DeCeNews: Traian Basescu s-a speriat (Autor: Razvan Dumitrescu)

Timp de cateva zile, am urmarit pe diverse site-uri si bloguri comentarii ale cititorilor cu referire la razboiul Ponta-Basescu. La intrebarea care dintre cei doi va merge la Consiliul European, foarte multe opinii tineau parte presedintelui. "Ce sa caute Ponta acolo?" "Ce treaba are el cu politica externa?" "Halal premier." "Se va face de ras." "Nu va fi primit." Astazi ma uitam la dl. Traian Basescu care cauta sa dea explicatii plauzibile pentru situatia in care se afla: el acasa, Victor Ponta la Bruxelles. El cu lamentarile, premierul alaturi de liderii europeni.
Multi stiu, putini cunosc. Din prima categorie fac parte cei care tipau ieri ca prim-ministrul nu are ce cauta acolo, din moment ce Curtea Constitutionala a hotarat cum a hotarat. Astazi, pe surse, cineva lansase un zvon, cum ca presedintele va face plangere penala impotriva premierului, iar acesta va putea fi suspendat. Pe aceleasi site-uri si bloguri, bucurie mare, "Jos cu Ponta", "Jos USL". Cei care sustineau asta, habar n-aveau ca o decizie a Curtii Constitutionale devine general obligatorie numai dupa ce este publicata in Monitorul Oficial. Pana acum, acest lucru nu s-a intamplat. Asa ca sa vrea, si Traian Basescu nu avea cum sa faca plangere penala.
Ne-am obisnuit cu un presedinte care actioneaza in forta, presara capcane in calea adversarilor, interpreteaza cum vrea el legile si ne abureste abil, asa incat, sa il mai si credem. De data aceasta, a fost invins cu aceleasi metode. Era atat de uluit astazi domnia sa cand ne explica de ce a ramas acasa, incat i se citea frica de suspendare pe fata. Ca sa fie sigur ca Ponta intelege mesajul, a negat categoric treaba cu plangerea penala. Cu alte cuvinte, a recurs la un fel de "Victoras, eu nu, nu, nu!".
S-o fi gandit Traian Basescu ca mai bine sta singur la Cotroceni, izolat si insotit eventual de Johnny, care sa ii zambeasca de pe masa, decat sa fie trimis in fata poporului care sa-l arunce intr-un colt, de unde sa nu-l mai auda nimeni. Greseala ar fi ca Victor Ponta si actuala majoritate parlamentara sa-l creada invins si sa-l lase in pace. E momentul sa termine definitiv cu acest bat care ne poate intra oricand in spitele bicicletei.
Indraznesc un prognostic, pentru Traian Basescu a inceput numaratoarea inversa: 90, 89, 88...