Inpolitics: USL, barcuta cu o singura vasla care se invirte in cerc (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Analizand la rece evenimentele din ultimele doua saptamani e greu sa nu remarci un lucru ciudat: cu cat USL a deschis mai multe fronturi de lupta contra vechii puteri, cu atat mai putini combatanti din randurile ei au ramas in linia intai. Nici nu e de mirare ca, in plan mediatic, tabara lui Basescu a ajuns sa faca regulile dupa bunul plac, iar de cealalta parte, se creeaza impresia ca singurul care mai are forta sa se bata e Ponta.
USL se prezinta ca o barca ramasa cu o singura vasla: insuficienta și, daca se incapataneaza sa o foloseasca, totusi, nu inainteaza, ci se invarte in cerc.
Ar fi fost de asteptat ca acest ultim si decisiv asalt asupra a ceea ce a mai ramas din fosta putere, in frunte cu palatul Cotroceni, sa adune laolalta toata floarea cea vestita a liberalismului si a social-democratiei. Sa nu ai loc de ei pe televizoare, radiouri, ziare, retele de socializare, prin piete etc.
Nici vorba de asa ceva.
Ba, pare ca, mai degraba, maretii fii ai USL nu stiu cum sa se fofileze mai tare.
Sa fie spaima de eventualele dosare care ii asteapta, in cazul in care jupan Traian revine la palat? Posibil, mai ales ca pana si ai sai pedelisti sunt convinsi ca el e cel care taie si spanzura in justitie, vezi chiar dezvaluirile prezidentiale pe aceasta tema.
In cazul acesta, insa, nu era mai corect sa se analizeze lucrurile cu luciditate inca inainte declansarii razboiului si sa se evalueze onest sansele? Sau, mai corect, absenta lor?
Sa o luam metodic: Crin Antonescu, desi marele beneficiar al operatiunii de suspendare, pare decis sa adopte tot mai mult modelul Vacaroiu, atat de drag presedintelui.
Cazul STS e emblematic: in locul unei reactii dure si prompte, macar in sensul interpelarii publice a conducerii serviciului pe tema telefoanelor secretizate instalate la sediul pedelist de campanie, Antonescu a iesit cu o declaratie moale, din care s-a retinut vag ceva despre eleganta si toleranta. Nu am reusit sa aflam daca este sau nu deplin in spiritul legii acest demers al serviciului si daca nu, de ce s-a recurs la el. Și cine ar trebui sa dea socoteala.
In plus, Antonescu a lasat impresia in ultimele zile ca nu are alt scop decat sa ii bage bete in roate lui Ponta, prin declaratii care se bateau cap in cap cu ale premierului, vezi scandalul listei cu cerinte a UE.
Cat despre inlocuitorii liberalului, aici jalea e si mai mare. La Senat, Petru Filip, care a capatat peste noapte o anvergura politica de exceptie, ca inlocuitor al lui Crin, face figuratie si tace malc, probabil cu gandul la concediu.
La partid e si mai rau: din mareata panoplie de lideri ai PNL, nu s-a gasit drept loctiitor decat un ilustru anonim, Daniel Chitoiu, de care nu auzise nimeni pana la desemnarea ca ministru al Economiei. Agramat si complet lipsit de carisma, venit la carma PNL direct de pe statele de plata ale statului, individul e mut ca pestele. Ceea ce, probabil, e mai degraba o binecuvantare, dupa mostrele de declaratii a la Igas ori EBA pe care a apucat sa le sloboada public.
Alte voci grele ale PNL au plecat, deja, in concediu, pana si pentru sustinerea amendamentelor (respinse) la legea referendumului nefiind gasit decat un personaj caricatural precum Ioan Ghise, cunoscut mai degraba pentru initiative trasnite decat pentru seriozitate si responsabilitate.
Pare un veritabil blestem pentru partidul Bratienilor, menit sa sustina interesele afaceristilor, sa incapa numai pe mana unor lideri bugetari.
Multi grei ai celor doua partide, alesi la locale, au preferat sa se retraga in functiile administrative ca in cochilii, cu exceptia, desigur, a mascariciului politic Radu Mazare, ocupat cu travestiul in sultan.
Victor Ponta a fost lasat singur, se vede cu ochiul liber, in lupta pe care USL a declansat-o in grup; de dimineata pana seara, premierul e obligat sa se imparta intre sedinte de guvern, Bruxelles si televiziuni, unde incearca sa explice, pe o unica voce, ceva ce ar fi trebuit sa fie un urias mesaj colectiv.
Ministrul de Externe, Andrei Marga, i-ar fi putut fi un important secondant in aceasta batalie, la fel si cel al Justitiei, Titus Corlatean. Dar, cine apuca sa ii vada la fata?
Strategia de imagine a USL e jalnica, pare ca toate fisele au fost plasate pe Antena 3, in timp ce adversarii se vaita in cor de izolare mediatica, dar sunt prezenti pe 75% din presa, de dimineata pana seara.
Pana si gestul profesoarei Cristina Anghel, de a intra iar in greva foamei in semn de protest fata de pozitiile liderilor europeni apare ca ridicol, acum.
La Bruxelles, toti europarlamentarii PNL si PSD la un loc nu au reusit sa faca valurile pe care le-a facut Macovei de una singura, ca sa nu mai vorbim de dezastrul de imagine produs de perindarea lui Adrian Severin pe la DNA exact in aceste zile. Cat despre doamna Adina Valean Antonescu, am retinut doar laudele recente la adresa lui Basescu (?!), de parca nu avea destule dinspre corul portocaliilor.
Intarzie suspect, de asemenea, cu mici exceptii, rezultatele mult trambitatelor audituri ministeriale, menite sa scoata la iveala abuzurile fostei guvernari. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o artilerie de tunuri precum cele din Navarone sunt doar niste pocnitori de revelion.
Nici nu e de mirare ca la ordinea zilei in presa e tot plagiatul lui Ponta ori somnolenta lui Crin, intr-o tara in care gasca lui Blejnar & comp a furat cu vagoanele, iar pe presedintele ales l-a salvat imunitatea de puscarie.
De zile bune, USL creeaza limpede senzatia ca cedeaza, pas cu pas, teren in fata lui Basescu si a PDL. S-a renuntat la toate deciziile radicale anuntate in prealabil, mai ramane doar sa se anuleze, prin vreo ordonanta aiuritoare de urgenta, efectele suspendarii lui Basescu si tacamul ar fi complet.
In acest moment, sansele marinarului de a reveni in functie, intarit si cu moralul ridicat spectaculos, sunt maxime.
De cealalta parte, Antonescu va trebui fie sa paraseasca politica, asa cum a promis, fie sa se faca de ras prin recurgerea la vreun tertip care sa il absolve de efectele fagaduielii.
In ambele cazuri, va fi dezastruos pentru USL, in perspectiva singurei sperante care i-a mai ramas, alegerile parlamentare din toamna.
Vazuta de sus, USL arata, asa cum spuneam, ca o barcuta care se tot invarte in cerc, spre hazul piratilor lui Basescu, cei care stau pe mal dupa ce au scufundat nava Romania si asteapta, increzatori, sa mai prinda vreun tur la guvernare, peste cateva luni.
Exact pe dos fata de evreul din bancul celebru, PNL si PSD si-au scos din casa, temporar, capra jegarita doar pentru a-si face viata un calvar si mai mare cand o vor baga din nou inauntru.