DeCe News : Antonescu spune ca estimarea DeCe News privind votul a fost realista

Presedintele PNL, Crin Antonescu a confirmat, vineri, intr-un interviu ca De Ce News a avut dreptate privind estimarile votului de la motiunea de cenzura, cand am informat cititorii de caderea Guvernului Ungureanu cu 238 de voturi. Fiind primii care am dat informatia, erau luati in calcul si parlamentarii de Timis, Stefan Dragulescu si Marius Dugulescu, care ulterior au renuntat sa voteze, chiar daca isi anuntasera demisiile din PDL si semnasera motiunea USL. De asemenea, De Ce News anticipa in urma cu cateva zile de modul cum va incerca Puterea sa tina in frau proprii parlamentari, pentru a nu defecta votul motiunii.

Jurnalist: Cand ati aflat de vot, erati deja in drum spre alta localitate.
Crin Antonescu: Da, eu aveam sperante cum v-am spus si ieri, cum v-am spus si dimineata, nu stiam rezultatul votului am crezut la un moment dat chiar ca va fi si mai dramatic, adica in momentul in care am vazut ca presiunile asupra doamnei Placinta, de exemplu, sau asupra proaspatului nostru coleg de la Timisoara, domnul Dugulescu care nu a ajuns la vot, au succes, sigur ca am inceput sa am chiar indoieli. Am sperat, cum v-am spus, tot timpul si ma bucur ca a fost un rezultat clar, estimarea chiar facuta undeva de 238 - 239 de voturi dovedindu-se realista.

Jurnalist: V-ati bazat pe voturile minoritatii?
Crin Antonescu: Nu ne-am bazat pe voturile minoritatilor. Am sperat ca reprezentantii sau o parte dintre reprezentantii minoritatilor nationale in Parlamentul Romaniei isi vor exercita acest drept de vot in fata unei motiuni foarte importante, votand intr-un fel sau altul. Asta am sperat si sincer sa fiu speram ca mai multi reprezentanti ai minoritatilor sa faca acest lucru.

Jurnalist: Emil Boc spunea ca reprezentantii minoritatilor care au votat motiunea sunt tradatori.
Crin Antonescu: Eu nu am de ce sa comentez spusele domnului Boc. Domnul Boc a vorbit mult ca si doamna Boagiu, ca si alte doamne si domni, au vorbit mult in aceste zile despre traseism. Poate ati remarcat faptul ca astazi "inculpatul", adica primul ministru, care era supus unei motiuni de cenzura, era un fost membru al Partidului National Liberal, avocatii pledanti pentru Partidul Democrat au fost Toader Paleologu, fost membru al Partidului National Liberal, senatorul Radu F. Alexandru, fost membru al Partidului National Liberal si domnul Dumitru Oprea, fost membru al Partidului National Liberal. Asa incat ce sa comentez? Nu stiu pana la urma cate voturi de la minoritati au fost in sprijinul motiunii de cenzura

Jurnalist: Cel putin 4 membri au votat.
Crin Antonescu: Au votat. Daca domnul Boc califica drept tradare exercitarea de catre un parlamentar roman a dreptului sau de a lua bilele si de a le baga in urne cum vrea el, conform constiintei sale, atunci cred ca domnul Boc este cu totul in afara oricarei norme democratice.

Jurnalist: Aceasta majoritate este suficienta pentru formarea unui guvern stabil?
Crin Antonescu: Nu, 227 nu sunt suficienti. 235, rezultatul votului de azi, nu poate fi extrapolat automat la investirea viitorului guvern. Azi am avut 235 de voturi pentru motiunea de cenzura, deci impotriva guvernului Ungureanu, drept care a si cazut. Noi avem 227 de membri ai grupurilor parlamentare. Sigur ca de la 227 pornind este mai usor sa incepi sa construiesti o majoritate si asta va fi probabil misiunea premierului desemnat, daca el va fi apartine grupului nostru.

Jurnalist: Exista deschiderea pentru discutii cu UDMR pentru formarea noului guvern?
Crin Antonescu: In legatura cu competenta guvernului, atat ca persoane, cat si formatiuni politice, eu as dori sa nu vorbesc, imi spun parerea, discut cu cel pe care noi am dori sa il avem premier desemnat, dar cred ca este corect ca domnia sa vorbeasca despre chestiunea asta.

Jurnalist: Accepta USL si un alt guvern?
Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: Nu exista riscul erodarii USL daca accedeti acum la guvernare?
Crin Antonescu: Cred ca am vorbit despre acest risc, exista riscuri intotdeauna in politica, dar exista si riscul, nu pentru USL, sau pentru un partid sau altul, dar exista si riscul ca Romania sa aiba in continuare guverne improvizate sau guverne proaste, guverne iresponsabile si cred ca acesta este riscul cel mai mare pentru noi toti.
Jurnalist: FMI a blocat pentru moment negocierile, euro a crescut brusc, deci instabilitate...
Crin Antonescu: Daca aveti aceste idei puteti trece la consilierea adversarilor nostri politici, dar cand incepe campania electorala, nici nu a inceput inca si nici nu suntem la guvernare inca o data spun.

Jurnalist: Exista un scenariu de suspendare a presedintelui in situatia in care nu va accepta?
Crin Antonescu: Avem tot timpul sa discutam despre asta, nu discutam astazi despre vreo suspendare, discutam despre o situatie normala institutionala, avem un guvern care a cazut sau nu mai avem un guvern, care a cazut, a cazut in cel mai democratic mod, in cel mai frumos mod, ca democrati cred ca pot fi chiar foarte bucurosi - am auzit chiar ca domnul Ungureanu este foarte bucuros, si ca atare nu are rost sa discutam de situatii exceptionale. Suspendarea este o situatie exceptionala.

Jurnalist: Dar ce credeti ca ar fi cel mai potrivit pentru situatia actuala, anticipate sau un guvern USL stabil sau cu o majoritate stabila?
Crin Antonescu: Eu am spus de la inceputul anului ca alegerile anticipate erau solutia. Daca s-ar putea face anticipate si eu cred ca s-ar putea face numai cu un acord majoritar al tuturor factorilor politici, partide parlamentare, presedinte, e bine sa le facem. Daca nu, repet, USL este capabil sa faca un guvern care sa tina lucrurile sub control pe un mandat strict delimitat pana in noiembrie. Nu vad de ce o formatiune politica, o alianta, partide, adica noi, care spun in noiembrie: "Dati-mi tara, pot sa o conduc cel putin 4 ani, nu pot sa o conduca si 6 luni inainte".

Jurnalist: Care sunt masurile prioritare ale USL?
Crin Antonescu: Domnul Ponta a vorbit cate ceva despre asta, chiar astazi in plenul Parlamentului, simtind parca ceva,ca va cadea guvernul Ungureanu si eu sunt convins ca ati fost cu totii atenti.