De Ce News: Legatura dintre Udrea, Blaga si Geoana (Autor: Val Valcu)

Sa luam de bun diagnosticul lui Traian Basescu, potrivita caruia PDL se comporta ca FSN, dar sa-i ponderam zicerea, pentru ca presedintele exagereaza, pentru efect dramatic, si sa admitem ca se comporta ca PSD. Atunci cand a pierdut, fireste. Sa analizam, din aceasta perspectiva, sansele celor doi candidați in alegerile interne,Udrea si Blaga.
In 2005, dupa ce PSD a iesit de la guvernare, fostul presedinte Ion Iliescu a incercat sa revina in fruntea partidului. S-a izbit de refuzul lui Adrian Nastase, iar din razboiul celor doua grupari a castigat un out-sider, respectiv Mircea Geoana. Decuplarea prezidentialelor de parlamentare si strategia rezistentei la Cotroceni pana la capat exclud revenirea lui Traian Basescu in partid, pe model Iliescu.
Din ceea ce se observa pana acum, presedintele isi va delega catre un apropiat atributia de lider al partidului (sau macar de candidat la acest post). A aruncat pe piata numele lui Boc, apoi a zis ca a fost la misto. S-a inscris in cursa Elena Udrea. Blaga a contra-atacat, iar dezbaterea publica se duce mult mai dur decat in 2005.
Ce a insemnat pentru PSD epoca Geoana? Tipul de lidership practicat de acesta seamana cu ceea ce face Blaga: in locul unor decizii centralizate, Geoana a dat autonomie filialelor. Baronii nu au avut a reprosa nimic centrului. Ca un voievod mai priceput la negocieri decat la razboaie, Geoana s-a limitat sa-si controleze capitala, prin boier Goagal Belivaca, si i-a lasat pe ceilalti in plata Domnului. Lumea ar fi fost multumita, dar nu poti trai doar din infrangeri. In 2010, dupa batalia pierduta la prezidentiale, greii de la centru s-au aliat si au propulsat la conducere un out-sider, profitand de descumpanirea si frustrarile din filiale. S-a dovedit ca Ponta avea exact ceea ce-i lipsea lui Geoana: replica, ba chiar obraznicie, cand e cazul, angajament in confruntare deschisa. Miscarea a dat rezultate, peste trei ani.
Astazi, Blaga pare a se bucura de sprijinul multor lideri locali. Atacurile lui Traian Basescu, paradoxal, ii aduc imagine, pentru ca minus cu minus da plus. Evident, jocurile de putere din interior si negocierile se poarta pana in ultima clipa. Dar, dincolo de simpatii sau antipatii personale, ce perspectiva ofera Blaga in caz ca va castiga? Are forta de a tracta partidul, din pozitia de lider, sau se va limita sa-l administreze, la fel ca un presedinte de bloc, sau de Boc, ca tot glumea primarul Clujului pe aceasta tema? Risca PDL sa se plafoneze inca o legislatura in Opozitie, la fel PSD-ul fara lider carismatic?
Udrea trage dupa sine un imens val de antipatie, dar tocmai pozitionarea drept adversara a USL ii poate permite sa-si fructifice atuurile (replica acida, obraznicie, notorietate). Desigur, in conditiile in care USL se erodeaza la guvernare, asa cum a patit PDL dupa 2009.
Nu e exclus ca un out-sider sa castige, iar scenarii in acest sens au aparut deja pe piata. Ramane sa vedem daca batalia care se da va duce la trezirea PDL din pumni, sau daca e lupta finala pentru bilete la clasa intai, pe Titanic.