Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a participat la 27 februarie 2013, la Roma, la o reuniune ministeriala transatlantica a sefilor diplomatiilor din statele membre NATO si UE, la care au participat si Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Catherine Ashton, si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Discutia ministeriala s-a desfasurat sub forma unui dineu de lucru si a fost prima astfel de reuniune la care a participat secretarul de stat al SUA de la preluarea mandatului.
Pe agenda discutiilor s-au aflat o serie de teme de actualitate de pe agenda de politica externa a partenerilor transatlantici, respectiv situatia din Afganistan, Orientul Mijlociu si Nordul Africii, precum si angajamentul statelor si organizatiilor reprezentate la reuniune impotriva terorismului international si neproliferarii nucleare.
Ministrul Corlatean a reafirmat importanta relatiei translatlantice si a reiterat sprijinul ferm al Romaniei pentru consolidarea parteneriatului dintre Statele Unite si Europa. A evaluat prezenta secretarului de stat american la o reuniune transatlantica, la putin timp de la preluarea mandatului, ca o reconfirmare din partea SUA a importantei acestei relatii.
Ministrul roman al afacerilor externe s-a referit, in interventia sa, la situatia din Afganistan, reiterand angajamentul Romaniei privind continuarea prezentei militarilor romani. A evocat perspectivele retragerii acestora, pe masura ce misiunea ISAF se apropie de final, pe baza unui calendar coordonat cu ceilalti membri ai ISAF. De asemenea, a aratat ca tara noastra este pregatita sa participe la viitoarea misiune condusa de NATO, in Afganistan, ca o contributie la efortul NATO de adaptare la contextul international in schimbare. Totodata, s-a referit si la alte masuri destinate sa sustina stabilizarea Afganistanului, inclusiv la prezenta Romaniei in cadrul misiunii UE in aceasta tara - EUPOL.
Alaturi de alti omologi, ministrul roman a subliniat importanta Parteneriatului Estic in politica de vecinatate a Uniunii Europene si a incurajat o cooperare stransa cu ceilalti parteneri pe temele circumscrise acestui instrument.
O alta tema abordata de seful diplomatiei romane a fost situatia Orientul Mijlociu, cu trecerea in revista a situatiei curente si perspectivelor procesului de pace, respectiv ale situatiei din Siria. Astfel, pe ambele dimensiuni mentionate, a incurajat intreprinderea de masuri in vederea identificarii, agrearii si implementarii de solutii politice, de catre actorii implicati. In ce priveste Siria, a salutat eforturile internationale intreprinse pana acum si initiativele care ar putea conduce la reglementarea politica a conflictului intern, exprimand disponibilitatea tarii noastre de a sprijini, pe baza propriei experiente, un eventual viitor proces de tranzitie.
In ce priveste nordul Africii, ministrul Corlatean a apreciat ca raspunsul comunitatii internationale fata de problemele actuale din Mali trebuie sa fie multidimensional, incurajand actiunea comuna a tarilor din regiune.
Ministrul Corlatean a subliniat necesitatea unor eforturi ferme din partea intregii comunitati internationale pentru combaterea terorismului, evolutiile recente reconfirmand faptul ca toate statele sunt afectate de acest flagel.