Mosche Mordechai blog: Sah cu zaruri

Imediat dupa alegerile locale, intr-o emisiune a Danei Grecu, intram in coliziune cu Dan Sova atunci cand imi marturiseam anumite perplexitati legate de prestatia domnului Ioan Rus. Chiar daca initial nemultumirile sale erau doar de ordin terminologic, domnul Sova a tinut sa ma asigure ca Ioan Rus e fruntea, crestetul si bretonul ministerului de interne. Nici nu a fost vreme, nici nu am vrut sa pun gaz pe foc, pentru ca as fi avut, atunci, multe de adaugat in privinta domnului Rus. Daca n-am facut-o atunci, nu am sa o fac nici acum. Suficient sa spun ca demisia sa de la interne este, pentru mine, o veste buna. Cu Dan Sova am ramas prieten pentru ca (trebuie sa o spun) Sova este unul dintre putinii politicieni care muncesc, nu doar dau cu clanta la televizor. Iar Sova munceste pe rupte.
In 2009, PSD a subordonat totul unei singure cauze: victoria lui Geoana la prezidentiale - am tot scris la vremea aceea despre asta. A intrat la guvernare alaturi de Boc si Basescu, la inceputul anului, absolut aiurea, ca si cum nu ar fi stiut ce fel poate functiona o alianta cu Basescu, in conditiile in care criza dadea cu picioarele in usa. Din scurta prezenta la guvernare, alaturi de PDL, am retinut balbaiala nominalizarii la interne unde ba era Dragnea, ba nu mai era Dragnea, ba pana la urma a fost Oprea, ca sa fie Basescu linistit. Si cam atat, in alianta cu PDL si in conjunctura de atunci, prezenta PSD la guvernare a fost doar un moft- deciziile se luau in alta parte, iar ministrii PSD nu aveau niciun cuvant de spus.
Dupa intrarea aiurea la guvernare, prima greseala, a urmat, in acelasi an, a doua greseala: iesirea de la guvernare! Exact in ajunul alegerilor prezidentiale, atunci cand ar fi fost important ca PSD sa fie prezent in cabinet, chiar lipsit de butoane, fie si pentru a monitoriza manevrele oculte ale puterii. Nu s-a intamplat asa, pentru ca sclipitoare gandire strategica a domnului Geoana a indicat ca iesirea de la guvernare da bine la poza de afis. Ce a urmat se stie.
Geniile invata din greselile altora, desteptii din propriile greseli. Tampitii nu invata deloc. Acum ne aflam intr-o situatie oarecum comparabila, cu diferenta ca nu mai e vorba de un singur partid, PSD, ci de o alianta de partide din care face si PSD parte. Sigur, ar mai fi niste diferente pe care unii le pot socoti notabile: USL nu guverneaza alaturi de PDL, iar Basescu e suspendat. De fapt e cam aceeasi poveste. Grabita intrare la guvernare si inca si mai grabita suspendare a lui Basescu vor sa grabeasca venirea (prin vot) la Cotroceni a lui Crin Antonescu. Toata pripeala asta, subordonata acestui scop, risca sa compromita toata constructia USL. Nu am sa repet care sunt problemele legate de pripeala cu care a fost suspendat Basescu, fara o temeinica pregatire - situatia in care ne aflam vorbeste de la sine.
Cum "meciul" demiterii lui Traian Basescu nu este inca jucat, USL pluseaza in continuare, mizand aproape totul pe aceasta demitere. Iar in cazul in care demiterea nu va avea loc, ma tem ca USL va pierde exact ceea ce a pariat, adica aproape totul.
Nominalizarea doamnei Mona Pivniceru la Ministerul Justitiei ar trebui sa ma bucure. Doamna Pivniceru este o excelenta profesionista, considerata de multi un model de integritate. Este ceva care, totusi, ma deranjeaza. Nu-mi plac trecerile astea din justitie in politica, din politica in justitie. Cele doua puteri nu ar trebui sa se intersecteze in felul acesta. Corpul magistratilor, reprezentant al puterii judecatoresti, nu ar trebui sa fie furnizor de cadre pentru lumea politicii si nici invers. Cata vreme trecerea din politica in justitie si invers se intampla cu atata lejeritate tot conceptul de separare a puterilor in stat e doar o ridicola maimutareala. Aveam deja exemplul Curtii Constitutionale si ne era suficient. Locul doamnei Pivniceru era la CSM si nu in guvern.
In privinta numirii lui Dusa la Ministerul de Interne nu e mare lucru de spus. Dusa e un executant sarguincios, dar chiar nu e cel mai ascutit creion din penar. Corlatean la externe nu e o noutate, se vorbea despre asta inca de la venirea guvernului Ponta. Titus Corlatean e genul de personaj caruia nu i se pot aduce mari reprosuri. Dar nici cine stie ce elogii. Mi-e greu sa inteleg ce anume il recomanda pentru aceasta demnitate, in acest context. Cred ca puteau exista solutii mult mai fericite. In fine, trecerea lui Sova la relatia cu parlamentul imi pare singura mutare ok. Repet, Dan Sova e un om cu o mare putere de munca.
Ar mai trebui sa comentez numirea lui Andrei Marga ca ambasador in Germania, unde chipurile va face lobby intens pe langa Angela Merkel. De fapt lui Marga i s-a oferit o retragere confortabila. Asta e tot ce vreau sa comentez in aceasta privinta.
Cu riscul de a-i deranja din nou pe simpatizantii fara conditii ai USL trebuie sa observ ca toate mutarile de azi au legatura cu un singur obiectiv: demiterea lui Traian Basescu. Si foarte putina legatura cu exercitiul curent al guvernarii. Daca intreg calculul politic al USL se demonstreaza corect, atunci USL va castiga totul. Daca nu, va pierde totul. Ma tem ca, din pacate, calculul e gresit. Sper sa ma insel. Macar de aceasta data. In 2009 nu eu m-am inselat.