Seful IPJ Dolj, comisarul-sef Constantin Nicolescu, a fost imputernicit adjunct al sefului IGPR printr-un ordin emis ieri de MAI, minister cu care Nicolescu se judeca inca pentru scaunul de la IPJ Dolj
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a comunicat ieri ca a emis un ordin prin care comisarul-sef de politie Constantin Nicolescu, inspectorul-sef al IPJ Dolj, a fost imputernicit sa indeplineasca atributiile functiei de adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).
Nicolescu a fost numit sef al IPJ Dolj pe 10 aprilie 2009, acesta preluand conducerea politiei doljene dupa pensionarea comisarului-sef Gheorghe Bica. Nicolescu venea la Craiova dupa ce detinuse timp de opt ani conducerea IPJ Gorj, motivul invocat atunci de conducerea IGPR pentru mutarea lui Nicolescu fiind "optimizarea activitatii" politiei doljene.
"Optimizarea activitatii" IPJ Dolj a tinut pana in august 2010, cand Nicolescu si-a pierdut scaunul de comandant in urma rezultatelor dezastruoase descoperite dupa o verificare a Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor. In urma controlului, Consiliul Superior de Disciplina din cadrul IGPR a decis demiterea comisarului-sef Nicolescu din functia sa de conducere si trecerea lui pe un post de executie. Mutarea lui Nicolescu a fost facuta in baza Ordinului nr. II/3610 din 13.08.2010 al MAI.
Dupa ce a aflat ca isi pierde functia, Nicolescu a intrat in concediu, iar cand s-a intors si-a preluat noile atributii - acelea de ofiter la Compartimentul Prevenire din cadrul Serviciului Cabinet, iar pe 2 septembrie a depus la Curtea de Apel Craiova o cerere prin care solicita suspendarea ordinului prin care ministrul il elibera din functie. Dosarul s-a judecat pe 17 septembrie 2010, fiind solutionat favorabil lui Nicolescu chiar de la primul termen.
In proces cu MAI
Dupa ce instanta a admis suspendarea Ordinului nr. II/3610 din 13.08.2010, pe 6 ianuarie 2011 comisarul-sef Constantin Nicolescu a fost reinstalat in functia de comandant al politiei doljene prin alt ordin al ministrului de interne, care s-a aplicat incepand cu data de... 17 septembrie 2010. Intre timp, MAI a facut recurs impotriva hotararii privind suspendarea ordinului, insa, pe 26 ianuarie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul.
Nici Nicolescu nu a stat degeaba, pentru ca pe 10 octombrie 2010 a dat in judecata MAI si a cerut anularea ordinului din 13 august 2010 prin care a fost demis.
Dupa mai multe termene de judecata, pe 2 aprilie anul acesta, Curtea de Apel Craiova a respins actiunea de anulare a Ordinului nr. II/3610 din 13.08.2010 emis de MAI formulata de Nicolescu ca neintemeiata. Hotararea instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs de reclamant la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Daca va pierde si recursul, comisarul-sef Constantin Nicolescu ar putea fi obligat de instanta sa dea inapoi ministerului salariul pe care l-a primit ca sef al IPJ Dolj din 17 septembrie 2010, de cand a fost repus in functie de ministrul Igas.
Desi judecatorul Robert Condurat de la Curtea de Apel Craiova a motivat ca in hotararea luata pe 17 septembrie 2010 a tinut cont de "prejudiciul material efectiv, suportat de catre reclamant ca urmare a inlaturarii din functia detinuta si concretizat in pierderea unor sume de bani din venitul lunar, precum si a imposibilitatii de a ocupa intr-un termen rezonabil o functie asemanatoare", Nicolescu risca totusi sa piarda banii primiti ca sef al IPJ Dolj.
Cine vine in locul lui Nicolescu
Reprezentantii IPJ Dolj au precizat ieri ca, pana cand va fi numit alt sef, la conducerea inspectoratului a fost desemnat comisarul-sef Nicusor Badea, pana ieri adjunct al lui Constantin Nicolescu. Tot ieri se zvonea ca fotoliul de sef al IPJ Dolj va fi ocupat de actualul sef al politistilor din Mehedinti, comisarul-sef Stefan Ponea, sotul procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea.