Inpolitics : Miscarea Populara - o farsa a lui Basescu pe seama lui insusi (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

Pentru ca Traian Basescu a dovedit pana acum ca are simtul umorului, inca mai speram ca ultima lui initiativa, Miscarea Populara, e un simplu renghi, chiar daca unul pe care si-l joaca lui insusi. Eventual de plictiseala. Altfel, daca ar fi sa il luam in serios, concluziile ar fi triste: marele sforar politic de altadata s-a cam sclerozat la final de mandat.
Interviul la B1TV de miercuri seara, al presedintelui, s-a dorit a fi unul de clarificare a misterelor care inconjurau noua Miscare Populara - cine este si ce vrea - dar a reusit doar sa confuzeze pe toata lumea si sa nasca si mai multe semne de intrebare.
Va sa zica avem asa: o miscare civica, dar care poate deveni politica la un moment dat, conform spuselor prezidentiale.
In ea sunt asteptati oameni care nu au background politic, sunt in afara oricaror suspiciuni legate de moralitate si de cinste, dar e organizata de consilierii politici ai presedintelui, cu virf de lance Cristian Diaconescu, traseist politic notoriu, combinat cu o ziarista, suspectat a fi ofiter acoperit al serviciilor si cu o sotie bancher anchetata penal cindva pentru o frauda uriasa.
La loc de cinste in formarea noii miscari stau principiile si oamenii, dar primul lucru pe care l-a facut presedintele si echipa sa a fost procurarea de sedii: "Fundatia are deja sediu oferit in Bucuresti si in Constanta si mai sunt foarte multe oferte..." a spus presedintele.
De asemenea, se pune pret pe corectitudine, dar presedintele neutru politic, arbitru al puterilor statului, recunoaste candid ca se implica activ, mai ales material!!!, in crearea Miscarii care va deveni partid la un moment dat: "Eu sunt unul dintre cei care vor ajuta aceasta fundatie sa-si dobindeasca logistica la nivel national, are nevoie de sedii, cu cunostintele pe care le am, cunosc pe cineva ici, pe cineva colo, gasiti un loc de manifestare a filialei de la Timis, de la Cluj, de la Calarasi...nu o sa reusim sa antrenam macar 20-30% dintre cei care nu merg la vot daca raminem doar la nivelul internetului".
"Pot apela la oricine si emisiunea asta mi-a prilejuit un apel" spune Basescu la TV, in traducere "sariti cu banii, baieti, ca avem mare nevoie"
Cum se pune caruta inaintea boilor: o miscare anti-sistem, de tipul celei visate de Basescu, in stare sa atraga atentia celor dezgustati de sistemul politic actual de la noi, se naste in general spontan, in jurul unei personalitati ori al unui eveniment; in cazul de fata, Basescu anunta ca se cauta inca un lider potrivit: "Trebuie gasite doua lucruri: presedinte si cenzor. Ne trebuie un om cu prestigiu, in afara oricaror dubii de moralitate, de cinste, un profesionist recunoscut in domeniul lui, fie ca e un actual manager de multinationala, fie un extraordinar de cunoscut ziarist, pe cit posibil fara trecut politic".
Candidatul perfect pentru post, neoprofetul Dan Puric, se aude ca i-ar fi refuzat recent pe emisarii Cotrocenilor, preocupat, probabil, de invazia anuala de Paste pe micile ecrane ale romanilor.
Si mai nostim, primul examen politic pe care noua miscare l-ar putea da e in alegerile europarlamentare, unde un partid anti-sistem ar trebui sa iasa, logic, cu un mesaj mai degraba eurosceptic, mai ales ca tensiunile din UE chiar creeaza cadrul ideal; cum ar putea sa gireze tocmai Basescu, insa, un asemenea mesaj?
Desigur, evenimentele din ultima perioada atesta ca multa lume, nu doar de la noi, s-a cam saturat de vechile si anchilozatele structuri partinice, si au succes miscari anti-sistem, precum "Cinci stele" a clovnului Beppe Grillo, numai ca in asemenea cazuri, cum spuneam, avem de-a face cu evolutii naturale, nu de laborator. Pastorul celui mai mare partid italian al momentului, clovnul Grillo, a inceput cu un blog, a strans adepti nenumarati si apoi a devenit partid.
Una peste alta, presedintele trimite cu gandul la generalii ramoliti care isi umplu timpul la pensie reconstituind marile lor batalii din soldatei de plumb, spre disperarea familiilor.
Cu gandul la noua lui jucarie, el face si gafe nepermise, vezi dezvaluirea de azi, de la congresul avocatilor, privind politicieni care i-ar fi cerut sa aranjeze dosare in justitie, adica trafic de influenta la cel mai inalt nivel. Cu toate acestea, respectivii infractori nu risca nimic, pentru ca seful statului, garantul respectarii legilor, nu sufla un cuvant despre numele lor, ceea ce s-ar cam incadra nitel la tainuire, in Codul Penal. Nu va imaginati, insa, ca s-ar autosesiza DNA in asemenea situatie, doar procurorii cunosc, si ei, simtul prezidential al umorului.
De departe cel mai comic aspect, insa, e lipsa lui de originalitate. Miscarea Populara reediteaza pas cu pas istoria Actiunii Populare, creata in 2003 de fostul presedinte Emil Constantinescu, dupa ce, pe final de mandat, se certase cu tot spectrul politic, incepind cu ai sai taranisti. Singura diferenta e ca unul a facut-o dupa ce nu a mai fost presedinte, iar celalat cand inca e. Si AP a fost tot o miscare civica, destinata unificarii dreptei, organizata de (fosti) consilieri prezidentiali, in frunte cu Zoe Petre ori Mugur Ciuvica, in care erau asteptati in special universitari fara trecut politic, oameni de buna calitate interesati de schimbarea sistemului politic. Au venit, in schimb, politicieni si ex-sefi de servicii precum Decebal Remes, Ioan Avram Muresan, Vlad Rosca, Catalin Harnagea. Dupa 5 ani de bajbaieli sterile, gruparea a sucombat prin absorbtia de catre PNL, marcand, totodata, sfarsitul definitiv al carierei politice a fostului presedinte Emil Constantinescu. In cazul lui Basescu, mai trebuie sa asteptam nitel, dar nu prea mult, probabil.