Observatorul de Constanta: Senatorul Nicolae Moga: "Din Parlament, la oamenii din teritoriu" (Autor: Mihaela Tirpan)

Parlamentarul, care candideaza pentru un nou mandat, in acelasi colegiu S2, si-a prezentat bilantul activitatii sale in Senat

La aproape 4 ani de la alegerile care l-au trimis pe social democratul Nicolae Moga in Parlamentul Romaniei, senatorul si-a prezentat bilantul activitatii desfasurata in cadrul Colegiului senatorial numarul 2. Avand 130 de sate in grija, senatorul si-a reunit toate actiunile intr-o carte, pe care a prezentat-o in conferinta de presa. Cu ganduri venite de la presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, Moga, a spus, emotionat, ca ultimii 4 ani l-au schimbat foarte mult, neajunsurile oamenilor care inca mai traiesc in camarute improvizate cu paie si celofan fiind greu de descris in cuvinte. "Nu sunt scriitor, cartea este, de fapt, o sinteza, un raport de activitate pentru cei carora trebuie sa le dau socoteala, pentru oamenii din colegiu carora le voi duce aceste volume in perioada imediat urmatoare", a spus senatorul Nicolae Moga, avandu-i alaturi pe oamenii care i-au stat aproape in anii de mandat, printre acestia si coordonatorul Colegiului S2, vicepresedintele PSD Constanta, Felix Stroe.
Volumul "Din Parlament, in teritoriu pentru oameni" aduna activitatea parlamentara a celui care a avut - dupa cum spune - indrazneala sa echipeze un autobuz vechi corespunzator cerintelor unui cabinet senatorial. "Cu acesta m-am deplasat saptamanal in localitatile din colegiul meu, preluand problemele cetatenilor impreuna cu echipa mea de consilieri si incercand, evident, rezolvarea cat mai multora dintre ele. Legatura Parlament - Colegiul S2 ramane principala mea preocupare spre rezolvarea cat mai eficienta a problemelor din teritoriu", precizeaza senatorul. Moga se declara multumit, in mare parte, de cat a putut sa lucreze in acesti primi 4 ani de reprezentare in Parlament, el fiind cel care a donat anul trecut trei ambulante in colegiul sau, absolut necesare urgentelor medicale. Totusi, activitatea are si puncte slabe, pe care senatorul le cuprinde la capitolul "insatisfactii", unde a nominalizat proiectul nefinalizat al introducerii gazului in Mangalia, proiect care s-a lovit de prea multe "hartogarii", nefinalizarea proiectului centrului multifunctional din orasul Baneasa, precum si neinceperea lucrarilor la Unitatile 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. "Toate guvernele au gresit si ma uit cu ingrijorare ca si partidul din care fac eu parte incepe sa faca la fel; noi, politicienii, reprezentam interesul tarii si nu al partidelor", a declarat senatorul despre proiectul continuarii lucrarilor la CNE Cernavoda. In ceea ce priveste lucrarile de la Baneasa, Moga explica faptul ca pana in prezent s-au facut pasi importanti, unitatea medicala de acolo fiind inchisa, acum urmand sa fie angajat personal calificat pentru cele trei sectii deschise. Pentru toate aceste lucrari, senatorul aduce multumiri implicarii Consiliului Judetean. "Un parlamentar, daca nu are sprijinul Consiliului Judetean si al primarului din colegiu, nu face nimic, dar exista si parlamentari care nu cunosc realitatea din teritoriu. Se duceau la microfon, dar nu stiau cu locuiesc si traiesc oamenii. Si nu e singura problema; marea preocupare a noastra trebuie sa fie satul romanesc, care trebuie refacut de stat, printr-un program guvernamental serios pentru 10 - 15 ani. Acum, transhumanta se face de la oras catre sat, iar cresterea economica se poate face prin consum, promovand produse romanesti, de genul programului Consiliului Judetean Constanta, agricultura, turism si energie", a completat senatorul Moga.

Cei mai buni si cei "ingamfati"

Dupa ce a spus ca primarii sunt "cei mai importanti politicieni din Romania", Moga a vorbit si despre cei care isi fac treaba ca la carte, dar si despre cei care au pierdut pe mana lor. Astfel, conform descrierii senatorului, Mugur Mitrana (23 August), Florin Onescu (Lipnita), Niculae Dragomir (Ostrov) si Gheorghe Manta (Chirnogeni) sunt printre cei mai buni colaboratori ai parlamentarului in acest mandat, iar despre Mariana Mircea, fost primar al orasului Cernavoda, spune ca a pierdut alegerile din cauza ca a fost "ingamfata si nu a iesit in strada sa discute cu oamenii". Despre primarii Dumitru Bocai, care a lucrat in Ovidiu foarte multe proiecte, si Claudiu Tusac (Mangalia), Moga spune ca nu au comunicat cu cetatenii din localitatile pe care le-au reprezentat.

"Partidele trebuie sa bata palma pentru problemele majore"

Intrebat care este punctul sau de vedere vizavi de cum lucreaza politicienii constanteni, Nicolae Moga a spus ca acestia ar trebui sa bata palma pentru problemele majore din judet. Un exemplu este situatia Administratia Porturilor Maritime, care, potrivit programului FMI, ar fi trebuit vanduti. Senatorul Moga sustine ca APMC sa revina autoritatilor locale unde sunt desfasurate activitati portuare.
Senatorul Nicolae Moga candideaza pentru un nou mandat, pe acelasi colegiu S2, avand sustinerea tuturor formatiunilor din cadrul Uniunii Social Liberale.