DeCeNews: Consilierul prezidential, Stefan Deaconu, eliberat din functie

Presedintele Traian Basescu a semnat joi, 5 iulie, decretul prezidential prin care consilierul pe probleme juridice, Stefan Deaconu, nu va mai activa in cadrul Administratiei Prezidentiale incepand cu data de 25 iulie. Decretul a fost publicat vineri in Monitorul Oficial.
"Incepand cu data de 25 iulie 2012, domnul Stefan Deaconu se elibereaza din functia de consilier prezidential", se arata in articolul unic al decretului prezidential care a fost emis pe 5 iulie si publicat in Monitorul Oficial o zi mai tarziu.
Stefan Deaconu este conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, unde preda Drept constitutional, Institutii politice, Metodologie juridic&a si Sistem normativ al Uniunii Europene. In momentul de fata, Deaconu conduce Departamentul Constitutional-Legislativ din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Uppdate
Senatorul Dan Sova a atras atentia cu putina vreme in urma - mai precis in 28 iunie 2012 - ca Stefan Deaconu are, in lucrarile sale, o alta parere cu privire la solutionarea conflictelor dintre presedinte si premier. Senatorul PSD Dan Sova i-a amintit consilierului prezidential Stefan Deaconu ca in lucrarile sale are o cu totul alta parere cu privire la solutionarea conflictelor de natura constitutionala, dintre institutiile statului, de catre Curtea Constitutionala.
"Domnul Deaconu apara in fata Curtii pozitia presedintelui cu privire la reprezentarea Romaniei la Consiliul European dar, intr-o lucrare nu foarte veche, din 2008, actualul consilier prezidential ne spune ca CCR nu poate decat sa constate un conflict de natura constitutionala, acesta urmand a fi a transat de Parlament. "Constitutia Romaniei - comentariu pe articole" se numeste lucrarea in care este publicat articolul domnului Deaconu, daca cineva este interesat sa se documenteze. Amintesc faptul ca Parlamentul a adoptat un punct de vedere in acest sens, fara a marsa pe solutiile radicale despre care vorbeste domnul Deaconu in lucrarea amintita. Ma intreb insa daca schimbarea statutului domniei sale, prin intrarea in echipa presedintelui, ii schimba opiniile de jurist, pentru ca asa ceva nu este normal", a spus Dan Sova.
De asemenea, in discursul magistral pe care l-a rostit in Parlament, Dan Sova a reiterat pozitia corecta a lui Stefan Deaconu despre dreptul discretionar al Parlamentului de a decide suspendarea presedintelui. Demiterea lui Deaconu de catre Basescu este ilustrarea proverbului : razbunarea, arma prostului.