Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: PSD Fermitate si constanta in deciziile economice ale USL
Va prezentam integral textul declaratiei:

Primul-Ministru Victor Ponta a anuntat ca platile catre Romania prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ar putea fi suspendate.
Romania risca sa piarda definitiv fonduri europene in valoare de 100 milioane de euro in acest an si 1,1, miliarde de euro anul viitorprin POSDRU, in cazul suspendarii platilor.
Desi raportul de audit nu a venit inca, avertizarea este foarte serioasa. Premierul a mai afirmat ca este dispus sa-si asume "o decizie politica radicala de restructurare totala a autoritatii de management - ceea ce ar insemna sa pierdem sume in 2012 si 2012, dar ne va asigura ca avem o autoritate competenta dupa 2014".
Asa cum precizam la un moment, intr-o declaratie politica, Romania a avut parte pana nu demult, de eforturile politizate ale Guvernului Boc, apoi Ungureanu, de atragere a fondurilor europene si operare cu banii europeni. Nu a contat pe ce anume se duc banii europeni, ideea era de a multumi anumite grupuri de interese, anumiti lideri portocalii.
Uniunea Europeana a asteptat destul de mult timp ca statul roman sa intareasca managementul in administratie. Insa autoritatile de management au fost transformate de Guvernarile anterioare in camarile care actionau politic. Efectul acestei actiuni a fost incetinirea procesului de dezvoltare a tarii, costuri mai mari pentru beneficiarii fondurilor europene, pana la urma, costuri mai mari pentru fiecare cetatean al acestei tari. Interesul personal, de grup, partinic, a excedat interesul cetateanului si poporului roman.
Desi semnalele externe si interne au fost nenumarate, nu s-au facut schimbarile necesare pentru ca procesul de absorbtie sa functioneze. Nu mai exista timpul necesar pentru a modifica legislatia greoaie, birocratica, pentru a promova oameni performanti, capabili si cu experienta in autoritatile de management.
Avertismentele au fost date din timp, deciziile ferme au lipsit. Asa cum bine stim, suspendarea programului poate duce la pierderea definitiva a unor sume importante. Iar pierderea va fi dubla: banii europeni nu mai vin, banii din bugetul de stat care trebuie sa acopere programe vor fi pierduti.
Iata ca noi, acum, suntem fortati sa decidem asupra viitorului procesului de absorbtie. Nu este deloc placut sau confortabil, insa, daca avertismentele sunt reale, trebuie actionat in forta.
Am facut aceasta trecere in revista a declaratiilor din aceasta dimineata pentru a ajunge la cel de-al doilea subiect al declaratiei mele politice: situatia economica a Romaniei reclama fermitate si constanta in modul in care Guvernul USL actioneaza pe plan socio-economic. Am spus ca vom schimba abordarea populista, haideti sa o facem. Am spus ca suntem hotarati sa eliminam saracia, haideti sa o facem.
Pe plan extern, situatia din Grecia dar si a altor state din zona euro au condus la deprecierea monedei nationale. Scenariul unei iesiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat in calcul pentru prima oara de catre Consiliul European la reuniunea informala din 23 mai, de la Bruxelles. Ministrul Afacerilor Europene a afirmat de curand: "consecintele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet" nu doar atat pentru Grecia, care va fi afectata semnificativ, ci pentru intreaga economie europeana, inclusiv pentru Romania.
Insasi ideea de a discuta despre iesirea unei tari din Eurozona trebuie sa dea de gandit Romaniei. Sistemul economic, financiar va avea de suferit. Vom fi afectati "nu doar direct din cauza bancilor grecesti care detin o cota importanta din sectorul bancar, ci si indirect, prin faptul ca suntem situati in aceeasi regiune cu Grecia", a mai afirmat Ministrul Leonard Orban.
In al doilea rand, este imperativ necesar sa ne gandim la imaginea noastra ca tara. Investitorii oricum ne ocolesc datorita ratingului de tara. Colac peste pupaza, ne vor ocoli, si pentru ca facem parte din aceeasi regiune cu Grecia.
Din acest motiv, revin la ceea ce am spus mai inainte. Conteaza foarte mult ceea ce spunem ca vom face, si ceea ce putem face. Mesajele populiste nu-si au locul. Nu trebuie sa promitem fara sa ne indeplinim promisiunile. In aceeasi masura, bugetul trebuie foarte bine calculat. Si cred ca este de bun augur daca Guvernul USL ar face primii pasi pentru realizarea bugetului pe 2013. Trebuie sa ridicam economia romaneasca, trebuie sa incurajam investitorii. Romania are destule resurse pentru a razbate pe timp de criza.