Cotidianul.ro : AFP: "Victor Ponta, un tanar lup al politicii cu aer de elev model"

Seful opozitiei romane de stanga, Victor Ponta, desemnat vineri prim-ministru de catre presedintele Traian Basescu, este un tanar lup al politicii cu ambitii mari, comenteaza AFP, citata de Agerpres.
Jurist de formatie si procuror pana in 2001, Victor Ponta este la 39 de ani unul dintre cei mai tineri deputati din Romania si seful Partidului Social Democrat, scrie AFP.
Tocmai din aceasta pozitie el a creat in februarie 2011 impreuna cu presedintele Partidului National Liberal (PNL), Crin Antonescu, Uniunea Social-Liberala, o alianta politica avand ca obiectiv principal caderea presedintelui Basescu.
Victor Ponta, care vorbeste fluent limbile engleza si franceza, a ocupat pentru scurt timp de doua ori functia de ministru, insarcinat cu Controlul programelor europene in 2004, apoi pentru Relatia cu Parlamentul in 2008.
Pe plan economic, el a criticat programul de privatizare lansat de guvernul de centru-dreapta care a cazut, dar a asigurat ca va respecta marile linii ale acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana semnat in martie 2011.
Cu aerul sau de elev model, el isi afiseaza admiratia pentru revolutionarul bolivian Che Guevara si se declara un "om de stanga pur si dur". Considerat mai moderat decat colegul sau liberal Crin Antonescu, el a surprins totusi opinia in ultimele luni prin unele afirmatii, aminteste AFP.
In ajunul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, el l-a calificat pe blogul sau pe presedintele Nicolas Sarkozy "simbol de om politic demagog, populist fara limite, lipsit complet de valori si scrupule, intretinand conceptii foarte autoritare si antidemocratice, un bufon asemanator lui Basescu".
El a comparat de asemenea administratia Basescu cu un "regim fascist", unde "institutiile statului sunt anihilate si oponentii politici si patronii de presa victime ale santajului".