Adevarul: PDL, camuflat la alegerile locale

Candidatii democrat-liberali nu folosesc denumirea partidului in 18 judete, defiland sub sigla unor aliante realizate pe plan judetean.
Aflati in scadere in sondajele de opinie, democrat-liberalii cauta o solutie pentru a evita un esec pe linie la alegerile locale. Aproape jumatate din filialele partidului au renuntat la culoarea porotocaliu si la semnul electoral traditional al PDL - trandafirul.
Strategia folosita vizeaza aliante cu partide mici, prilej pentru PDL de a se infatisa alegatorilor intr-o formula noua. "Reteta" variaza de la un judet la altul si include formule gheneroase privind obiectivele aliantelor : "pentru viitor", "pentru progres", "pentru comunitate" sau "pentru judet". Nu lipsesc referirile la crestinism sau la componenta civica.
In majoritatea cazurilor, aceste noi aliante au drept culoare de campanie verdele, dar sunt judete unde s-a folosit albastrul. Siglele sunt dintre cele mai variate:harta judetului, o inima, un mar, un spic de grau sau un trifoi cu patru foi.
Partenerii cei mai frecventi ai PDL sunt UNPR si PNTCD, care se regasesc alaturi de democrat-liberalii in cate zece judete. De altfel, aceste doua partide erau, initial, vizate, pentru formare Miscarii pentru Romania la nivel national, insa planul a fost abandonat.

Cine se ascunde in spatele aliantelor

In multe cazuri, "progresul" sau "viitorul" din siglele de campanile ar urma sa fie asigurat tot de vechea garda a PDL. Primarul Aradului Gheorghe Falca era favorit in sondaje dar el a incercat sa ridice scorul partidului la consiliul local camuflandu-l sub denumirea de Miscarea Crestin- Liberala, in urma unei aliante cu PER. In Neamt, Alianta Populara Progresista Ecologista Liberala (APEL) sprijina un cuplu bine infipt in realitatile politice: Gheorghe Stefan (PDL), pentru un nou mandat la primaria Piatra Neamt si Culita Tarata (UNPR) pentru sefia Consiliului Judetean.
Alianta Popular Crestina Calarasi il sprijina la primaria orasului pe Nicolae Dragu racolat de UNPR de la PNL. Acesta a devenit cunoscut la nivel national dupa ce i-a atacat pe niste localnici care erau nemultumiti de taierea salariilor. "Sunteti niste javre, exact cum i-a zis si politia presedintelui. La revedere! La revedere, javrelor! N-o sa mai aveti primar niciodata in viata voastra", le-a spus Dragu spectatorilor.
In Telorman, taranistii au fost luati in alianta de PDL si il sustin, impreuna, pe Teodor Nitulescu, care a fost prefect al judeteului atat din partea PSD cat si din partea PDL. Afacerile lui Nitulescu cu institutiile de stat din judet au tinut prima pagina a ziarelor.
18 filiale ale PDL au format aliante pe plan local.