Inpolitics.ro : Caseta lui Vintu: SRI rinjeste iar spre Basescu. Va urma ruptura totala? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Scriam acum citeva luni ca prin nominalizarea lui MRU la guvern, SIE a luat un avans spectaculos in fata marelui rival SRI, iar serviciul pastorit de Maior nu a intirziat sa dea anumite semnale de nemultumire. E vorba atit de interviuri "cu mesaj" ale lui Virgil Magureanu, cit si de unele declaratii politice incendiare facute in parlament de porta-vocea SRI, deputatul Ion Stan. Semnale pe care Basescu le-a cam ignorat, si nu e exclus ca disolutia actuala a fostei puteri sa fie pretul platit pentru asta.
Recent, a venit rindul celei de a treia "reprize" in meciul SRI-Basescu, arena de lupta fiind procesul lui Sov cu Sebastian Ghita.
Corect spus ar fi ca SRI e rupt in acest moment in doua, o parte, care include cei doi lideri, adica directorul George Maior si adjunctul Florian Coldea, fiind inca devotata lui Basescu, in timp ce o alta, probabil grosul serviciului, intoarce tot mai mult armele.
Un fenomen, de altfel, binecunoscut in perioada marilor schimbari de regim.
Prin 2005, fostul presedinte Emil Constantinescu declara public ca adevarata problema a PSD nu e trecerea in opozitie, ci faptul ca a fost abandonat, incetul cu incetul, de toate serviciile care il sustineau altadata.
Revolta sesizabila din interiorul SRI e fireasca: atunci cind un personaj politic sau o anumita grupare adasta prea mult timp la putere, capata tendinta acuta de a-si subordona politic excesiv serviciile, lucru care displace in special noului val de ofiteri.
Declaratiile bomba ale vicepresedintelui comisiei SRI, Ion Stan, mai sus pomenite, era imposibil sa nu aiba la baza informatii grele provenite din interiorul serviciului.
De aceeasi natura e, mai mult ca sigur, si misterioasa inregistrare audio depusa nu demult de Sorin Vintu la dosarul procesului cu Sebastian Ghita, patronul Romania TV si fostul sau partener de la Realitatea TV. Reamintim ca, la ultimul termen de la Curtea de Apel, Vintu a depus in instanta o inregistrare-surpriza a unei discutii dintre Sebastian Ghita si Sorin Enache, directorul Realitatea TV. Potrivit acestei noi inregistrari, Ghita recunoaste ca inregistrarea discutiei dintre el si Vintu, care a dus la condamnarea acestuia din urma, in prima instanta, la 6 luni de inchisoare, este o "facatura", un aranjament pe care l-a facut cu procurorii, aranjament care contine, de altfel, si "flagrantul" realizat in acelasi caz. Stenograma-bomba, care da intreg cazul peste cap si care ar putea duce la achitarea lui Vintu la Curtea de Apel, a ajuns, declarativ, in posesia omului de afaceri intr-un mod cel putin ciudat.

Astfel, Vintu a sustinut in fata instantei, la termenul de pe 27 mai, ca, in urma cu citeva zile fata de momentul depunerii, pe cind se afla in masina la un semafor, s-a apropiat de el un barbat, "probabil angajat al SRI", care i-a aruncat pe geamul deschis o inregistrare audio. Intrebat de judecatori de unde stie ca acea inregistrare este de la SRI si cum de aceasta institutie il ajuta, desi anterior el declarase ca este urmarit de SRI, Vintu a raspuns: "Sunt si securisti de bine. Probabil ca acel domn, nemultumit de ceva, a decis sa ma ajute. Numai SRI are tehnica necesara sa faca acea inregistrare".
Vrajeala ieftina, numai buna pentru naivi. Ca si cum SRI avea nevoie de un asemenea scenariu copilaresc, cuprinzind casete aruncate la semafor.
E de la sine inteles ca inregistrarea i-a parvenit in alt mod lui SOV, dar e firesc, totodata, ca magnatul sa-si protejeze sursele.
In conditiile in care, in inregistrare, Sebastian Ghita vorbeste explicit de aranjarea anchetei contra lui Vintu "via Cotroceni, Boc si Udrea", e la fel de evident ca inregistrarea a fost scapata in miinile afaceristului de gruparea anti-Basescu din serviciul lui Maior.
Cert este ca noua inregistrare depusa la dosar de Sorin Ovidiu Vintu a fost acceptata de instanta ca proba. Ulterior, aceasta a fost trimisa de judecatori catre SRI, pentru ca serviciul de informatii sa precizeze daca-si asuma sau nu paternitatea.
Un lucru care, logic, nu are cum sa se petreaca, din mai multe motive:
pe de-o parte, pentru SRI ar fi imposibil sa justifice o astfel de scurgere de informatii, care rastoarna soarta unui proces. Dintr-un scandal, s-ar da in alt scandal, iar precedentul procesului cistigat de Patriciu taie cheful de asemenea aventuri.
In al doilea rind, inregistrarea a fost facuta mai mult ca sigur ilegal, neexistind nicio ordonanta a unei instante, care sa permita efectuarea de inregistrari ambientale in caz. In al treilea rind, o asumare a acestei inregistrari ar insemna automat si asumarea alteia, depusa anterior de Vintu la Judecatoria Sectorului 1. Potrivit acestei inregistrari, facuta la 13 aprilie 2011, Alexandru Iacobescu, omul de incredere al lui Sebastian Ghita,vorbeste cu un anume "Chesi" despre un plan de asasinare a lui Sorin Ovidiu Vintu. Ori, aflat inca sub controlul presedintelui Basescu, SRI nu-si poate permite in mod oficial sa-si asume probe care sa-l ajute pe dusmanul de moarte al acestuia, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.
Oricum, din felul in care a decurs ultimul termen in acest dosar, gruparea disidenta din SRI si-a atins scopul si a transmis inca un avertisment dur Palatului Cotroceni. La urmatorul termen al acestui proces, peste doar doua zile, instanta i-a convocat ca martori pe Sebastian Ghita si pe Sorin Enache pentru a-i chestiona asupra noii inregistrari audio aflate in dosar.
E posibil, chiar probabil, am spune noi, ca lucrurile in SRI sa nu se opreasca aici. Chiar si in situatia in care omul SIE a cazut rusinos din fruntea guvernului, restabilind "egalitatea" pe tabela. Si sa mai asistam, pina la alegerile din toamna, la noi sincope in relatia presedinte-SRI. Unele care i-ar putea fi, la un moment dat, chiar fatale lui Traian Basescu.