ImpactNews.ro : O motiune de cenzura doar ca sa fie. De cati "bipezi" de la PDL are nevoie ca sa fie un pericol

USL a depus, miercuri dupa-amiaza, motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Ungureanu. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti seara, la Antena 3, ca la acest moment, motiunea de cenzura nu trece, pentru ca mai sunt necesare 15 voturi, el precizand insa ca demersul opozitiei era necesar, pentru sanctionarea unor abuzuri ale Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu. De altfel, doar o parte dintre parlamentarii USL vor semna motiunea de cenzura astfel incat restul sa o sustina pe cea pe care PSD si PNL intentioneaza sa o depuna in luna iunie - o recunoastere indirecta ca demersul Opozitiei la adresa Guvernului este sortit esecului.
"Situatia este foarte clara, nu facem pronosticuri. Ne lipsesc 15 voturi. Trebuie sa strangem 231 de voturi. Acum suntem 216, cu tot cu cei veniti, ne lipsesc 15 voturi. Nu ajung voturile noastre", a spus Ponta.
El a explicat insa ca demersul opozitiei de a initia motiunea de cenzura era necesar, pentru a sanctiona unele abuzuri ale puterii, cum ar fi situatia de la UMF Targu Mures, precum si problemele legate de privatizari.
Ponta a spus ca multi dintre parlamentarii puterii critica, in terioriu, masurile Guvernului, dar nu au curaj, la Bucuresti, sa sustina demersul USL legat de motiunea de cenzura.
Intrebat daca este de parere ca vor mai exista "scurgeri" de parlamentari de la putere catre USL, Ponta a spus ca nu se bazeaza pe asa ceva si ca nu incurajeaza fenomenul.
Intrebat pe cate voturi se bazeaza Opozitia din partea Puterii la motiunea de cenzura, Ponta a raspus: "Pe niciunul. Ne bazam pe voturile noastre ale tuturor parlamentarilor USL Daca vor fi 15 parlamentari ai Puterii care pot sa reinvete mersul biped vom avea surprize, dar noi nu ne bazam pe asa ceva".
Ponta a mai declarat, marti, ca USL va depune motiunea de cenzura cu minimum de semnaturi cerut de lege, respectiv 116, pentru a putea depune, eventual dupa 10 iunie, o alta motiune de cenzura, in cazul in care prima nu va trece.
"Conform Constitutiei, pentru a depune o motiune de cenzura, ai nevoie un sfert din numarul deputatilor si senatorilor. Nu ai voie, acelasi deputat sau senator, sa semnezi decat una pe sesiune. Decizia noastra de tactica politica este de a depune motiunea de cenzura cu numarul minim cerut, 116, pentru ca, eventual dupa 10 iunie, intr-o noua formula politica, in care probabil domnul Ungureanu va prelua o parte din PDL, sa putem sa depunem o a doua motiune de cenzura, daca nu trece asta. Dupa 10 iunie, pentru ca sesiunea se termina pe 30 iunie", a spus Ponta.
Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.
Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea, mai prevede legea fundamentala.