Antena3.ro : Franta: Socialistul Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale

Update 20:30 - Socialistul Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta cu 28-30% din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 24-27,5%. Cei doi isi vor disputa victoria finala in cel de-al doilea tur, la 6 mai , potrivit unor surse concordante, citate de AFP.
Potrivit estimarilor institutelor CSA, Ipsos si Harris Interactive, Marine Le Pen a obtinut intre 17 si 20,7%, iar Jean-Luc Melenchon intre 10,5 si 13%. Francois Bayrou a obtinut intre 8,7 si 10 procente.
Update 19:00 - Rata de participare la primul tur al scrutinului prezidential din Franta era de 70,59% la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), potrivit Ministerului de Interne, in scadere fata de 73,87% cat era in 2007 la aceeasi ora, relateaza AFP.
Update 12:30 - Socialistul Francois Hollande, favorit in alegerile prezidentiale din Franta, a votat duminica dimineata in primul tur de scrutin, in fieful sau Tulle, din Correze, relateaza AFP.
Hollande, care este deputat al acestui departament, a luat sase buletine de vot din totalul de zece, inainte de a intra in cabina.
"Sunt atent, mobilizat, dar mai intai respectuos, francezii sunt cei care voteaza. Ziua care incepe va fi un moment lung, este un moment important", a declarat el presei, dupa ce a votat impreuna cu partenera sa, jurnalista Valerie Trierweiler.
Presedintele in exercitiu al Frantei, Nicolas Sarkozy, care candideaza pentru un al doilea mandat, a votat duminica la pranz, la Paris, impreuna cu sotia sa Carla Bruni-Sarkozy, fiind ultimul candidat care voteaza in primul tur al alegerilor prezidentiale.
Toti cei zece candidati la presedintia Frantei au trecut prin cabinele de vot duminica, in cadrul primului tur al scrutinului prezidential.
Sarkozy, imbracat cu un costum bleumarin, a votat la un liceu din cel de-al XVI-lea arondisment al Parisului, dupa ce a luat doar o parte din cele zece buletine de vot.
Dupa ce a votat, presedintele-candidat, care parea destins, a dat mana cu persoanele prezente, oferindu-si o baie de multime, dupa care a urcat in masina fara a face declaratii presei.

---

Sectiile de vot s-au deschis in Franta pentru primul tur al alegerilor prezidentiale, care ar trebui sa fie urmat de un al doilea tur la 6 mai, intre presedintele in exercitiu Nicolas Sarkozy si socialistul Francois Hollande, marele favorit al scrutinului, relateaza AFP.
Sectiile de vot s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora Romaniei) si se vor inchide in marile orase la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), ora la care vor fi difuzate estimarile rezultatelor realizate de institutele de sondaje.
In total, aproximativ 44,5 milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a-i alege pe cei doi finalisti dintre cei zece candidati inscrisi in cursa.
Doua saptamani mai tarziu, ei il vor alege pe cel care va conduce timp de cinci ani una dintre principalele puteri mondiale, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, cu o putere personala rar intalnita in lumea democratica.
Considerat de mai multe luni castigator net in turul al doilea, cu 55 la suta din voturi in medie, socialistul Francois Hollande este in pozitia de a deveni primul presedinte de stanga dupa Francois Mitterand (1981-1995).
Ultimele sondaje publicate vineri il creditau in primul tur cu un usor avans fata de presedintele in exercitiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, de 28 la suta fata de 26 la suta. Absenta unuia dintre cei doi din cel de-al doilea tur pare exclusa, candidata de extrema-dreapta Marine Le Pen fiind creditata cu 14-17 procente.
Ea ar urma sa-si dispute locul al treilea cu tribunul stangii radicale Jean-Luc Melenchon, revelatia campaniei, centristul Francois Bayrou parand sa fie distantat, la 11 procente.
Analistii avertizeaza insa cu privire la consecintele unei rate mari a absenteismului, prevazut la peste 25 de procente de unele institute.