AmosNews.ro :De la vopsit oua, la vopsit partide (Autor : OCTAVIAN STIREANU)

Misterul care invaluia numele candidatilor PDL pentru primariile din Bucuresti s-a risipit, ieri, in Joia mare. Elena Udrea, brava amazoana politica a regimului, nu s-a pus in fruntea ostii de candidati, nefiind, probabil, de nasucul dumneaei fin o asemenea corvoada. In schimb, a dislocat de la importante treburi de partid si de stat nume cu notorietate, pe care le-a aruncat in lupta din sectoarele conduse de opozitie.
Prefectul de Bucuresti a fost pus sa demisioneze - daca-i musai, cu placere - pentru a-l infrunta pe Vanghelie. Multipla ministra Sulfina Barbu, presedinta organizatiei de femei si, totodata, sefa comisiei de elaborare a legii electorale, a fost desemnata sa-l infrunte pe Piedone. Adica, fiind dumneaei in plina viteza de afirmare, a fost dirijata direct intr-un stalp.
La ceremonia, cam semanatorista, de prezentare a candidatilor sub zarzarul din curtea PDL, Sulfina abia isi mai putea retine lacrimile. Mai mult ca sigur ca nu de bucurie ori entuziasm pentru inalta onoare ce i se face... Tot de la dna Udrea am aflat ca in Joia mare se vopsesc nu numai ouale, ci si partidele.
Portocaliul, victorios in atatea randuri asupra poporului, este obosit. Este rau famat. Este compromitator. Drept pentru care el se metamorfozeaza in verde. Steagul verde va fi fluturat, desigur, de aceiasi oameni portocalii. Schimbatul culorii politice nu este un moft. Nu este ca schimbarea unei rochii cu o alta, instelata, de firma, dar cumparata de pe la Istanbul. S-ar putea spune ca schimbarea culorii partidului este un element de tactica electorala. Poate. Dar sigur este si o dovada a lasitatii si smecheriei politice. Un semn al degringoladei, dar si al indarjirii pedeliste de a se bate pentru putere sub orice chip. Liderii PDL spera ca, de sub culoarea verde, candidatii lor vor iesi in fata electoratului mai uscatti si mai curati.
Societatea romaneasca e caracterizata, in prezent, de multa neclaritate politica si destula nervozitate sociala. Tertipurile PDL nu fac decat sa agraveze aceste simptome. Prin judete au aparut tot felul de cumetrii politice, gen "miscarea populara pentru..." sau "alianta populara pentru...", toate fiind incercari de acoperire a partidului de guvernamant.
Tensiunea se simte in toate formatiunile politice.
PDL a rupt agreement-ul cu UNPR, imediat dupa ce Piedone s-a intors de unde plecase. Din sef de campanie al PDL pe Bucuresti, Piedone s-a sucit brusc, primind o functie nou-nouta, creata pentru el, in conducerea PC.
Liberalii au cedat si ei nervos, operand o surprinzatoare inlocuire a lui Andrei Chiliman de la conducerea organizatiei de Bucuresti. Cazul nu este inchis. Plecarea neinvinsului primar al sectorului 1 de la PNL nu este sigura, dar nici exclusa. Daca se va produce, PNL nu se va abate din drum, cum spunea Crin Antonescu, dar sigur va resimti o lovitura in plex, similara cu aceea primita de PDL la plecarea lui Frunzaverde.
La UDMR, presiunea este totala, din toate partile. Electoratul propriu este divizat. Basescu vrea sa scoata din foc castane toxice si fierbinti cu mainile ministrilor udemeristi. DNA a primit consemn operativ. Tokes s-a reactivat puternic, iritand liderii Uniunii. Disconfortul acestora, provocat de cautionarea unei guvernari falimentare, este total. Desemnarea lui Gyorgy Frunda drept candidat pentru Primaria Tg. Mures, inlocuind din mers un anonim, ce deja fusese anuntat, demonstreaza stradania UDMR de a-si reface macar imaginea, daca nu si propriul bazin electoral.
Sarbatorile ofera un armistitiu crestinesc tuturor, dar numai atat. Ostilitatile se vor relua, la vedere sau sub centura, saptamana viitoare. Primul gest major este mult asteptata motiune de cenzura anuntata de opozitie. "A fi sau a nu fi" UMF Tg. Mures printre motivele ei - aceasta-i intrebarea!...