Gandul.info : USL la nunta de argint: "Nu ne vom trada cu Basescu". Oprescu: "Merg cu voi pana-n panzele albe..." (Autor : Marian Sultanoiu)

In curte la Romexpo, masini multe, lume multa, congrese, patru - cu ala mic al "verzilor", care au batut palma cu Uniunea si au semnat protocolul de colaborare. Nimic din efervescenta congreselor pesediste d‘an tart, pe cand amfitrion era Marian Vanghelie. Nu tu baloane, pancarte, vuvuzele, nu tu scandari; fara mici, fara mustar, fara sare si piper, doar ceva bere, inca de dimineata si nervi de primavara. "Ce cautam noi aici frate, azi, in loc sa fim pe balta, la gratar. Ce atata agitatie, ca stie fiecare ce are de facut?" se plange un "congressman" cu ceafa bogata, costum (stra)lucitor si ochelari de soare, ridicati pe frunte.
Valuri de costume cu sclipici, cravate si frizuri gelate se revarsa, inca de dimineata, catre standurile de congres. La C2 - PSD, la C3 - PNL, la ceva metri mai in spatele cladirii, PC. Din cauza inghesuielii, Mircea Ionescu Quintus incurca intrarile. Fostul presedinte liberal recunoaste, deschis si impartial, ca tot romanul: "Am trecut si pe la PSD".

In afara de Remus Cernea, extrem de prins de evenimente - "Ca sa ajung aici, am trecut prin infern!?" - restul participantilor a abordat subiectul cu multa liniste si echilibru.
Congrese mici, dar cuminti
De exemplu, congresul PSD s-a animat, o data, la faza cu scrisoarea - cand a rupt-o Ponta fara s-o citeasca, "de frica antrax-ului de la Cotroceni"; a doua oara, cand a spus Dragnea, sententios: "Victore, trebuie sa-i duci la putere pe acesti oameni; ei au incredere in tine" - care aduce putin cu "Petre, esti cel mai bun!" si, a treia, cand a venit Nastase si le-a spus oamenilor ca tara trebuie sa scape de Basescu. In rest, participantii au mai fluierat fara convingere, au mai apludat decent, si-au mai vazut de drum, care cum a putut. Bonus, aparitia lui Mazare, intolit de la casa Fidel&Guevara, cazon cu basca rosie si ancadrament doua gacici asisderea, care aminteau frisonant de modelul libian, trecut, oarecum, in uitare - Muammar al-Gaddafi. "Cu care dintre ele esti mama" il intreaba o doamna, mai in varsta. "Cu amandoua" zice Mazare. "Nu poti mama, cu amandoua, nu poti" conchide femeia afectata.
La congresul PNL, nici atat. Crin Antonescu a explicat in liniste, pentru a n-a oara, ca alianta cu PSD este pasul politic perfect, si ca identitatea PNL e mai puternica azi decat oricand. "Ne-am gandit bine, am decis bine, am facut ce trebuia facut pentru Romania si PNL" a decretat el. Aplauzele i s-au datorat, mai ales, lui Frunzaverde, care a ales PNL in schimbul functiei de vicepresedinte, acordata fara prea multe apasari liberale de constiinta, precum si unui catren cam prafuit a lui Quintus, care il da unu solist pe Crin castigator la prezidentiale.
De la PC nu s-a auzit nimic.
Criza a eutanasiat hotdogii
In pauza dintre congresele mici si cel mare s-au terminat toti hotdogii reci si toate berile calde pe la carciumile de campanie. Aprovizionarea precara i-a facut pe pesedisti sa-l planga pe Vanghelie, iar pe liberali sa-si vada de drum. "Nu se compara cu congresele lui Marian. Pai ce facea el cu Aura..." spune o doamna bine informata. "Ati vazut ce spectacol i-a organizat Aura Vasile lui Oprea, zilele-astea?. Asa mai zic si eu", spune iar doamna.
In rest, cine nu a prins de mancare, a prins al doilea transport de bere, langa care s-a asezat gospodareste. Ca discoteca sa fie completa, in pavilionul central, congresul a "izbucnit" frenetic in ritmurile rock ale formatiei AC/DC, moment ambalat, grandios, intr-o folie de lumini.
Cateva discursuri de cinema - de la "Primarul interplanetar" la "Muschetarul roman"
Apoi liderii au inceput sa vorbeasca. Daniel Constantin, cam la 10 minute. "Jos Basescu", "Vom castiga", "Avem echipa perfecta".
Sorin Oprescu, la 20. Primarul "interplanetar", a reiterat promisiunea universala ca va merge cu Daniel, Victor si Crin, pana in panzele albe... "Eu am simtit pe propria piele ce inseamna Elena Udrea la Bucuresti. Bucurestenii au vazut mai putin pentru ca eu nu m-am plans. Am strans din dinti si am mers mai departe", a spus primarul intergalactic.
Victor Ponta, la 35-40. In discursul sau, liderul PSD a explicat ca liderii USL sunt cei trei muschetari, carora li s-a adaugat al patrulea, si anume Sorin Oprescu. Ca din poveste mai fac parte "regele batran, cardinalul viclean si femeia tradatoare", ca a rupt scrisoarea de la Basescu pentru ca el nu negociaza nimic cu nimeni, ca nu vrea sa fie numit nimic, nicaieri, de Basescu, ci vrea ca, in premiera pe tara, sa fie ales in aceasta functie chiar de popor si ca, dupa ce Boc a amanetat tara, MRU amaneteaza patul, frigiderul si cateva device-uri. "Da, accept propunerea de a fi premier, venita din partea USL", a consimtit Ponta, dupa ce a tinut asistenta, minute in sir, cu sufletul la gura.
In sfarsit, Antonescu, cam la 30. Un discurs bland, prea putin acid, prea putin vehement - dar foarte obositor, dat fiind faptul ca liderul absolut si-a sters fata cu batista in mod repetat - in care a vorbit despre alegerile in cross si despre statul necesar impreuna. "Particularitatea acestor congrese este ca noi, un partid nedezmintit de dreapta, vom da votul pentru un premier de stanga. Poate si mai spectaculos este ca PSD probabil va investi ca si candidat al USL si al sau la Presedintia Romaniei un om de dreapta. Acestea sunt insa, la nivelul cel mai de sus, semnele angajamentului unei constructii impreuna", a spus Antonescu.
Ion Iliescu l-a vazut pe Ponta la tv
Altfel, singurul presedinte de pana acum, ales in lung de linie de catre social-democrati, Ion Iliescu, a fost absenta notabila a congresului. Ponta a dezvaluit la final faptul ca Ion Iliescu a traversat un puseu de tensiune, dar ca si-a revenit si este in forma. "M-a urmarit la tv si m-a felicitat".
Te cred si eu.