Cotidianul : O victorie periculoasa (Autor : Valentin Nicolau)

Prea a mers usor. Prea s-au legat toate si, in aceeasi zi cu motiunea, Basescu l-a si nominalizat pe Victor Ponta. Sa fi intors Securitatea redivivus armele? Sa fi "mutat" SRI, punand cu adevarat in dificultate guvernarea SIE-STS-SPP? Imbuibarea guvernantilor sa-i fi facut mai neatenti sau doar au mimat infrangerea pentru a-si digera in liniste prazile, privind cum isi vor rupe picioarele noii veniti.
Lipsa de joc, fara comentarii, fara sicane, fara mistourile obisnuite, pune pe ganduri atunci cand vine de la Basescu, mai ales ca a doua zi dupa caderea guvernului fostul prim-ministru era convocat la Neptun la o discutie de taina cu Stapanul. Sigur este ca pedelistii lasa in urma lor o situatie ale carei dimensiuni dezastruoase inca nu le vedem. Au jefuit si parjolit totul, au indatorat tara cum nimeni in istorie nu a facut-o. Poate au lasat si niste "bombe" care sa-i explodeze in fata, la termen, viitoarei guvernari. Tinerii politicieni invingatori se bucura ciondanindu-se juvenil pe posturi, batranii sunt sceptici si ingrijorati: "suntem intr-un moment extrem de periculos al existentei PSD" (Viorel Hrebenciuc).
Asteptarea cetatenilor e mare, pe masura disperarii multora dintre ei. De aceea si sansa ratarii e la fel de mare. Romanii nu mai au rezerve de rabdare si nici nu mai sunt dispusi sa accepte explicatii sau sa cautioneze erori de parcurs. Cei mai multi asteapta ca noii guvernanti sa faca minuni - greu de presupus pe fondul distrugerii generalizate din ultimii ani si greu de realizat de catre niste oameni care apartin aceleiasi clase politice ca si adversarii lor scosi de la putere. Dar pericolul cel mai mare vine chiar de la elita USL: cat va reusi sa reziste la presiunile interne de a promova in structurile guvernamentale smecheri, baieti care au frecat ecranele televizoarelor si-atat, imbatraniti in rele si comisioane?! Daca echipa va fi putreda, repede se va-mputi totul. Nevoia de o echipa si morala (suna ca dracu’ in context!), si competenta e cu atat mai acuta, cu cat situatia Romaniei este mai mult decat grava. Cand pe masa de operatie se afla un pacient pe moarte, nu trebuie trimisi sa-l opereze niste doctori care se uita mai intai la plicul cu bani si care, pe deasupra, au operat mai mult din gura pe la talk-show-uri.
Basescu are, ca de obicei, un singur interes national: propria persoana! Dar acum, in mod special, e preocupat de cum sa-si scape pielea. Este stiut ca unul care nu respecta nici o intelegere si care-si lichideaza camarazii dupa ce s-a folosit de ei. Cei cu care a deschis negocierile de a ceda treptat puterea in schimbul garantiilor ferme ca nu se vor atinge de el (adica nu-l vor baga la inchisoare) sunt destul de precauti, cunoscandu-i lipsa de scrupule, oricat ar afirma acesta ca va juca asa cum o sa i se cante. Aceasta stare de lucruri complica situatia si este de asteptat ca Basescu sa se zvarcoleasca mult si imprevizibil, sa incerce orice pentru a impiedica justitia sa-si faca vreodata treaba in cazul lui.
Jocul e pe viata si pe moarte, pentru ca viata inseamna libertate. Perspectiva puscariei il va radicaliza si ii va cobori si mai jos nivelul de joc, pentru ca dispozitia lui de a se umili jucand orice i se va spune, in schimbul garantiilor de supravietuire, nici el nu prea o ia in seama. Blestemul Basescu nu s-a sfarsit.