Premierul Victor Ponta a prezentat marti, in cadrul unei conferinte de presa, concluziile intalnirii sale de luni cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El a sustinut ca acesta "a apreciat ca ceea ce am discutat s-a pus in practica" si a anuntat ca, dupa alegerile parlamentare, va exista un ministru al Fondurilor Europene. Premierul a vorbit si despre cota unica de impozitare, asigurand ca va ramane de 16%, dar si despre situatia de la Oltchim.
Victor Ponta a declarat ca "Barroso a apreciat ca ceea ce am discutat s-a pus in practica" si ca Guvernul pe care-l conduce nu a primit "alte 11 puncte", de la acesta. Premierul a adaugat ca, din punctul de vedere al Guvernului, criza a fost incheiata dupa decizia CCR privind invalidarea refrendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. "Relatiile intre CE, Guvern, Parlamentul European, Parlamentul Romaniei au intrat pe un fagas normal, pozitiile s-au echilibrat foarte mult. Romania merge in continuare pe drumul sau european, mai multa integrare, un rol mai important pe care tara noastra trebuie sa il aiba in UE. Am vazut in tonul si atitudinea presedintelui CE, ca o parte din reprosuri si neintelegeri au ramas in urma repet, situatia a reintrat si este de colaborare intre Comisie si Autoritatile din Romania. In rest, am discutat de cateva lucruri foarte concrete, in primul rand s-au remarcat din partea Comisiei progresele evidente facute in ceea ce priveste mecanismul de absorb?ie a fondurilor europene facute in acest an", a mai spus Victor Ponta.
Romania va avea de platit pentru greselile facute in perioada 2010-2011
Primul-ministru a apreciat ca Romania va avea "in mod sigur" de suferit in urma constatarilor referitoare la modul defectuos in care anumite programe s-au desfasurat in perioada 2007 - noiembrie 2011. "Este regretabil faptul ca in special pe motive de lipsa de competente si lipsa de implicare in perioada 2010-2011, programele europene desfasurate in Romania, au avut de suferit. (...) In perioada, 2012 -2013 - 2014 in ansamblu ca tara vom avea de platit pentru greselile facut in perioada 2010-2011", a declarat premierul, adaugand ca Romania trebuie sa beneficieze, in perioada 2014 - 2020 de fonduri pentru agricultura dar si coeziune.
Voi propune un ministru al Fondurilor Europene
Victor Ponta a anuntat in cadrul conferintei de presa de marti ca intentioneaza sa creeze si un nou minister dedicat Fondurilor Europene. "Impartasesc in totalitate ideea de a avea un singur minister care sa coordoneze autoritatile de management. Ceea ce va pot confirma este faptul ca in noul Guvern, dupa 9 decembrie, voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care sa aiba atributii directe de coordonare a tuturor autoritatilor de management. Practic, inseamna sa construim toata infrastructura pentru ca de la 1 ianuarie 2014 sa avem un singur ministru care coordoneaza. E unul din motivele pentru care Romania a avut atat de multe probleme cu absorbtia fondurilor comunitare", a spus primul-ministru.
Ponta a vorbit si despre intalnirea sa de luni cu premierul Belgiei, desfasurata tot la Bruxelles, aratand ca a discutat cu acesta despre repornirea procedurii privind atragerea unui investitor important la Posta Romana. In plus, a spus Ponta, "primul-ministru mi-a confirmat sprijinul pentru Schengen".
Premierul a mai declarat ca procedura pentru procurorul general si seful DNA este exact in sensul discutat la 6 iulie cu Barroso, la Bruxelles.
El a mai spus ca impartaseste ideea de a avea un singur minister care sa coordoneze autoritatile de management. "Asta inseamna reacreditarea", a aratat Ponta.
