MEDIAFAX - Ponta, catre PDL: Daca anuntam motiune si nu reuseam sa o fac, ma ascundeam prin casa cateva zile

Premierul Victor Ponta a ironizat, marti, anuntul PDL privind motiunea de cenzura in urma angajariii raspunderii pe Legea despagubirilor, aratand ca, in calitate de presedinte al PSD, daca ar fi anuntat o motiune si nu ar fi fost in stare sa o realizeze, s-ar fi ascuns prin casa cateva zile.
"Strict politic, si faptul ca au anuntat motiune de cenzura si nu sunt in stare sa o faca, nu mai vreau sa mai comentez. Dar eu, daca as fi fost presedintele PSD si anuntam motiune si nu mai eram in stare sa o fac, cred ca cateva zile m-as fi ascuns prin casa", a spus Ponta.
El a aratat ca nu au fost vazuti democrat-liberali depunand amendamente pe tema retrocedarilor pentru ca acestia au fost "absolut neseriosi".
"Nu am vazut amendamente de la ei decat de la Tise, ca sa le dam la samsari toti banii si nu am de gand sa discut asa ceva cu nimeni. Cred ca au niste probleme interne si nu sunt in stare sa aiba o pozitie serioasa. In rest nimic, doar gargara, nu au spus nimic serios", a spus Ponta.
El a acuzat PDL de faptul ca atunci cand a exercitat guvernarea nu a rezolvat problema retrocedarilor, desi decizia CEDO a fost data in 2010.
"Din toate partidele din Parlament, singurul care nu are voie sa vorbeasca despre chestia asta este PDL, pentru ca decizia CEDO e din 2010. Deci din 2010 au mai fost inca doi ani la guvernare. Daca stiau sa rezolve problema mai bine decat mine, banuiesc ca o rezolvau, ca nu i-a impiedicat nimeni. Dar au preferat sa o amane, pentru ca a devenit din ce in ce mai grava", a mai spus Ponta.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, dupa intrevederea cu premierul Victor Ponta, ca Uniunea a decis, prin vot, sa nu semneze o motiune de cenzura daca aceasta va fi facuta ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului asupra legii privind despagubirile pentru imobile nationalizate.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni ca PDL a avut discutii cu reprezentanti ai UDMR si ai PPDD pentru depunerea unei motiuni de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul restituirii proprietatilor, aceste discutii urmand sa continue.
Prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul a anuntat ca PDL va incerca sa depuna o motiune de cenzura in legatura cu Legea despagubirilor daca toate partidele de opozitie vor agrea acest lucru, mentionand ca este vorba despre "o decizie in lucru".
Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea miercuri, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.