Antena3 : Antonescu vrea sa modifice Constitutia, ca fostii presedinti nu se intoarca in politica

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, se gandeste sa modifice Constitutia, astfel incat fostii presedinti de stat sa nu se mai intoarca in politica.
Potrivit lui Antonescu, modelul american este unul demn de urmat de catre sefii de stat din Romania, iar o modificare a textului fundamental ar putea consfinti acest obicei.
Declaratia lui Antonescu a venit in contextul in care a sustinut ca se astepta ca Traian Basescu sa se decida asupra revenirii in viata politica la finalizarea mandatului.
"Cred de principiu ca nu ar fi rau ca la un moment dat sa se aseze, daca nu la nivelul legii, dar macar ca o cutuma, ca cine a ajuns o data presedinte al Romaniei sa considere asta varful si capatul carierei sale politice, cumva dupa maniera americana, pentru ca nimeni n-a vazut un presedinte al SUA care dupa aceea sa fie din nou senator, deputat, sa se lupte acolo pentru o noua candidatura. (...) Daca vrem cu adevarat sa avem pe viitor un presedinte cat mai putin partizan, deloc partizan daca se poate, un presedinte care sa nu mai reprezinte acolo interesele unui partid, poate ca acest lucru ar trebui impus si prin lege, sau prin Constitutie. Ai ajuns presedinte, fa-ti mandatul de presedinte avand in minte ca nu mai ai treaba cu niciun partid, ca nu te intorci dupa aceea intr-un partid sau in viata politica", a explicat miercuri Antonescu.
Ulterior, Antonescu a fost intrebat daca aceasta propunere va fi facuta in cadrul procesului de revizuire care a fost declansat in Parlament.
"Pot fi mai greu impuse printr-o lege, ele ar trebui impuse printr-un ethos, printr-o cultura publica si probabil ca, daca va exista un presedinte care va da acest exemplu, va fi mai usor pentru urmatorul. Am putea discuta si de impunerea prin Constitutie", a mai afirmat liderul PNL.