Impactnews.ro: Ambasadorul Olandei: 3 ani nu ati facut nimic pentru cerintele MCV

Trei ani a avut Romania la dispozitie pentru a implementa angajamentele si realiza progresele necesare in justitie, prevazute de MCV, dar a preferat sa-i piarda si sa demareze actiuni in acest sens abia in ultimul an, a acuzat Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Tanya Van Gool, pasivitatea autoritatilor romane in domeniu. Ea a incercat sa explice astfel rezervele tarii sale fata de aderarea Romaniei in acest stadiu la Schengen.
"Cand MCV a fost stabilit si am sperat ca 3-4 ani mai tarziu vom vedea o evolutie imensa, astfel incat inclusiv conditionalitatile MCV sa fie indeplinite. In aceste conditii, discutia noastra nu ar fi avut loc. Dar asa cum am vazut de la inceput, in primii doi ani aproape ca nu a existat niciun progres si atunci oamenii au inceput sa spuna ca Mecanismul nu a fost impus degeaba, ca el trebuie dus la indeplinire si s-a insistat in acest sens de catre un numar de state. Evident, rapoartele nu au fost prea bune si atunci au aparut consecintele asupra opiniei politice. Iar acest lucru nu s-a intamplat numai in Olanda, dar nu am voie sa vorbesc despre alte tari, ci numai despre Olanda. Iar oamenii au spus: "Stai, e bine. Aveti MCV care nu este respectat cu strictete. Acum veti avea Schengen si vor fi consecinte", a declarat joi diplomatul olandez, intr-un interviu acordat Mediafax.
Politicienii de la Haga nu pot explica alegatorilor lor ca lucrurile stau bine in ceea ce priveste pregatirea Romaniei pentru spatiul Schengen, deoarece au vazut cu proprii ochi ca nu e asa, mai spune Van Gool.

"Politicienii olandezi nu pot explica cetatenilor care i-au ales ca lucrurile stau bine, pentru ca au vazut ca lucrurile nu stau bine. (...) Oamenii sunt ingrijorati de faptul ca, daca frontierele Schengen vor fi schimbate prin includerea Romaniei si Bulgariei, nu vor avea suficienta incredere ca sistemul legal din aceste doua tari poate contrabalansa elemente negative care ar putea veni din exterior. Prin elemente negative ma refer la traficul de persoane, contrabanda care ar putea fi intensifcate pentru ca oamenii din exterior cred ca se poate pentru ca frontiera nu e bine controlata. Si chiar daca Romania face tot ce poate, este posibil sa nu aiba mijloacele necesare. De asemenea, este problema resurselor umane la frontiera. A avea destui oameni, bine pregatiti si suficient de constienti de ceea ce inseamna integritatea", sustine diplomatul olandez.
Diplomatul olandez a mai afirmat ca in primii trei ani de dupa aderarea Romaniei la UE, in 2007, nu s-a intamplat nimic pentru realizarea progreselor necesare in justitie, prevazute de MCV, ci doar in ultimul an au inceput actiuni in acest sens.
Tanya Van Gool precizeaza ca Olanda asteapta urmatoarele doua rapoarte ale CE pe tema justitiei pentru o evaluare a progreselor inregistrate de Romania in acest domeniu, precizand ca prin raport al CE intelege doar rapoartele finale, care contin si evaluarile de natura politica si care sunt publicate anual in luna iulie, si nu documentele interimare de genul celui publicat vineri.
Referindu-se la raportul interimar pe justitie publicat vineri, ea a spus ca a fost surprinsa de continutul pozitiv al documentului, apreciind insa ca Romania merita acest lucru, deoarece "au fost facuti pasi - cu dificultate, ce e drept - dar trebuie mentionati si consolidati".
Diplomatul olandez a spus ca printre masurile concrete pe care tara sa le asteapta din partea Romaniei in domeniul justitiei se numara implementarea codurilor de procedura, uniformizarea jurisprudentei si transparenta in desfasurarea cazurilor de coruptie.
"Daca va uitati in raportul Comisiei, s-a vorbit despre un numar de legi care au fost adoptate. Dar aceste legi trebuie implementate. De exemplu, codurile de procedura au fost adoptate, dar trebuie si implementate pentru a fi operationale. Acest lucru nu s-a facut. Intelegem ca lucrurile nu se pot realiza atat de repede pe cat ar trebui, dar este un lucru care trebuie facut. Pentru aceasta va trebuie resurse umane, va trebuie bani. Este o problema dificila pentru ca, in acelasi timp, Romania a taiat bugetele mai multor institutii. Apoi, este o mare nevoie de uniformizare a jurisprudentei. Legea trebuie interpretata de toate instantele in acelasi mod pentru a avea incredere in deciziile judecatoresti. Apoi exista un numar de persoane arestate. Dar nu stim care este urmarea acestor cazuri! Si nici cat de repede continua procedurile ulterioare. (...)Avem nevoie de transparenta in desfasurarea cazurilor de coruptie. Stim ca unele persoane sunt puse sub acuzare, iar altele, nu", afirma Tanya Van Gool, care mai apreciaza ca necesara o durata a proceselor mai scurta.