moshemordechai.ro: Prinde rusu, scoate-i...

Mare tulburare din cauza accidentului comis de un diplomat rus, la Bucuresti. Intr-un fel justificata. Fetita lovita de rus se afla pe trecerea de pietoni, bezmeticul ala e clar vinovat ( n-are sens sa o mai lustruim cu prezumtia de nevinovatie). Iar vinovatul trebuie sa plateasca. Pana aici n-avem ce comenta. Discutia apare cand observam nervii care par sa ne fi cuprins pe toti, atunci cand descoperim ca rusul aflat la volan n-a fost inca belit. E protejat de imunitatea diplomatica. Reactia rusilor, in acest caz, a fost mult mai civilizata decat a americanilor, in cazul Teo Peter, dar ne facem ca nu vedm asta, pentru ca suntem filo-americani si rusofobi. Fireste ca nu i-au ridicat imunitatea diplomatica si nu l-au dat pe mana autoritatilor romane. Nicio tara nu procedeaza niciodata astfel cu diplomatii sai.
Nu am sa-i iau apararea rusului, pentru ca e vinovat si trebuie sa raspunda pentru ce i-a facut copilei. Dar exista nuante pe care am face bine sa le sesizam. In primul rand rusul a ramas la locul accidentului. In al doilea rand nu a chemat un militar care sa pretinda ca se afla la volan in locul sau ( pentru cine cunoaste itele cazului Teo Peter), nu a fost impachetat si scos din tara in mai putin de 3 ore. Comunicarea ambasadei ruse e lapidara, dar exista.
In fine, pentru rigoare, n-ar fi rau sa ne amintim ce s-a intamplat acum cativa ani, cand Silviu Ionescu, un diplomat roman aflat la Singapore, s-a aflat in aceeasi situatie. Statul roman nu i-a ridicat imunitatea, nu l-a predat autoritatilor singaporeze, a fost adus in tara unde cazul a fost cercetat asa cum au crezut ai nostri potrivit. Adica musamalizata. Ionescu refuzase orice test cu alcoolscopul.
Asta e treaba. Sa speram ca biata copila se va face bine si nu va ramane cu sechele.