Gandul.info: MOTIUNE DE CENZURA. CADE guvernul Ungureanu? Pe ce parlamentari se bazeaza puterea si opozitia

Cu o zi inaintea motiunii de cenzura, miza USL sunt parlamentarii independenti si cei ai minoritatilor, cei de la care opozitia ar putea obtine cele 10 voturi necesare pentru a rasturna guvernul Ungureanu. PSD si PNL, in cazul unei mobilizari exceptionale, s-ar putea baza pe 222 de voturi din cele 231 necesare trecerii motiunii. In aceste conditii, la mare cautare sunt 9 independenti, dar si cei 17 parlamentari ai minoritatilor, care, desi la putere, dau emotii Coalitiei de aceasta data.
Cum deja dintre independenti si de la minoritati unii parlamentari au anuntat ca vor vota in favoarea motiunii, tensiunea este maxima atat in tabara puterii, dar si a opozitiei. Uselistii l-au chemat inclusiv pe deputatul Ioan Chisalita, aflat intr-o perioada de recuperare dupa un accident grav. "Suntem la 3-4 voturi de caderea guvernului. Surpriza ar putea sa ne-o faca minoritatile", a comentat un lider PDL. Socoteala care se potriveste si cu cea a liderului PNL Dan Radu Rusanu care a sustinut ca opozitia mai are nevoie de doar 4 voturi pentru a rastrurna guvernul.