Basescu nu se poate angaja in numele Romaniei in privinta uniunii bancare
Liderul social-democrat a tinut totodata sa explice ca presedintele Traian Basescu nu se poate angaja in numele Romaniei in ce priveste sprijinirea initiativei unei uniuni bancare la nivel european. Nu am discutat atat de mult cu presedintele Barroso despre initiativa uniunii bancare, sunt convins ca Basescu nu se poate angaja in numele Romaniei, doar si-a dat cu parerea. Domnia sa are dreptul la o parere. Guvernul, in consultare cu Parlamentul si BNR, va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare, pe masura ce lamurim unele aspecte ridicate de alte tari: cum putem sa aderam la o uniune bancara unde nu avem drept de vot. Cred ca Romania, ca si Polonia si alte tari, sigur ca trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari, dar cu conditia sa fii la masa, nu pot fi in afara camerei, dar sa fii de acord. E o idee buna uniunea bancara, dar trebuie Romania primita la masa, nefiind membri ai euro nu putem nici participa, nici sa ne spunem parerea", a afirmat Ponta.
Cota de 16% ramane neschimbata. Bugetul se va aproba in decembrie
Primul ministru a vorbit si despre cota unica de 16%, asigurand ca aceasta va ramane neschimbata. "Unii au auzit ca scot cota de 16%. Cota de 16% ramane neschimbata si asumata de mine ca prim-ministru. Pastrand cota de 16% avem nevoie de o colectare mai buna. Pentru strategia pe 2013- 2016 vom cauta alte solutii de crestere a incasarilor la buget. De unde vor veni aceste resurse, fie ca vorbim de redevente mai mari, fie ca vorbim de utilizarea mai buna a potentialului energetic, fie de o politica mai inteligenta de stimulare a agriculturii prin cotele diferentiate de TVA. Iau in calcul sa gasim noi surse de finantare pentru bugetul de stat", a spus premierul, precizand ca Traian Basescu "nu are niciun fel de atributii in domeniul bugetar", astfel incat "nu vom colabora cu presedintele in grupul de lucru".
Tot legat de buget, Ponta a precizat ca acesta va fi aprobat in decembrie de noul Parlament. "In luna octombrie voi prezenta proiectul de guvernare al USL 2013-2016, incluzand si principalele idei ce tin de partea bugetara. E logic ca noul Parlament sa voteze noul buget pentru 2013. Cu cine sa aprob bugetul in noiembrie, cu parlamentarii care sunt in campanie, iar multi isi termina mandatul?", s-a intrecat primul-ministru.
Ponta a mai anuntat ca pana in 10 decembrie se anunta o remaniere si ca ministrul Afacerior Europene, Leonard Orban, va primi in urmatoarele zile o functie oficiala la Bruxelles.
La Oltchim nu vom accepta niciun fel de oferta care presupune pierderea locurilor de munca
Legat de situatia de la Oltchim, premierul a spus ca pana in acest moment sunt depuse trei oferte si ca singura solutie pentru redresarea combinatului o reprezinta privatizarea. "Termenul de depunere a ofertelor la Oltchim, joi, nu se amana. Una dintre oferte este exotica, iar cealalta trebuie verificata din punctul de vedere al potentialului financiar. Indiferent de rezultatul final, nu vom accepta niciun fel de oferta care presupune pierderea locurilor de munca si implicit dezmembrarea Olchimului. E o decizie complexa acolo. Eu i-am inteles pe oamenii care au protestat, dar principalul lor protest trebuia sa fie impotriva celor care au facut acolo datorii de 2,6 miliarde, un management dezastruos. Managementul anterior i-a adus in aceasta situatie catastrofala. Oltchimul are o importanta strategica pentru economia Romaniei, iar noi nu putem inchide vineri licitatia cu cine e mai simpatic si peste o luna inchide Oltchimul. Vineri e licitatia deschisa, tinand cont de participanti sunt sigur ca va fi un spectacol. Va fi foarte usor sa zic sa se ocupe X sau Y, dar trebuie sa fiu responsabil. O solutie pe termen mediu si lung - nu exista alta solutie la Oltchim decat un investitor puternic. Oricine salveaza locurile de munca este binevenit. Politic nu m-ar deranja nici macar Dan Diaconescu", a asigurat seful Guvernului.