Cotidianul: Trei intelectuali catre Barroso: "Sfatuiti-l pe domnul Basescu sa-si dea demisia imediat spre binele Romaniei"

O noua scrisoare in atentia presedintelui Comisiei Europene

Tot mai multi intelectuali incearca sa le explice liderilor europeni cum stau de fapt lucrurile in Romania.
"S C R I S O A R E A Nr.1 CATRE COMISIA EUROPEANA"
Domnului Presedinte J. M. Barroso
1. Din partea societatii civile, va informam ca poporul roman suveran - prin votul sau constitutional la referendumul din 29 iulie 2012 - a decis ca domnul Traian Basescu sa plece din functia publica in care a fost pus de acelasi popor suveran. O majoritate covarsitoare de 87% din cei 8,4 milioane de cetateni care au participat la vot - a aprobat demiterea.
Va mai precizam ca voturile pentru demitere au fost in numar de 7,4 milioane, fata de 5,27 milioane voturi cu care a fost ales in functie domnul Traian Basescu in anul
2009.
2. Poporul roman suveran v-ar fi recunoscator daca - in al doisprezecelea ceas - l-ati sfatui pe domnul Traian Basescu sa-si dea demisia imediat, sa se comporte ca un om politic rational si responsabil. In felul acesta, s-ar pune capat crizei politice pe care a
provocat-o prin actiunile sale dictatoriale si prin violarile repetate si grave ale Constitutiei tarii.
1Daca veti considera util, va vom trimite toate studiile si analizele noastre publicate in ultimii ani cu privire la abuzurile si abaterile regimului Basescu, la violarile grave ale Constitutiei.
3. Curtea Constitutionala a decis la data de 2 august 2012 sa se procedeze la reverificarea si actualizarea listelor electorale permanente urmand sa se pronunte la data de 12 septembrie 2012.
4. Cvorumul de participare a fost indeplinit, dupa cum aratam mai jos.
5. Datele oficiale privind numarul celor inscrisi in listele electorale permanente si scaderea dramatica a populatiei sunt urmatoarele:
Inscrisi in listele electorale permanente anul 2004 - 18,45 milioane anul 2008 - 18,46 milioane anul 2012 - 18,31 milioane
Datele oficiale ale Institutului National de Statistica privind evolutia populatiei
anul 2000 - 22,435 milioane
anul 2004 - 21,673 milioane
anul 2008 - 21,504 milioane
anul 2012 - 19,040 milioane
2Scaderea populatiei
In anul 2004 fata de anul 2000 - 762 mii
In anul 2008 fata de anul 2004 - 170 mii
In anul 2012 fata de anul 2008 - 2.460 mii
a) In anii regimului Basescu (2004 - 2012), cifra din listele electorale permanente a ramas practic neactualizata (18,3 - 18,4 milioane), in timp ce populatia stabila a scazut cu 2,6 milioane de persoane in cei 8 ani,
b) Fata de anul 2000, populatia a scazut cu 3,4 milioane persoane.
c) Este evident ca la o populatie totala de 19,04 milioane persoane nu poti avea 18,3 milioane persoane cu drept de vot, cum apar in listele electorale permanente si cum in mod gresit sustine domnul Basescu; 18,3 milioane persoane cu drept de vot reprezinta o cifra care nu corespunde realitatii.
Din cifra de 19,04 milioane trebuie sa scadem populatia cu varsta sub 18 ani (18,3% - 18,4% ponderi publicate de Institutul National de Statistica) pentru a determina in mod corect cifra totala privind persoanele cu drept de vot.
6. Daca pornim de la populatia de 19,04 milioane persoane stabilita la recensamant si scadem persoanele sub 18 ani (cca. 3,5 - 3,7 milioane), rezulta un numar de electori de 15,5 milioane (sau 16,5 milioane daca se tine seama de migratie). Cu
aceste cifre se compara cei 8,4 milioane persoane care au votat si rezulta ca a fost atins si depasit cvorumul de participare (50% + 1).
3NOTA SPECIALA 1
Toate acestea in conditiile in care domnul Basescu si PDL - contrar Constitutiei si legii partidelor - au organizat public boicotul referendumului, chemand cetatenii la neparticipare. In acest boicot s-a implicat si premierul Ungariei, Victor Orban, care a venit in Romania si a indemnat populatia de etnie maghiara sa nu participe la vot. Este evident ca aceste doua actiuni contravin principiilor statului de drept si ale democratiei.
NOTA SPECIALA 2
Cvorumul de participare a fost impus incorect (contrar Constitutiei tarii, contrar recomandarilor Comisiei de la Venetia, contrar faptului ca la declansarea suspendarii si a referendumului era in vigoare alta lege care nu prevedea cvorumul de participare).
7. In mod gresit, domnul Basescu si adeptii sai sustin cifra eronata de 18,31 milioane din listele electorale permanente, care nu au fost corectate si actualizate, astfel incat sa reflecte situatia reala de scadere dramatica a populatiei. Au existat mari
deficiente de care raspund domnul Basescu si guvernele care s-au succedat.
8. In mod gresit, domnul Basescu si adeptii sai se opun reverificarii la nivelul unitatilor teritoriale a cifrei de 18,31 milioane din listele electorale permanente, cum a decis initial Curtea Constitutionala in Hotararea sa nr. 3 din 2 august 2012.
9. Presedintele Curtii Constitutionale, domnul Augustin Zegrean, a gresit grav in fata poporului roman, prin plangerea sa recenta la organismele europene, in legatura cu "presiunile" ce s-ar face asupra independentei Curtii Constitutionale. Vom reveni cu analiza noastra pe baza documentelor facute public.
10. Desi nu am dorit, am fost nevoiti sa ne adresam Dvs. pentru ca sa fiti informati corect din partea societatii civile din Romania si pentru a combate dezinformarile facute la organismele europene de catre domnul Basescu si adeptii sai.
11. Va vom scrie mai multe scrisori pentru ca Dvs. sa aflati adevarul si sa puteti face judecati drepte.
12. Scrisori similare vom transmite si Doamnei Cancelar al Germaniei Angela
Merkel si Doamnei Comisar european Viviane Reding.
13. Va rugam sa-l sfatuiti pe domnul Basescu sa-si dea demisia imediat spre binele poporului roman si al Romaniei!
11 august 2012
Cu deosebita consideratie,
Grupul de Initiativa "Reinnoirea"
Florea Dumitrescu
fost Ministru al Finantelor si Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei
Gheorghe Stroe
fost Prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei
Cristian Apostol
expert financiar