DeCeNews: Traian Basescu - iesirea din istorie, intrarea in ridicol (Autor: Bogdan Chirieac)

Presedintele interimar, Crin Antonescu, i-a servit o lectie amara presedintelui suspendat Traian Basescu: a promulgat Legea referendumului, asa cum a dorit Curtea Constitutionala, cu validarea referendumului cu o participare de 50 la suta plus din alegatorii inscrisi pe liste. Se ofera astfel presedintelui ales al Romaniei, cum ii place sa se intituleze, posibilitatea de a intra in istorie sau de a cadea in ridicol. Ce legitimitate are un presedinte pentru a carui demitere se pronunta 9 milioane de oameni, dar referendumul nu e validat, fiindca nu s-au pronuntat 9 milioane plus unu?
Deocamdata, campania electorala a presedintelui suspendat Traian Basescu s-a transformat intr-o zbatere cu accente de penibil. "Alesul" nu mai are nimic din liderul autoritar, care in 22 de ani a repurtat cele mai importante succese politice in Romania. Parlamentar si ministru, primar al Bucurestilor de doua ori, presedinte al Romaniei de alte doua ori. Adesea, a castigat alegeri la limita. In 2000 a fost ales primar al Capitalei prin tradarea lui Marian Vanghelie, care a varsat in urne 10 mii de voturi suplimentare, suficiente pentru a-l surclasa pe Sorin Oprescu. In 2004, l-a invins la presedintie pe Adrian Nastase, dupa ce intre cele doua tururi a acuzat fraude electorale masive. Desigur, o minciuna, dar invingatorii au intotdeauna dreptate. In 2009, l-a invins pe Mircea Geoana, gratie asa-zisilor romani din strainatate, care ar fi votat odata la patru secunde la Ambasada Romaniei de la Paris. Si de aceasta data, invingatorul a avut dreptate.
La un moment, dat lumea a obosit de atatea succese pe muchie.
Traian Basescu ar trebui sa aiba astazi de-a face mai mult cu istoria decat cu prezentul. Daca in urma guvernarii sale - si am proprietatea termenilor - Romania a regresat enorm fata de 2004, macar iesirea din scena ar putea sa repare ceea ce n-a reusit ca construiasca in atata amar de ani cat a fost la putere. Zbaterea de astazi a lui Traian Basescu capata accente ridicole. Se plange presedintele de doua ori ales al Romaniei ca presedintele interimar s-a dus la miting in Timisoara, ca i-a dat dna Merkel dreptate si n-are ce face cu ea, ca trebuie sa apese pe butonul 3 de pe telefonul negru, ca are 6 solutii pentru Romania si, fiindca nimeni nu-l asculte, ele se topesc precum cuburile de gheata in whisky...Atacuri sub centura, stenograme de convorbiri private facute publice pentru denigrarea advesarilor politici sau a jurnalistilor incomozi, plangeri continue pe la institutiile europene...
In intreaga sa activitate politica, Traian Basescu si-a adjudecat cele mai multe victorii, in comparatie cu orice alt om politic, inclusiv Ion Iliescu. Astazi, Traian Basescu nu mai are puterea sa-si asume o infrangere. Si aici are de invatat de la batranul comunist Iliescu, care si-a asumat fara sa clipeasca infrangerea din 1996, revenind apoi spectaculos ca presedinte in 2000. Astazi, dl Basescu se ascunde sub fustele Curtii Constitutionale, baga la inaintare pe oricine ii vine la indemana - ce a mai ramas din serviciile secrete, DNA-ul, PDL-ul, figuri noi din formatiuni civico-politice create ad-hoc - aruncand pe piata declaratii belicoase, care sfideaza logica si bunul simt. (Ultima dintre acestea, formulata de europarlamentarul Cristian Preda, este ca la referendum romanii vor decide, de fapt, daca raman sau nu in Europa!).
Polonia a avut un mare lider, pe Lech Walesa, seful Solidaritatii, electricianul de la Gdansk, luptator fervent anticomunist, cel care a contribuit enorm la aducerea tarii sale in lumea occidentala. Din ’90 pana in ’95 a fost presedinte al Poloniei. In ’95, Polonia catolica si anticomunista l-a ales presedinte pe Alexander Kwasniesky. Mirare mare, mai ales in Occident! La scurta vreme, uimirea a fost inlocuita cu dezgustul: Walesa nu a stiut sa piarda. Tipete, urlete, nerecunoasterea rezultatului alegerilor, acuze de frauda etc. Intrat inistorie pe un cal alb si cu merite incontestabile, Walesa s-a umplut de ridicol. Faptul a fost confirmat la alegerile din 2000, cand - candidand din nou - a mai obtinut unu la suta din voturi.
Ca orice fiinta din Univers, oamenii politici se nasc, cunosc sau nu ascensiunea, iar la un moment dat se sting. Pecetea personalitatii lor ramane sau nu asupra popoarelor pe care le-au condus. Din nefericire - si pentru romani, si pentru Traian Basescu - istoria nu are multe lucruri pozitive de consemnat despre epoca Basescu. S-ar putea insa sa consemneze, pentru generatiile viitoare, felul in care Traian Basescu va alege sa iasa din istorie, indiferent daca aceasta se va petrece acum sau peste doi ani.