AmosNews.ro: Un partid de ghiocei (Autor: OCTAVIAN STIREANU)

La vreme de echinoctiu, aceasta imagine a PDL-ului este cat se poate de potrivita. Nu este vorba despre vreo gingasie de primavara, ci despre pozitia in fata lui Basescu.
Declaratia de martor cu care alde Boc si Udrea s-au grabit sa confirme ca stiau ei de "propunerea" ce urma sa-i fie facuta lui Ponta este, la nivel de persoane, dovada clara a unor caractere jalnice. Dar o astfel de atitudine are si o semnificatie institutionala, fiind vorba despre un partid ce influenteaza destinele a milioane de oameni.
In situatia de fata, s-a confirmat, inca o data, ca PDL nu este decat o adunatura de "yesmeni", care nu sufla in fata lui Basescu. De la locatarul Cotrocenilor, nimeni nu mai are, de mult, nicio pretentie. Pentru el, institutia prezidentiala n-a fost decat un instrument de putere, pentru protejarea ciordocratiei pedeliste si satisfacerea intereselor camarilei. Dar se presupune ca partidul de guvernamant ar dori sa existe si dupa Basescu.
In fata declaratiei ca "unii lideri" ai PDL ar fi fost anuntati despre desemnarea lui Ponta ca premier, era de asteptat o reactie de bun simt. Nimeni nu-i obliga sa minta. Seful lor n-avea nevoie de atatia avocati ai apararii. El, oricum, este detinatorul adevarurilor absolute! Chiar ieri, un ratacit prin politica afirma ca "nici macar Napoleon n-avea o semnatura atat de grandioasa" ca a lui Basescu.
De la asemenea specimene carieriste nu poti cere demnitate. Dar liderii PDL cu pretentii sa ramana in viata politica a tarii ar fi trebuit sa probeze luciditate si responsabilitate. De ce a trebuit ca si ei sa se umple de ridicol, afirmand, a treia zi dupa scripturi, ca stiau mai demult ceea ce era vizibil ca aflasera abia atunci?
Daca, insa, lucrurile stau conform declaratiilor lor de martor, sunt si mai penibile in ceea ce-i priveste. In acest caz avem de-a face cu un ghemotoc de lasitati, perversiuni politice si complicitati de-a dreptul deplorabile. Cum de-au putut acesti lideri sa inghita ca pelicanul o propunere care le dadea peste cap intreaga politica de pana atunci? Unde disparuse broscoiul raios din gatul liderilor pedelisti? Unde era "dialogul pe trei paliere", anuntat cu emfaza de Emil Boc, in vremea protestelor hibernale din Piata Universitatii? Unde-or fi mecanismele de partid pentru desemnarea diferitelor functii? Emil Boc, inca de pe cand era prim-ministru, propovaduia dreptul partidului sau "de a culege roadele" in alegeri de pe urma redresarii economice a tarii. Cum de-a cedat aceste "roade" lui Ponta si USL, chiar in buza alegerilor?
In 2009, pentru a pregati furtul realegerii lui Basescu, l-au dat afara pe ministrul de Interne al PSD, iar acum ar fi readus PSD la controlul procesului electoral? Cine poate sa creada asta?
Nu mai invoc, aici, modul in care Basescu il caracteriza pe Ponta numai cu cateva luni in urma. Dar Basescu va fi zvarlit de pe scena politica mai devreme sau mai tarziu, luand cu el, intr-o amintire urata, si toate epitetele cu care a jignit atata lume. Ingrijorator ramane, insa, comportamentul institutional al partidului, al PDL-ului ca entitate, in fata elucubratiilor unui cetatean care sterge cu el pe jos.
Bomboana pe coliva este explicatia data de liderii pedelisti pentru acceptarea - conform declaratiei de martor - desemnarii lui Ponta ca prim ministru: nu pentru binele tarii, ci pentru a compromite USL-ul!
"Este exact asa cum a spus presedintele, a avut aceasta propunere, ne-a spus-o si noua si a fost agreata si de PDL", a declarat, cu grabire, Elena Udrea, avocata de casa (din Mihaileanu) a lui Basescu. "Am fi vazut, in doua luni, care sunt limitele USL de a guverna aceasta tara, ne si obisnuiseram cu gandul ca isi vor demonstra incompetenta foarte repede si vom fi regretati in numai cateva luni de cetateni, astfel ca am fost dezamagiti de refuzul domnului Ponta si al USL de a prelua guvernarea", scria ghiocelul blond al regimului Basescu.