ea se poate modifica intr-o alta varianta, stiu ca in politica exista intotdeauna formule din acestea cu geometrie variabila, pe unele le-am construit si eu, gradual, o sa vedem, dar este foarte clar ca cele doua partide sau multi membri din aceste doua partide se poarta precum adolescentii care asteapta varsta majoratului pentru a-si recapata sau capata libertatea pentru alte lucruri. Poate vor veni din nou impreuna, dar in orice caz este clar ca in momentul de fata exista o anumita nemultumire. Exista interese comune in mod evident, dar exista si o anumita suspiciune legata de anumite atitudini, de felul in care sunt preluati anumiti oameni, din alte parti", a afirmat Nastase.
Fostul premier a aratat ca in disputele aparute intre PSD si PNL fie este vorba despre "votul antisistem care se incearca a fi preluat de catre PNL" in perspectiva alegerilor prezidentiale de anul viitor sau, din contra, poate sa fie vorba, pur si simplu, de felul in care sunt fixate anumite institutii cu oamenii de la cele doua partide.
"Deci exista aceasta tensiune, cred ca este important, din acest motiv, ca cel putin pana in 2014 obiectivele sa fie clar asumate impreuna, lucrurile sa fie foarte clare pana la acel moment si de la acel moment, desi acum pare ca cele doua partide se vor desparti, de gandit care este cea mai buna strategie pentru fiecare dintre ele sau, eventual, din nou impreuna intr-o formula guvernamentala care va depinde si de majoritatea care va exista in Parlament", a sustinut Adrian Nastase.
Acesta crede ca ca o alta varianta ar fi si aparitia unui al treilea partid, de o alta formula de alianta, insa acest lucru depinde de modul in care va proceda viitorul presedinte, "care va avea dreptul sa faca la randul lui o desemnare de candidat de prim-ministru".
"Deci sunt destul de multe variante intr-o ecuatie cu mai multe necunoscute si va propun totusi sa asteptam cu calm momentul respectiv si sa vedem ce se mai intampla pentru ca, vedeti bine, un interviu sau cateva reactii politice pot, la un moment dat, sa creeze sentimentul unui divort iminent. Si nu cred ca este cazul si cred ca cei care sunt responsabili in cele doua partide vor sti sa aplaneze aceste tensiuni, repet, printr-o formula de masa rotunda, in interiorul USL, de tipul mesei rotunde de la polonezi, pentru a aplana tensiunile respective", a sustinut Adrian Nastase.
Fostul lider social-democrat mai considera ca USL trece printr-o perioada complicata, pentru ca ‘visele celor doua partide sunt diferite‘ si ca este evident ca ‘proiectele pentru anul urmator si pentru anii urmatori sunt diferite‘. Acesta a precizat ca PSD trebuie sa apere guvernarea si trebuie sa raspunda unor asteptari imense ale populatiei, iar pentru PNL situatia este si simpla si complicata in acelasi timp.
"E mai simpla sub aspectul guvernarii, pentru ca pentru ei este important sa obtina resursele necesare din punct de vedere uman, din punctul de vedere al platformei, pentru alegerile prezidentiale viitoare. Si de asemenea este important ca ceea ce este partea negativa a guvernarii sa ramana in zona PSD, care are si primul ministru. Este clar ca timpul lucreaza impotriva guvernarii, impotriva guvernului. Apar, inerent, nemultumiri sociale, apar probleme economice. Desi la nivel macroeconomic cifrele sunt incurajante, la nivel microeconomic si la nivel social efectele apar mult mai greu. De aceea interesele sunt divergente, aceste chestiuni sunt oarecum diferite", a subliniat el.
Nastase a mai sustinut ca pana nu va avea loc o discutie serioasa in legatura cu ce este mai important in USL, adica daca sunt mai importante alegerile prezidentiale decat alegerile europarlamentare, ca pregatire pentru alegerile parlamentare viitoare, va exista aceasta tensiune.
"De aici o anumita tensiune. Ori in conditiile in care doar peste cateva luni sau mai putin de un an vor avea loc alegerile europarlamentare - si se pregatesc de pe acum campanii diferite - sigur ca aceste chestiuni sunt complicate. Banuiesc ca v-ati referit la comentariile lui Sorin Rosca Stanescu... eu consider in continuare ca e nevoie de o masa rotunda a USL, de o discutie interioara, de o discutie in interior. Comunicarea aceasta prin presa, prin televiziuni, este extrem de nociva", a subliniat Adrian Nastase.
Fostul premier a precizat ca a citit transcrierea declaratiei lui Sorin Rosca Stanescu si ca ceea ce a spus acesta ‘nu era extrem de dramatic‘, intrucat a reluat doar o parte din nemultumirile care vizeaza anul 2014.
"Deci el a reluat unele dintre nemultumirile care tin de aceasta pregatire diferita a anului 2014. Dar e vorba de acumularea unor tensiuni - si aici a fost vorba si de felul in care a fost adoptata o anumita reglementare privind cadastrul, initiativa de la Senat, felul in care s-a creat o anumita majoritate ieri. Lucrurile acestea creeaza o anumita nemultumire, inclusiv in zona si bineinteles in primul rand in zona guvernului. Deci eu cred ca e nevoie de un dialog - care in ultima vreme, mai ales dupa chestiunile legate de procurori, dialogul acesta a fost inlocuit cu destul de multe suspiciuni in legatura cu o politica separata a celor doua partide. Iar Traian Basescu, ca de obicei, are meritul - cu ghilimelele de rigoare - de a construi niste crevase, niste teme false si niste capcane pentru adversarii politici", a mai spus Adrian Nastase.