Aproape un sfert din actualii parlamentari au titlul de doctor sau sunt pe cale sa obtina acest statut, cei mai multi regasindu-se in randurile social-democratilor, respectiv o treime din parlamentarii cu aceasta titulatura. Din cei 460 de parlamentari aflati inca in mandat, 97 de alesi sunt doctori, iar 26 sunt doctoranzi.
In PSD se regasesc o treime din senatorii sau deputatii care au obtinut sau sunt pe care sa obtina acest titlu, respectiv 34 de doctori si 7 doctoranzi.
Intre social-democratii cu titlul de doctor se regasesc deputatii Mihai Tudose (doctor la Academia Nationala de Informatii), Petru Gabriel Vlase (doctor in stiinte militare la ANI). In acelasi timp, deputatul PSD Anghel Stanciu are titlul de inginer doctor in constructii, senatorul Serban Valeca e inginer doctor in tehnologii nucleare, iar senatorul Marius Bota este inginer doctor in mecanica.
De asemenea, intre parlamentarii PSD cu titlul de doctor in agricultura se numara senatorii Petre Daea, Doina Silistru, Constantin Tamaga, Gheorghe Antochi, dar si deputatul Ion Dumitru.
Si senatorul Catalin Voicu este doctor in drept.
Deputatul Iulian Iancu a obtinut doctoratul in stiinte economice, dar si pe cel in petrol si gaze.
Pe pozitia secunda in top se afla PDL, cu 26 de parlamentari doctori si 13 doctoranzi.
Dintre democrat-liberali se remarca deputatul Theodor Paleologu, care este doctor in studii politice, dar si Elena Udrea, doctorand in stiinte militare.
Deputatul PDL Cezar Preda a obtinut titlul de doctor in mecanica si metalurgie, in timp ce colegul sau de partid, deputatul Tinel Gheorghe, este inginer doctor in silvicultura.
Si deputatul PDL Marius Spanu a obtinut titlul de doctor in matematica si mecanica, iar deputatul Eugen Badalan are acelasi statut academic, dar in stiinte militare. Si fostul ministru al muncii, Ioan Nelu Botis, doreste sa obtina titlul de doctor in inginerie industriala, in timp ce fostul ministru al agriculturii, Stelian Fuia, este inginer doctor in agronomie.
Deputatul William Brinza a devenit doctor in drept penal, iar Daniel Buda - doctor in filosofie. Fostul ministru al tineretului si sportului, Monica Iacob Ridzi, a obtinut acelasi titlu in stiinte ingineresti.
Si deputatul PDL Danut Liga este doctorand in relatii internationale, iar fostul ministru al comunicatiilor, Razvan Mustea, este doctor in stiinte economice.
In randul senatorilor sau deputatilor PNL se regasesc 16 doctori si un doctorand (senatorul Liviu Titus Pasca, medic doctorand in medicina generala).
Dintre liberali, pe langa senatorul Puiu Hasotti, doctor in stiinte istorice, se mai regasesc parlamentari care au doctoratul in stiinte juridice, respectiv fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, sau deputatul Alina Gorghiu, dar si conservatorul Bogdan Ciuca.
Deputatul Cristian Adomnitei a obtinut titlul de doctor in constructii, iar fostul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu, pe cel de doctor in stiinte economice.
UNPR are noua parlamentari cu titlul de doctor si un doctorand (deputatul Emil Bostan, doctorand in constructii). Printre acestia se afla liderul UNPR Gabriel Oprea, care este doctor in drept, si deputatul Valeriu Steriu, doctor in economie agricola.
Presedintele Comisiei de afaceri europene din Senat, Vasile Nedelcu, este doctor in medicina veterinara, iar senatorul Nicolae Dobra a obtinut doctoratul in stiinte militare.
In randurile deputatilor minoritatilor nationale sunt sapte parlamentari cu titlul de doctor, dar si un doctorand (Mihai Radan, doctorand in lingvistica slava).
Nici UDMR nu duce lipsa de doctori, in frunte cu senatorul Verestoy Attila - doctor in chimie anorganica, deputatul Koto Iosif - doctor in filologie si deputatul Varga Attila - doctor in drept constitutional. In plus, deputatul Stefan Beres este inginer doctorand in silvicultura.
Dintre parlamentarii neafiliati la un grup parlamentar, se pot remarca doi doctori: Mircea Geoana - doctor in economie mondiala si Dan Ilie Morega - doctor in stiinte economice. Morega a obtinut initial titlul de doctor in economie in 1983, la Academia "Stefan Gheorghiu", iar in 2001 a obtinut din nou doctoratul in economie, cu specializare in economie mondiala.
In plus, deputatii Mircia Giurgiu si Daniel Oajdea sunt in prezent doctoranzi, in management-marketing, respectiv geotehnica si fundatii.
LISTA COMPLETA A PARLAMENTARILOR DOCTORI SAU DOCTORANZI:
http://www.mediafax.ro/politic/analiza-aproape-un-sfert-din-parlamentari-sunt-doctori-sau-doctoranzi-lista-completa-9765057