DeCeNews: Basescu se teme de suspendare, PDL a ramas singur (Autor : Val Valcu)
Unii comentatori spuneau ca Traian Basescu forteaza suspendarea, pentru a fi demis și a candida in fruntea PDL la generale. Azi au aflat ca se inseala. Daca voia sa fie suspendat, nu avea decat sa refuze numirea lui Hasotti. Dimpotriva, confruntat cu aceasta perspectiva, nu stia cum s-o mai dreaga, in ciuda imaginii dezastruoase a fugii cu coada de mascul alfa intre picioare.
Ori cineva vrea sa-l piarda definitiv pe Basescu si-i sugereaza strategii gresite, ori da singur cu bata in balta, pe persoana fizica. Din punct de vedere al basistului obisnuit, care intelege din politica doar ca X i-a tras-o lui Y peste bot, astazi Basescu a fost facut carne de mici. Acest tip de suporter nu are compasiune pentru luzeri.
Din punct de vedere al romanului obisnuit, chichitareala la care a recurs presedintia nu poate provoca decat sila. Sila de artificiile prin care avocatii iti iau un petec de teren, sila de vecinii procesomani, care hartuiesc comitetul de bloc, sila de bancile care te infunda cu paragrafe scrise cu litere mici...
Presedintele actioneaza la fel ca un sot ridicol, care refuza divortul, desi sotia i-a fugit de acasa si il someaza sa-i redea libertatea. Ca lider national, ori domini prin autoritate morala, prin forta pe care ti-o da increderea oamenilor, ori dispari. Unde o sa ajunga Basescu folosind aceste chichite juridice: sa dea 90 la suta dintre romani in judecata ca nu-l mai iubesc si vor sa plece de la Cotroceni?
Pe langa distrugerea imaginii lui Basescu, incidentul de astazi rade si din electoratul PDL. Ca niste jucarii intoarse cu cheia, cativa purtatori de cuvant ai partidului s-au dus la televiziuni sa recite din chichitele presedintelui. Treaba lor. Dar sa nu cerseasca voturi pe motiv ca fara ei se prabuseste democratia. Daca raman alaturi de comandant dupa ce si acesta a dezertat, e fie din obedienta patologica, fie din prostie. Aplaudacii portocalii din presa sau din intelighentie nu au ce face. Institutiile lor nu s-au desprins inca de Basescu. PDL, daca e un partid democratic, ar trebui s-o faca.