DeCeNews: "Picati guvernul!" Mobilizare generala sau manevra de intoxicare marca Basescu

Surse din PDL ne-au declarat ca liderii partidului au declansat o mobilizare fara precedent pentru a impiedica investirea guvernului Ponta. Presedintele a sunat personal, parlamentar cu parlamentar, pentru a fi sigur ca nu mai apar dezertari. Deputatii minoritatilor naționale vor fi presati sau chiar santajați sa nu voteze guvernul, iar parte din UNPR s-ar putea abține, mai ales ca Gabriel Oprea ramane fidel lui Basescu, desi este nevoit sa colaboreze cu PSD pentru legea electorala.
De fapt, chiar noua lege electorala, cu vot majoritar uninominal pur, fara prag electoral, sta la baza reorientarii din tabara lui Traian Basescu. Inițial, pedelistilor li s-a prezentat infrangerea de la motiune drept o sansa de a-si reface imaginea, in perspectiva alegerilor. Calculele facute in baza noii legi electorale arata ca PDL ar ramane doar la nivel simbolic in Parlament, cu cateva mandate, ceea ce a creat panica in randul parlamentarilor portocalii. Basescu, la randul sau, ar fi ridiculizat de un scor-dezastru, care ar duce la dispariția PDL, similara PNTCD.
De cealalta parte, liderii USL sustin ca au deja voturile necesare trecerii guvernului si legii electorale. Unii liberali, dar si pesedisti "dizidenti", sustin, insa, ca alerta din interiorul PDL ar fi o manevra de intoxicare, menita sa demonstreze ca exista o lupta intre Ponta si Basescu. De fapt, ar exista o intelegere de predare treptata a Puterii, care sa-l lase pe Basescu sa-si termine mandatul. Astfel, Basescu i-ar sacrifica pe fostii sai supusi din PDL, partid care va fi practic desfiintat de noua lege electorala.