ziarulevenimentul.ro: Suceava refuza sa formeze aceeasi regiune cu Iasul

In contextul regionalizarii, tot mai multi lideri politici din Suceava militeaza ca judetul lor sa formeze o regiune distincta.
Politicienii suceveni sustin ca in Moldova ar trebui infiintate doua regiuni, una cu centrul la Iasi, iar a doua, avand capitala la Suceava.
Istoria distincta a Bucovinei si specificul economic sunt argumentele liderilor politici
Separarea Bucovinei de vecinii moldoveni mai saraci este sustinuta de politicienii de dreapta din Suceava. Liderul PNL, deputatul Stefan Alexandru Baisanu, a enumerat trei dintre cele mai importante argumente prin care militeaza ca Suceava sa nu formeze aceeasi regiune cu Iasul. "Avem un specificul aparte datorat pozitionarii geostrategice, apoi o tipologie de dezvoltare economica distincta fata de celelalte judete din Moldova, in deosebi Iasi, Bacau, Vaslui. Nu in ultimul rand, vorbim despre o istorie diferita, avand in vedere cei peste 100 de ani cat Bucovina a stat sub dominatie austro-ungara", a declarat Baisanu. Intrebat daca are sustinerea colegilor de alianta de la PSD, liderul liberal a raspuns: "De ce nu?!". Totodata, deputatul Baisanu a initiat un proiect legislativ prin care ziua de 28 noiembrie sa fie declarata Ziua Bucovinei. "Noi, bucovinenii, meritam o zi a noastra, pentru ca Bucovina este oregiune istorica, si nu una trasata cu pixul la un moment dat, de gen est-vest, stanga-dreapta, bine ancorata in istoria poporului roman. Asta va precede urmatorul pas, ca Bucovina sa fie o regiune distincta in Romania, odata cu reorganizarea teritoriala", a explicat Baisanu.

Flutur vrea doua regiuni in Moldova

Liderul PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, subliniaza ca USL trebuie sa inteleaga cǎ strategiile de dezvoltare ar trebui stabilite la nivel de fiecare regiune in parte. "Eu si PDL credem ca e gresita impartirea in opt regiuni, iar in ceea ce priveste Moldova, nu ar trebui sa fie doar o regiune. Nu pot fi ignorate argumente de ordin istoric sau cultural. Atunci si Suceava si Iasiul ar avea un cuvant de spus", a declarat Flutur. Liderul PDL a anuntat ca dupa Paste va organiza dezbateri cu cetatenii din judetul Suceava pentru a-si spune punctul de vedere despre regionalizare si reorganizare administrativa intrucat sucevenii trebuie sa spuna cum vad si ce vor de la regionalizare, iar la aceste intalniri vor fi invitati din mediul universitar, de afaceri, mass-media, dar si reprezentantii societatii civile. El a mai spus ca PDL nu doreste o regionalizare care sa concentreze investitiile intr-un singur oras si in restul regiunii sa fie poli de saracie. "Iata de ce nu putem fi de acord cu ce vrea sa faca USL", a mai spus Flutur.

PSD e mai temperat cu initiativele "separatiste"

Liderul PSD si presedintele Consiliului Judetean Suceava Catalin Nechifor considera ca este dificil de format o regiune distincta, pe conturul Bucovinei, mai ales ca judetul Suceava depaseste granitele fostei provincii istorice. "Nu se poate crea o regiune in jurul unui singur judet. Cred ca avem mai multe aspecte similare cu judetul Neamt, decat cu Botosaniul", a declarat Nechifor. Seful judetului Suceava critica atitudinea liderului PDL Gheorghe Flutur, despre care spune ca este prezent mai mult in presa decat la intalnirile pe tema reorganizarii administrativ-teritoriale. "Am participat pana acum la trei dezbateri publice pe tema regionalizarii, organizate de universitatea Stefan cel Mare, de asociatia ProDemocratia si de factori politici. Pe dl Flutur nu l-am intalnit la nicio astfel de discutie. El face declaratii doar pentru presa", a mai spus Nechifor. (Adina Zancu)

"Dl Flutur nu a participat la nicio dezbatere locala pe tema regionalizarii. El face declaratii doar pentru presa"- Catalin Nechifor, presedinte CJ Suceava

"Bucovina sa fie o regiune distincta in Romania, odata cu reorganizarea teritoriala" - Stefan Baisanu, presedinte PNL Suceava

"In ceea ce priveste Moldova, nu ar trebui sa fie doar o regiune" - Gheorghe Flutur, lider PDL Suceava