Inpolitics : Efectul MRU: SRI ranjeste coltii catre putere (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

"Intre serviciile secrete, SIE este marele castigator al perioadei post-decembriste". Afirmatia a fost facuta acum cativa ani de catre fostul presedinte Emil Constantinescu si pare sa fie azi mai valabila ca oricand. In premiera absoluta, presedintele si primul ministru sunt oameni care provin din DIE/SIE. Un avantaj urias al serviciului amintit si care deranjeaza in mod cert restul serviciilor, dar, mai ales, SRI, picat pe locul doi desi e cel mai mare din Romania. Va inghiti SRI galusca si se va resemna? Noi inclinam sa credem ca nu, iar unele evenimente recente par sa confirme asta.
SRI a dat semne de nervozitate inca de la prima vehiculare a numelui lui MRU pentru postul de premier, in 2009, atunci cind l-a trimis la inaintare pe fostul purtator de cuvant Ulieru sa-l deconspire drept agent al unei puteri straine.
Putin inaintea numirii de acum, alt fost greu al SRI, Virgil Magureanu, a dat si el anumite semnale publice de nemultumire, desigur, pentru urechile care trebuiau sa auda.
Cu toate astea, Ungureanu a fost numit in post pe 9 februarie 2012. Cinci zile mai tarziu, s-a produs un eveniment ramas necunoscut marelui public, dar care poate fi interpretat drept o reactie vehementa a SRI si un semnal dur catre structurile de varf ale statului.
Concret, pe 14 februarie 2012, deputatul PSD Ion Stan a depus in Camera doua declaratii politice de-a dreptul incendiare, intocmite pe baza unor informatii de top, accesibile doar serviciilor secrete si anumitor factori politici de top. Doua declaratii pe care Stan nu a tinut sa si le popularizeze in presa, dovada ca erau destinate doar anumitor cercuri. Pentru a clarifica din start lucrurile, sa spunem ca Ion Stan nu e Vadim Tudor, cu ale sale tiribombe de presa, ci un parlamentar "special", care de foarte multi ani se afla in comisia SRI, pe care a si condus-o ca presedinte ori vicepresedinte, in prezent. Cei familiarizati cu dedesubturile politicii stiu ca, dintotdeauna, mai-marii comisiei SRI au avut o legatura stransa cu serviciul, atat de stransa incat s-a vorbit permanent cine controleaza pe cine.
In consecinta, e cert ca declaratiile lui Stan sunt opera serviciului amintit, deputatul fiind doar o portavoce.
Ce contin, insa, declaratiile in cauza?
(Va urma)