Senatorul Serban Valeca a sustinut o declaratie politica cu
titlul: "Frica de democratie". Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei.

Promovarea valorilor romanesti pe plan international s-a facut de multe ori prin intermediul oamenilor de stiinta, a sportivilor si a oamenilor de cultura. Din acest motiv, pe langa ministerul de resort s-a decis la un moment dat dezvoltarea Institutului Cultural Roman (ICR) care prin activitatea membrilor sai trebuia sa promoveze cultura si interesele romanesti peste hotare.
Din pacate in ultimii ani am asistat la cateva actiuni ale ICR de sustinere a unor expozitii prin care se promovau elemente pornografice, desene cu zvastica, etc care nu au nici o legatura cu valorile culturale romanesti, nemaidiscutand de persoane din conducerea institutului care si-au facut un titlu de glorie din scrieri jignitoare la adresa poporului roman sau din postari pe internet in posturi cel putin neonorante pentru un reprezentant al natiei sau pentru un functionar public. Lipsa unei capacitati institutionale de control a activitatii institutului a permis asemenea abordari semnalate in nenumarate randuri de mass media.
In aceste conditii Guvernul Ponta a luat decizia trecerii ICR sub control parlamentar. Din acel moment un cor de sustinatori si-au aratat impotrivirea. Din punct de vedere al liberei exprimari nu este nimic in neregula, chiar si dintr-un punct de vedere conservator de pierdere a unor privilegii; dar faptul ca ICR este trecut in coordonarea institutiei reprezentative a democratiei nu este de blamat.
Controlul parlamentar prin comisiile de specialitate asupra ICR poate aduce plusvaloare activitatii institutului si mai ales promovarii culturii romanesti peste hotare.