Care este raportul de forte in Parlament

USL are pe hartie 223 de parlamentari. Unul dintre ei insa, deputatul PNL Virgil Pop, este scos din calcule fiind arestat, opozitiei ramanandu-i astfel 222 de oameni. Coalitia beneficiaza, teoretic, de votul a 227 de senatori si deputati, in care sunt inclusi si cei ai minoritatilor (PDL-155, UDMR-28, UNPR-27 si minoritati 17).
Independenti sunt pe hartie 10, insa unul dintre ei, Mihail Boldea, se afla in imposibilitatea de a se prezenta la lucru, fiind arestat. Astfel, numai votul celor noua independenti ar fi suficient pentru daramarea Guvernului.
Dusa: "Vor fi toti prezenti"
PSD si PNL promit o mobilizare fara precedent, apeland chiar si la deputatul Ioan Chisalita, care in urma unui accident rutier s-a aflat in ultimul an in imposibilitatea de a veni la parlament.
"Vor fi prezenti toti parlamentarii USL, inclusiv colegul nostru care a avut acel accident extrem de grav", a declarat, pentru gandul , liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa. El a precizat ca are asigurari ca si in tabara PNL este mobilizare maxima, ultimele calcule urmand sa fie puse la punct intr-o sedinta a grupurilor parlamentare ale USL, care a avut loc joi seara.
Cu o zi inainte, optimist, Victor Ponta a facut socoteala anuntand ca opozitia se bazeaza cert pe 225 de parlamentari.
Ce spun independentii
"Votez pentru, cu bilele la vedere. Cu ambele maini votez", a declarat deputatul independent Mircia Giurgiu, care a fost exclus din PDL dupa ce a votat, in 2010, o motiune impotriva guvernului Boc. Daniel Oajdea, si el intrat in Parlament sub sigla PDL, dar exclus pentru ca a votat o motiune de cenzura, spune ca inca nu s-a decis.
Un alt parlamentar care da emotii puterii este senatorul Cezar Magureanu, care desi pana de curand membru UNPR, acum, ca independent, merge pe mana PNL. "Voi vorbi cu Dan Radu Rusanu si ma voi consulta cu el. Pana joi seara voi sti cu cine votez", a declarat el, citat de Mediafax.
Independentii Gheorghe Zoicas si Ioan Munteanu pun conditii. "Daca va fi remaniat ministrul Dezvoltarii votez impotriva motiunii", a spus Zoicas. "Daca toti cei de la USL vor fi prezenti si vor vota motiune, atunci o sa votez si eu. daca nu, nu", a declarat Ioan Muntean.
Fost deputat PSD, Oana Mizil a declarat ca va vota cum ii va cere electoratul. "Voi veni la dezbaterea motiunii si voi vota asa cum imi cere electoratul, cei care m-au ales. Votul este secret", a spus Oana Mizil, pentru Mediafax.
Mircea Geoana, independent si el, spune ca sansele motiunii sunt semnificative. "Motiunea de cenzura are sanse semnificative sa fie adoptata pentru ca Guvernul Ungureanu s-a dovedit pana acum prea putin diferit de Guvernul Boc", a spus el.
Ce spun minoritatile
Nici pozitia minoritatilor nu este clara, acestea dand in continuare emotii Coalitiei sustinand ca nu au luat inca o decizie ferma in privinta votului. Asta in conditiile in care PDL, UNPR si UDMR au convenit sa-si tina parlamentarii in banci la votul motiunii.
Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a pus si el conditii, accentuand problema reintregirii salariilor bugetarilor. "De trei luni tot cerem asta si nu am vazut niciun rezultat. Nu votez daca pana in iunie nu se dau banii inapoi la salarii", a declarat el, pentru gandul.
Daca saptamana trecuta Niculae Mircovici declara ca nu va vota motiunea, acum s-a razgandit, spunand ca va veni la vot si se va exprima atunci. "Eu voi participa la vot, voi fi in sala si voi vota secret. Sunt argumente si pro si contra care trebuie analizate. Vom vedea atunci", a declarat Mircovici, pentru gandul.
Desi a oscilat in opinia sa, reprezentantul ucrainienilor in Parlament, Stefan Buciuta, a spus ca el nu ar vrea aceasta schimbare de Guvern, cel putin nu acum.
"Personal nu am nicio nemutumire nici fata de premier, nici fata de Guvern. Mie imi place foarte mult de Ungureanu, il stiu de mai mult timp. Ce putea sa faca mai mult in 2-3 luni de mandat? Consider ca nu este momentul sa cada Guvernul in apropierea alegerilor locale", a declarat deputatul, pentrugandul.
Cum voteaza ultimii plecati din PDL
Senatoarea Mihaela Popa, care a trecut recent la PNL, s-a declarat foarte dezamagita de actualul Guvern. "Nu am ceva impotriva lui Ungureanu, ci impotriva guvernului. Razvan Ungureanu este un model, dar ar trebui sa dea voie si la altii, asa cum a crescut el ar trebui sa dea voie si la generatiile urmatoare. Erau asteptari foarte mari pentru multi oameni, dar au dezamagit", a spus Popa, contactata de gandul.
Senatoarea a adaugat si faptul ca daca lui MRU i s-ar da o a doua sansa, cu alti ministri, ar face o treaba mai buna. "Vorbim de experienta si expertiza. O valoare nu inseamna tinerete. Uitati-va la ce ministri a propus PDL-ul. Credeti ca ei au expertiza?", a mai spus ea.
Recent trecuti de partea Opozitiei, senatorul Petru Filip si deputatul Valentin Rusu au spus ca vor respecta decizia partidelor din care fac parte acum, adica vor ca motiunea sa treaca. "Este o decizie politica. M-a dus in PSD si voi vota ca atare. Ce s-a facut pana acum n-a fost nici mai rau, nici mai bun, a ramas in acelasi registru", a declarat Petru Filip, pentru gandul.
Oltean: "Nu avem o liniste totala, dar avem o liniste normala vizavi de motiune"
Chiar daca lupta este stransa, liderii PDL se declara optimisti. "Toate lucrurile sunt luate in considerare. Partidul este mobilizat si coalitia este mobilizata pentru motiunea de cenzura. Am convingerea ca nu va trece motiunea de cenzura", a declarat presedintele Senatului, Vasile Blaga.
"Nu am niciun fel de emotie, eu nu cred ca va trece motiunea, dar nu am niciun fel de emotii in niciun fel de situatie", a precizat si vicepresedintele PDL Elena Udrea.
Secretarul general al democrat-liberalilor, Ioan Oltean, recunoaste totusi ca o oarecare emotie exista. "Nu avem o liniste totala, dar avem o liniste normala vizavi de motiune", a spus el adaugand optimist "Va asigur la modul cel mai serios ca motiunea nu va trece".
Cu toate acestea, PDL nu se poate baza, cel putin teoretic pe toti parlamentarii sai. De exemplu, deputatul Catalin Croitoru anuntand ca va vota la motiunea de cenzura, iar senatorul Ioan Sbarciu nu este hotarat daca trece la PC sau ramane la PDL.