Mediafax: Proiectul Ponta-Antonescu privind uninominalul, identic cu unul PDL din 2010, aflat inca la Camera
Proiectul initiat in aprilie 2012 de Victor Ponta si Crin Antonescu pentru introducerea uninominalului intr-un tur este identic cu un proiect depus de 35 de parlamentari PDL in septembrie 2010 si care se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei, unii dintre semnatari sustinandu-l si acum.
Forma in care proiectul a fost depus de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu, in aprilie 2012, este identica cu cea depusa de parlamentarii PDL, cu un an si jumatate inainte.
Proiectul initiat de liderii USL a fost adoptat rapid de Senat, in forma initiala, iar ulterior a fost modificat la Camera Deputatilor, in sensul eliminarii pragului electoral pentru formatiunile politice care intra in Parlament si adoptarii unor amendamente vizand minoritatile.
Celalalt proiect, initiat in septembrie 2010, a trecut tacit de Senat si se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.
PDL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constitutionala in legatura cu proiectul USL privind uninominalul si care a fost adoptat saptamana trecuta de Camera.
Cu toate acestea, unii democrat-liberali care sunt initiatori ai proiectului depus in 2010 il sustin in continuare.
Fostul ministru de Finante, deputatul Gheorghe Ialomitianu, initiator al proiectului, a declarat pentru MEDIAFAX ca sustine in continuare acest sistem de vot si va fi prezent la momentul votului pentru a vota "pentru".
In plus, el a precizat ca va depune impreuna cu alti colegi un amendament pentru reducerea numarului de parlamentari la 300.
"Am sustinut si sustin si acum uninominal intr-un singur tur. (...) Celalalt sistem de vot crea probleme chiar in partid, era o concurenta intre candidatii din partid si era si o concurenta cu ceilalti din afara partidului. Asa cum l-am conceput in cadrul partidului, eu il sustin in continuare si o sa fiu la vot in momentul in care se va da votul final", a sustinut Ialomitianu.
Intrebat de ce nu sustine proiectul adoptat recent la propunerea USL, deputatul PDL a replicat ca s-au realizat "compromisuri" care afecteaza constitutionalitatea proiectului.
"Legea are multe lucruri discutabile. In primul rand, s-a marit numarul de parlamentari, iar prin referendum populatia a spus ca trebuie sa reducem la 300, plus ca s-au creat niste avantaje pentru minoritati si cred ca nu este cazul, pentru ca legea spune foarte clar ca daca o minoritate nu ajunge in Parlament prin alegeri directe automat i se rezerva un loc. (...) Unii candidati au mai multe drepturi decat ceilalti candidati, candidatii care reprezinta o minoritate au mai multe drepturi, adica au un loc asigurat la nivel national si la nivel local", a sustinut deputatul PDL.
Intrebat daca isi asuma sa depuna un amendament care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, Ialomitianu a raspuns: "O sa discut cu colegii si cred ca vom fi cativa care vom depune amendamentul in acest sens".
De asemenea, secretarul Comisiei juridice din Camera Deputatilor, democrat-liberalul Gabriel Andonache, si el initiator al proiectului, a declarat pentru MEDIAFAX ca sustine votul uninominal intr-un singur tur, dar la pachet cu reducerea numarului de parlamentari.
"Poate ca varianta cea mai buna era uninominalul introdus la pachet cu reducerea numarului de parlamentari, si am propus un amendament in acest sens la nivelul comisiei, care nu a fost acceptat", a spus Andronache.
Intrebat de ce in proiect nu a fost introdusa reducerea numarului de parlamentari sau de ce nu s-a optat pentru sustinerea proiectului USL de reducere a numarului membrilor Legislativului, deputatul PDL a precizat ca se intentiona amendarea Constitutiei in acest sens.
"Proiectul se afla inca in parcursul legislativ, urmeaza sa vedem optiunea care se va contura in perioada urmatoare", a sustinut Andronache, refuzand sa spuna daca in opinia sa sistemul uninominal adoptat ar avea probleme de constitutionalitate.
Un alt initiator al proiectului de lege, deputatul PDL Petru Movila, a declarat pentru MEDIAFAX ca, in pofida faptului ca a semnat pentru depunerea propunerii legislative, opteaza in prezent pentru mentinerea sistemului uninominal din 2008.
"Este un sistem de vot mai corect, pentru ca sunt reprezentate in Parlament toate optiunile alegatorilor. Eu personal nu am o problema in colegiu, voi castiga colegiul, dar este vorba de modul in care sunt reprezentate partidele", a replicat Movila.
Intrebat cum se face ca in urma cu mai putin de doi ani de zile sustinea contrariul, respectiv faptul ca prin sistemul aplicat sunt alesi parlamentari cu cateva sute de voturi, Movila a raspuns: "Intre timp am avut discutii cu mai multe organizatii neguvernamentale, si nu eu am depus efectiv proiectul de lege. I se poate intampla oricui (oricarui partid sa aiba parlamentari alesi cu cateva sute de voturi - n.r.) Eu sper de la noi sa fie toti cei alesi pe primul loc, daca la Curtea Constitutionala va fi mentinut acest sistem".
Initiativa PDL modifica Legea 35 din 2008, in sensul eliminarii intregului proces de compensare proportionala a voturilor, in contul formatiunilor inscrise in cursa electorala, dar si a sistemului de alocare a mandatelor in mai multe etape, la nivel de circumcriptie si la nivel national. Astfel, in proiect se mentioneaza ca "atribuirea mandatelor de deputat si senator se face la nivelul colegiilor uninominale si la nivelul fiecarei circumscriptii electorale". In plus, la nivelul colegiilor se atribuie un singur mandat candidatilor care apartin unui partid care a depasit pragul electoral de 5%, respectiv celui "care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal".
Totusi, initiativa semnata de parlamentari democrat-liberali nu elimina pragul electoral de 5% aplicabil partidelor pentru a intra in Parlament, dar nici pragul alternativ cu trei colegii la Senat castigate si sase colegii la Camera Deputatilor.
In expunerea de motive a proiectul de modificare a legislatiei electorale se mentioneaza ca "prin modul de atribuire a mandatelor in doua etape si procedura folosita la alegerile parlamentare din 2008 s-a ajuns in situatia ca un deputat sau senator, cu un numar foarte mic de voturi valabil exprimate in colegiu sa primeasca mandatul de parlamentar, in defavoarea celor cu un numar ce depasea 40%".
"Prin propunerea legislativa am eliminat elementul discriminatoriu, si anume mandatul de parlamentar sa se atribuie candidatilor care au obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal in care a candidat", mai sustineau initiatorii in expunerea de motive.
Propunerea legislativa care instituia sistemul de vot uninominal intr-un singur tur de scrutin a fost inregistrat de 35 de parlamentari ai PDL in decembrie 2010. Intre acestia se numara senatorul Alexandru Peres, dar si deputatii Gabriel Andronache, William Brinza, Stelian Fuia, Gheorghe Ialomitianu, Petru Movila, Brandusa Novac si Dumitru Pardau.
Totodata, initiativa a fost semnata si de 13 parlamentari PSD, in frunte cu deputatul Mircea Dusa, dar si de doi liberali, intre care Tudor Chiuariu.