DeCeNews: Statul e Basescu? (Autor: Bogdan Chirieac)

"Lovitura de stat", urla d-na Monica Macovei; "Lovitura de stat", racneste PDL-ul; "Lovitura de stat", acuza si presa portocalie. De departe, presedintele PPE din Parlamentul European striga si domnia sa, la indicatia PDL-ului din Romania, tot "Lovitura de stat!".
Aceasta este marea mea dezamagire: in focul luptei politice de la Bucuresti, politicienii romani se acuza reciproc, in mod traditional, de vrute si nevrute. De la Bruxelles, insa, de la o distanta convenabila, lucrurile ar fi trebuit sa apara mult mai clare. Ce lovitura de stat este aceea in care Parlamentul tarii - si nu Armata sau vreo grupare politica extremista - face niste modificari la sefia Camerelor? Mai este oare posibil ca d-na Roberta Anastase sa fie regretata de cineva, ca om politic, dupa numaratoarea votului de la Legea Pensiilor? Poate ca ar fi fost normal ca, odata cu pierderea majoritatii parlamentare, PDL-ul sa fi demisionat si de la presedintia Camerelor.
M-am obisnuit, insa, ca in Romania se pleaca foarte greu de la ciolan. Deocamdata, ar fi interesant de stiut ce intelege PDL-ul si chiar dl. Basescu prin Stat. In general, una dintre definitiile posibile ale Statului ar fi cs acesta este un pachet de legi, care creeaza institutii ce sunt umplute cu oameni. Intr-un Stat de drept, partidele politice sunt o componenta esentiala. Or, Statul, in conceptia d-lui presedinte Basescu, este format din domnia sa si apropiatii din Parchete, Servicii si alte cateva institutii esentiale.
Ceea ce se intampla in aceste zile nu-mi ofera un sentiment de multumire. Asistam la aceeasi fortare a Constitutiei pe care dl. Basescu a savarsit-o in decembrie 2004, atunci cand PSD si PUR au castigat alegerile, dar Guvernul a fost format de Alianta DA, convenabila celui care l-a invins pe Adrian Nastase. Au fost apoi prea multe incalcari ale Statului de drept in Romania. Nu doar dl. Basescu si PDL-ul le-au comis pana in 2008. A fost antidemocratic ca dl. Tariceanu sa ramana la Putere, din 2007, sustinut de o majoritate oculta in Parlament. Culmile incalcarii democratiei si constitutionalitatii s-au atins, insa, in toamna lui 2009, cand Guvernul Boc, demis de Parlament, a ramas la Putere, in ciuda vointei legiuitorului, doar pentru a organiza cele mai contestate alegeri prezidentiale din istoria post-decembrista a Romaniei. Tot anticonstitutionala a fost si constituirea unui grup parlamentar pentru UNPR, partid care nu a participat la alegeri. Antidemocratice au fost si legi numarate de Roberta prin Parlament si, mai ales, alegerea primarilor si presedintilor de Consilii Judetene dintr-un singur tur de scrutin, indiferent de prezenta la vot.
DeCe News a fost prima publicatie din Romania care a anuntat inca de joia trecuta calendarul suspendarii presedintelui Basescu in actuala sesiune extraordinara a Parlamentului. Nu stiu daca suspendarea ca atare este sau nu constitutionala, dar referendumul de demitere va fi cu siguranta democratic. La urma urmei, intoarcerea la popor a fost dorita de dl. Traian Basescu, pana in primavara lui 2010, cand a taiat pensile si salariile.
Daca poporul va hotari ca dl. Basescu trebuie sa-si continue mandatul, nimeni nu mai are nimic a spune. Romanii nu sunt deranjati de faptul ca Statul s-a confundat, in ultimii trei ani, cu persoana presedintelui. In definitv, in cazul lui Ceausescu, fenomenul s-a extins pe o perioada de 24 de ani.
Daca poporul va hotari ca dl. Basescu trebuie sa plece, ideea loviturii de Stat, la nivelul Occidentului, devine cu totul aberanta. Poporul nu da lovituri de Stat votand liber, egal si secret. Poporul isi alege conducatorii pe care ii merita la un moment dat...