Aproximativ 4.200 de delegati din intreaga tara se reunesc, vineri si sambata, la Sala Palatului, in Congresul extraordinar al PSD, principalul punct pe ordinea de zi fiind alegerea unei noi conduceri a formatiunii, pana la scrutinul din 2016, precum si modificarea Statutului PSD.
Pentru postul de presedinte va candida premierul Victor Ponta, fiind singura candidatura validata la sefia partidului. Andrei Alexandru, fost consilier al lui Nicolae Vacaroiu, isi depusese si el candidatura, dar aceasta nu apare ca validata in lista de candidati remisa, vineri, oficial de catre PSD.
Lupta cea mai stransa se va da pentru functiile de vicepresedinte. Congresul PSD va alege opt vicepresedinti pentru viitoarele regiuni de dezvoltare si opt vicepresedinti la nivel national, functii prevazute in noul Statut ce urmeaza sa fie adoptat.
Pentru posturile de vice national au fost depuse si validate 13 candidaturi: Niculae Banicioiu, Eugen Bejinariu, Gheorghe Bunea Stancu, Ion Calinoiu, Ion Calea, Titus Corlatean, Adrian Duicu, Dan Nica, Constantin Nita, Ion Prioteasa, Cristian Rizea, Dan Sova, Marian Vanghelie. Potrivit gandul.info, presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a decis sa se retraga din aceasta competitie.
Favoriti pentru a ocupa o functie de vice national sunt, scrie sursa citata, Dan Nica, Nicolae Banicioiu, Gheorghe Bunea Stancu, Constantin Nita, Ion Calinoiu, Adrian Duicu, Marian Vanghelie, Dan Sova si Titus Corlatean.
In ceea ce priveste cursa pentru functiile de vicepresedinti pe regiuni de dezvoltare, cea mai dura batalie se anunta a fi cea pentru regiunea Sud - Est, unde vor candida Marian Oprisan (seful CJ Vrancea), Nicusor Constantinescu (presedinte CJ Constanta) si Constantin Boscodeala (primarul municipiului Buzau).
Candidatii pentru regiunea Vest sunt presedintele CJ Timis, Titu Bojin, si presedintele PSD Caras - Severin, Ion Mocioalca. Senatorul Ilie Sarbu nu candideaza pentru o functie in cadrul Biroului Politic National al PSD, el urmand sa participe la lucrarile acestui for in calitate de lider al grupului PSD din Senat.
Pentru regiunea Sud, lupta se va da intre trei candidati: presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, si Adrian Tutuianu.
Castigatorii celorlalte regiuni sunt deja cunoscuti, depunandu-se cate o singura candidatura pentru functia de vicepresedinte al acestor regiuni.
Astfel, vicepresedinte pe regiunea Nord-Vest va ajunge fostul ministru de Interne Ioan Rus, pentru regiunea Centru vicepresedinte va fi ministrul Apararii, Mircea Dusa, iar primarul municipiului Iasi, Gheoghe Nichita, va deveni vicepresedinte regional in zona Nord-Est. Robert Negoita este singurul candidat pentru regiunea Bucuresti - Ilfov.
De asemenea, pentru regiunea Sud-Vest, candideaza doar Paul Stanescu - presedintele CJ Olt.
Functia de secretar general al PSD nu va mai fi aleasa la Congres, Andrei Dolineaschi urmand sa fie confirmat in aceasta pozitie la urmatorul Comitet Executiv.
In schimb, Congresul va adopta infiintarea functiei de presedinte executiv, functie pentru care va candida vicepremierul Liviu Dragnea.
Pentru cele cinci functii de vicepresedinte alese din randul Organizatiei de femei au fost depuse si validate cinci candidaturi, respectiv: Ecaterina Andronescu, Corina Cretu, Gabriela Firea, Rovana Plumb si Olguta Vasilescu.
Fostul presedinte Ion Iliescu va ramane presedinte de onoare al PSD, iar pentru functia de presedinte al Consiliului National al partidului - detinuta pana in 20 iunie anul trecut de fostul premier Adrian Nastase - nu se vor organiza alegeri.
(Sursa: RTV.NET)