Alegatorii din Gorj au preferat candidatii Uniunii Social-Liberale la scrutinul de duminica. Potrivit Biroului Electoral Judetean, gorjenii au iesit in numar mare la vot, judetul clasandu-se pe locul 16 la nivel national, cu 58,85% participare la vot. In mediul urban, alegatorii au fost mai putini la scrutin, participarea fiind de 47,56%, in timp ce in mediul rural, cetatenii cu drept de vot au participat la scrutin in proportie de 69,69%. USL a castigat alegerile in judet cu aproximativ 60%. Liderul PSD Gorj, Florin Carciumaru, a obtinut al patrulea mandat de primar de Targu Jiu, cu peste 70%, iar la Consiliul Local Targu Jiu USL a obtinut aproximativ 65% din voturi. De asemenea, uselistul Ion Calinoiu a castigat sefia consiliului judetean cu peste 60%, iar la consilieri judeteni USL a obtinut tot peste 60% din voturile alegatorilor. Marele performer al alegerilor locale din Gorj este PP-DD, care se situeaza pe locul al doilea, atat la Primaria Targu Jiu, cat si consiliul local, precum si la votul pentru consilierii judeteni.

USL a castigat 55 de primari din 70

In urma alegerilor de duminica, Uniunea Social-Liberala a castigat nu mai putin de 55 de mandate. PSD a obtinut 34 de edili, mai putini decat sperau liderii partidului. In schimb, liberalii, pe langa cei 14 primari pe care ii aveau deja si care au fost realesi, au reusit sa isi adjudece inca cinci primarii, obtinand un total mai mult decat satisfacator, de 19 localitati pe care le vor conduce. Si Partidul Conservator a reusit sa castige alegerile la Primaria Catunele, unde a fost reales Florinel Tuila, respectiv la Bumbesti Pitic, unde a iesit primar Miky Nioata. PDL a ramas cu opt primari, reusind totusi sa isi adjudece victoria in cateva foste fiefuri ale PSD, cum ar fi Bolbosi sau Pades. Totodata, UNPR Gorj a obtinut functiile de primar la Arcani, unde Vasile Popescu a castigat din nou, si in Balanesti, unde primar este Ovidiu Pungan.

Doi primari de orase pentru PP-DD

Rezultatul bun reusit de PP-DD Gorj a fost confirmat si de faptul ca a castigat primariile a doua orase: Tismana prin Marian Slivilescu si Ticleni prin Constantin Radu. O lupta stransa pentru fotoliul de primar a fost si la Motru, unde uselistul Dorin Hanu a reusit 50%, urmat de Ilie Petrescu de la PP-DD, cu 33%. Totodata, alegatorii din trei comune gorjene au preferat sa fie condusi de primari independenti. Este vorba de Gheorghe Alpredi la Glogova, Dumitru Turbaceanu la Baia de Fier si Rucsandra Draghici la Saulesti. Cele mai mari procente, de peste 80%, au fost obtinute de primarii in functie din comunele Bustuchin, Catunele si Dragutesti. Cu toate ca sondajele ii indicau drept castigatori cu peste 80%, edilii din Rovinari si Targu Jiu au obtinut noi mandate cu procente de putin peste 70%.
In Baia de Fier, alegatorii au dorit un primar independent in locul celui care a stat peste un deceniu la primarie, fiind ales preotul Dumitru Turbaceanu. Acesta din urma a reusit sa castige primaria cu doar doua sute de voturi in plus si se spune ca ar fi beneficiat si de sprijin din partea partidelor de opozitie.

Doua dosare pentru mita electorala

In ceea ce priveste sanctionarea celor care au incercat sa denatureze votul, in data de 10 iunie, in intervalul orar 7.00 - 21.00, la nivelul judetului Gorj au fost inregistrate 27 de sesizari privind diverse incidente electorale. Echipele de cercetare constituite la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj au efectuat verificari cu privire la aceste sesizari si au constatat ca 14 dintre acestea nu s-au confirmat, in noua situatii impunandu-se interventia presedintilor sectiilor de votare conform competentelor. De asemenea, in sapte cazuri, politistii au intocmit dosare penale pentru infractiuni prevazute de legislatia electorala, doua dintre acestea privind fapta de "promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean". Politistii au mai constatat sase sanctiuni contraventionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 3.400 de lei.