Cotidianul.ro: Ponta, din nou la Bruxelles

Premierul Victor Ponta participa marti, la Bruxelles, la o intalnire la nivel inalt a grupului "Prietenii coeziunii", din care fac parte state ce beneficiaza de fonduri comunitare destinate reducerii discrepantelor de dezvoltare in interiorul Uniunii Europene.
Aceasta este ultima reuniune a "Prietenilor coeziunii", in cadrul careia statele trebuie sa-si fixeze o pozitie comuna cu privire la alocarile din urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020, precizeaza luni Biroul de presa al Executivului.
Delegatiile statelor participante sunt primite la Parlamentul European de primul-ministru al Poloniei, Donald Tusk, cel al Portugaliei, Pedro Passos Coelho, si de seful Legislativului comunitar, Martin Schulz.
Participantii se reunesc intr-o sesiune plenara, la finalul careia premierul Victor Ponta sustine o conferinta de presa pentru jurnalistii romani.
Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, un memorandum prin care a actualizat pozitia Romaniei cu privire la urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene, aferent perioadei 2014 - 2020.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a subliniat la acea data ca principalul obiectiv al tarii noastre este obtinerea unei pozitii bugetare mai favorabile si ca Romania nu este de acord ca rata de absorbtie a fondurilor europene sa fie corelata cu viitoarele alocari pentru politica de coeziune.
Ultima reuniune a "Prietenilor coeziunii" - Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania - a avut loc la Bratislava, la 5 octombrie, iar la discutii au participat inclusiv presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Parlamentul European, Martin Schulz.
Reprezentantii au adoptat, la acea data, o declaratie comuna in care aratau ca Uniunea Europeana se confrunta cu o criza fara precedent si ca trebuie sa mobilizeze toate instrumentele disponibile in vederea stabilizarii economiei, in paralel cu restaurarea conditiilor necesare pentru o crestere durabila si crearea de locuri de munca.
In document, prim-ministrii si reprezentantii "Prietenilor coeziunii" s-au pronuntat pentru o concentrare a finantarii in cadrul politicii de coeziune "in continuare pe regiunile si statele membre cel mai slab dezvoltate, recunoscand in acelasi timp necesitatea sprijinirii regiunilor ce nu se mai incadreaza in obiectivul convergenta si a celor aflate in etapa de "phasing-out" in vederea atingerii unui nivel crescut de dezvoltare", relateaza Agerpres.