Moshemordechai.ro: Domnule Ponta, pot sa ma sterg de flegma sau mai scuipati?

Politicianul cocotat la putere are pretentia de a fi socotit infailibil, precum papa. Daca a reusit, intr-un mod sau altul, sa te smenuiasca de voturi, atunci a demonstrat deja ca e mai destept ca tine si ca atare trebuie sa inghiti fara cracnire tot ce-ti serveste el, nu-i asa? Pentru ca el e un initiat, un jucator subtil, un artist al politichiei, pe care tu, vulgara creatura platitoare de taxe nu ai cum il intelege.
In politica romaneasca nu mai avem de multa vreme (si asta deja e foarte ingrijorator) asteptari fenomenale. Am eliminat din inventarul de criterii moralitatea, buna cuviinta, onestitatea sau inteligenta. Functionam, in raporturile cu politicienii nostri, in regim de catastrofa, asa ca ne rezumam la minime asteptari, ca de exemplu: sa nu ne scuipe direct in ochi, ci asa, mai catre perciuni; sa nu fie extraordinar de nesimtiti, ci cel mult de 12 ori mai nesimtiti decat media nationala; sa plimbe jetul atunci cand urineaza pe noi. Astazi, domnul Ponta a reusit sa demonstreze ca pana si aceste minime cerinte sunt excesive. Pe unii se poate ca asta sa-i fi surprins, in ce ma priveste, de doi ani de zile am tot urlat pe aici, asumandu-mi inutil rolul de bleaga Casandra.
Cand domnul Ponta facea loc in USL pentru tot felul de evadati, pe ultima suta de metri, din tabara portocalie, primeam explicatii despre pragmatism, realpolitik si alte bazaconii. Cand acelasi domn Ponta aducea, pe usa din dos, in USL toata gasca uneperista a lui Oprea, din nou am fost mustrat ca nu pricep cum functioneaza politichia, ca interesul o cere etc. Si tot asa, am zeci de alte exemple. De fiecare data, domnul Ponta avea pretentia sa i le inghitim si sa lasam maraitul ca stie el mai bine. Si a trebuit sa inghitim multe. Si am fost tampiti si i le-am inghitit.
Ponta a venit la putere avand un singur punct in agenda politica: anti-basismul. Putem face pe natangii si sa pretindem ca USL ar fi dispus, nu se stie unde, nu se stie cand, de un autentic program politic, dar realitatea simpla si incontestabila e ca intreaga constructie a USL, toate voturile pe care le-au cerut domnul Ponta si asociatii sai au avut in spate doar prezumtivul anti-basism si promisiunea curatarii de tot ceea ce era malign la regimul Basescu. Voturile au venit, iar Ponta a semnat imediat un pact cu Basescu. Pragmatism. Realpolitik, carevasazica.
Am trecut si peste uneperizarea USL, si peste biletelele de la Barosso, si peste pactul cu Basescu. Am trecut si peste principii. Am trecut peste toate prea usor. Iar acum primim si ultimul scuipat in ochi. Pentru ca domnul Basescu o propune la sefia DNA pe Kovesi, cea care reprezinta expresia cea mai abjecta a basismului. Codruta Kovesi e cea sub mandatul careia, va reamintesc, batranii erau fugariti pe aratura, cu bibliile, de zelosii procurori trimisi de catre ea pentru a-i ancheta pe cei care votasera la referendum. Acei 7,4 milioane cu care Ponta a avut tupeul sa se tot legitimeze si pe care acum ii scuipa in ochi.
Dupa aproape un an de guvernare, Ponta are realizari doar in planul coabitarii cu Basescu. Si a reusit, dupa alegeri, sa dea unul dintre cele mai slabe guverne pe care le-am avut vreodata. Sa ne fie de bine!
Pana la urma, pe mine personal ma lasa rece cine va fi sef pe la parchete. Dar cand vor fi din nou saltati, astia de prin USL, sa nu vina sa mai urle ca e stat politienesc, ca justitia e la Basescu. Sa nu-mi mai ceara solidaritate si iesit in strada.
Nu ma intereseaza nici de catre cine, nici daca, nici ce fel ar fi santajat domnul Ponta. Nici ce calcule savante justifica acest "compromis" -cum delicat simte nevoia sa-l numeasca. Toate chestiile astea sunt socotelile sale, legate de interesele propriei sale cariere. Iar cariera sau nu ma intereseaza. Ba da. De fapt ma intereseaza. A inceput sa ma deranjeze. Nici opozitia sa fata de Basescu, in talk show-uri, nu ma intereseaza.
Nici delimitarile orale ale domnului Antonescu nu satisfac. Cata vreme este in continuare asociat cu Ponta, ramane la fel de responsabil ca si acesta pentru actele guvernarii USL.
Mai astept numirea Monicai Macovei la justitie. Pentru ca - nu-i asa?- interesul national o cere, partenerii europeni, NATO etc.
In politica romaneasca e urgenta nevoie de o noua formatiune politica. Nu de inventii mizerabile ca PPDD, nici de miscari basiste de tot felul, ci de o miscare autentica venita din zona civica, acolo unde exista mii de constiinte, mii de personalitati remarcabile, despre care stim prea putin, pentru ca scena publica e confiscata de aceiasi ticalosi, de ani de zile.