AmosNews: Ministrul Corlatean si primarul Oprescu au inaugurat "Piata Francofoniei"

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, impreuna cu Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, au inaugurat, luni, Piata Francofoniei din Bucuresti, prima piata din Europa dedicata Francofoniei, in prezenta reprezentantului Secretarului General al Francofoniei, precum si a reprezentantilor Grupului ambasadelor, delegatiilor si institutiilor francofone din Romania.
In cuvantul de deschidere, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a reliefat rolul pe care l-a avut francofonia in conturarea destinului european al Romaniei, subliniind, totodata, momente semnificative ale parcursului sau francofon: "Valorile francofoniei corespund obiectivelor strategice pe care Romania le urmareste pe plan intern si international, de a promova stabilitatea, democratia, respectarea drepturilor omului si a statului de drept. Aderarea Romaniei la francofonie a contribuit la conturarea profilului sau de tara cu vocatie francofona si destin european". Pe parcursul a doua decenii, Romania a devenit un membru activ al OIF, profund angajat in sustinerea si promovarea valorilor acestei organizatii.
De asemenea, seful diplomatiei romane si-a exprimat increderea in capacitatea Organizatiei Internationale a Francofoniei de a oferi "solutii pertinente si vizionare la multiplele probleme globale ale lumii contemporane, alaturi de alte organizatii internationale majore".
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a evocat traditia francofona si francofila a poporului roman si contributia a numeroase personalitati de origine romana, precum Eugen Ionescu, Emil Cioran si Constantin Brancusi, la imbogatirea patrimoniului cultural francofon si mondial.
Referitor la insemnatatea inaugurarii Pietei Francofoniei si a monumentului dedicat francofoniei, primarul general Sorin Oprescu a subliniat: "Placa daltuita aici va cinsti inaugurarea primei piețe dedicate Francofoniei din Europa. Este o apreciere și un simbol al francofoniei si francofiliei bucureștenilor, dar și o recunoaștere a meritului Organizației Internaționale a Francofoniei de a ne conștientiza de importanța acestui mecanism al solidaritații, cooperarii și increderii intr-un viitor mai bun pentru planeta noastra".
Pierre de Cocatrix, reprezentantul personal al Secretarului General al Francofoniei, a mentionat principalele valori francofone - diversitate, solidaritate si multilingvism - care reunesc adeziunea celor 77 de membri si observatori ai francofoniei institutionale. De asemenea, a evidentiat rolul important al Romaniei - "stat-fanion" al Francofoniei in Europa Centrala si de Est - in sustinerea si realizarea proiectelor francofone.
Totodata, Pierre de Cocatrix a adresat multumiri autoritatilor romane pentru proiectele si actiunile desfasurate in sprijinul promovarii valorilor francofoniei la nivel regional si international. "In acest an jubiliar, la Bucuresti, Romania a marcat profundul atasament la marea familie francofona (...)Stim ca aceasta manifestare nu este decat o reflectare a unei realitati francofone si mai bogate, care sta marturie a unei vitalitati a societatii civile romane, profund atasate limbii franceze si valorilor francofone."
La eveniment au participat reprezentanti ai corpului diplomatic, personalitati politice si culturale, jurnalisti, oameni de afaceri francofoni, membri ai cercurilor universitare si academice cu preocupari in sfera francofoniei.