Inpolitics : USL are o mare problema: popularitatea lui Oprescu (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

Oricit ar părea de paradoxal, popularitatea extrem de mare de care doctorul se bucura in sondajele pe Bucuresti ar putea reprezenta o durere de cap zdravana pentru USL si un handicap in batalia electorala care se va derula pe 10 iunie, la alegerile locale. Iar o infrangere a lui Oprescu ar fi, tocmai din acest motiv, o lovitura cumplita de imagine pentru alianta si un balon de oxigen pentru putere.
Sorin Oprescu e cotat in unele sondaje cu 70-80%, ceea ce reprezinta garantia ferma a realegerii sale. In aparenta, cel putin. Numai ca, la fel ca in fotbal, in politica nu se aplica regula de trei simpla si nici 1+1 nu fac mereu 2.
Sa analizam cateva elemente concrete, care ar putea conduce spre un rezultat diferit de cel din 2008.
O prima mare diferenta: la alegerile din acest an avem votul intr-un singur tur care, el singur, ar putea rasturna multe socoteli politice.
In 2008, Oprescu a luat in primul tur cca.30%, cu doar cateva zecimi in plus fata de Blaga. In turul doi, doctorul a beneficiat de aportul PNL, PC ori PSD, care l-au ajutat sa isi infranga adversarul.
Acum, turul 2 nu mai exista, pentru Oprescu aparand, in schimb, avantajul ca partidele mai sus mentionate nu mai desemneaza candidati proprii.
Tehnic vorbind, insa, situatia e mult diferita si in acest plan fata de 2008. Atunci, opozitia a tras la locale zdravan cu un careu de asi, respectiv Chiliman, Piedone, Vanghelie, Ontanu, toti castigatori detasati in sectoarele lor si capabili de o buna mobilizare a alegatorilor in turul doi.
In ce masura cei patru ar mai fi dispusi azi sa traga pentru Oprescu e greu de spus, in conditiile in care Ontanu si Piedone s-au transferat la putere si vor juca invers, Vanghelie e in relatii foarte reci cu conducerea USL, in vreme ce organizatia PSD Bucuresti e intr-o situatie foarte dificila din punct de vedere organizatoric, nefiind clar cine si cum o conduce. O infrangere a doctorului ar fi, probabil, o satisfactie deosebita pentru edilul de la 5.
De asemenea, Chiliman a fost la un pas sa fie exclus din PNL din cauza opozitiei fata de sustinerea lui Oprescu. In 4 din 6 sectoare ale Capitalei, liberalii nu vor avea candidati proprii, iar la Primaria generala merge un fost pesedist, ceea ce nu prea imbie la iesitul la vot. Intr-o proportie diferita, situatia se regaseste si la PSD ori PC.
Un alt atu pierdut de Oprescu deriva din chestiunea de mai sus, respectiv statutul de independent gata sa se bata inclusiv cu fostul partid, lucru care i-a cucerit pe bucuresteni in 2008. Acum, Oprescu redevine un candidat politic, oricit s-ar incerca mascarea adevarului.
De asemenea, un urias avantaj a fost pentru el in 2008 celebrul scandal al semnaturilor falsificate, care l-a transformat in victima si i-a adus un mare nunar de voturi. Acum, nu se va mai pune aceasta problema.
Sa nu uitam nici ca, in 2008, alegerile au fost organizate de guvernul liberal Tariceanu, sustinut discret de PSD, ambele formatiuni avind o anume deschidere catre doctor, in timp ce acum organizarea apartine PDL. Probabil ca frauda la vot va atinge proportii nemaintalnite, data fiind si disperarea PDL de a pierde puterea anul acesta.
Marea problema, sau daca vreti, marea miza a acestor alegeri va fi absenteismul la vot. De aici ar putea veni necazurile lui Oprescu si ale USL.
Mai precis, cele 70-80 de procente pe care doctorul le are in sondaje provin de la bucuresteni, in ansamblul lor; la vot, insa, se prezinta cu certitudine un alt tip de bucurestean, anume cel care face parte din activul de partid.
In 2008, doar 31% dintre bucuresteni au iesit la vot, adica ceva mai mult de 500.000 de oameni. Cca.164.000 au votat cu doctorul in primul tur.
Anul acesta, daca se va respecta regula de fier post-decembrista, aceea ca, de la un scrutin electoral la altul se pierd cel putin 6-7 procente de participare si chiar mai mult, rezulta ca ne asteapta o participare de cca.25%.
In 2008, insa, aveam oficial 1,78 milioane de alegatori bucuresteni, pe cind acum intreaga populatie a orasului este de sub 1,7 milioane, dupa ultimul recensamant.
Asta inseamna ca la vot vor iesi 3-400.000 de oameni, cel mult.
Colac peste pupaza, perioadele zilei in care se iese la vot sunt, de regula, dimineata, pana la pranz, si seara, dupa ora 18,00. Numai ca, in ziua alegerilor, in intervalul 18,00-21,00 are loc supermeciul Spania-Italia, in Campionatul European, ca sa nu mai vorbim ca parintii vor avea pe cap emotiile Bac-ului care se da incepand cu a doua zi. Acest tip de evenimente plasate in preajma zilei votului au ca rezultat, dupa cum evidentia si un studiu minutios al Institutului pentru Politici Publice, scaderea considerabila a participarii la vot.
Un alt element care va duce, probabil, la lipsa de interes a bucurestenilor este tocmai procentul foarte mare al lui Oprescu, ceea ce inseamna demobilizare atit pentru sustinatori, cat si pentru adversari. Cand meciul e ca si jucat mai bine stai acasa.
Exact din acest motiv, e de asteptat ca Puterea sa faca tot posibilul pentru demobilizarea alegatorilor, iar una dintre metode ar putea fi absenta unei agitatii prea mari de campanie, ba chiar simularea unei resemnari ca inaintea unei partide gata pierdute. Se va recurge, foarte posibil, si la desemnarea unui candidat fals, in jurul datei de 15 martie, cel real urmind sa fie inscris in cursa in ultima zi, dupa metoda brevetata in 2000 de Basescu.
In plus, vor fi mai mult ca sigur evitate atacurile prea dure la adresa doctorului, pentru a nu se risca iar victimizarea acestuia. Va fi, in schimb, acordata o "atentie" discreta din partea organelor fiscale, din informatiile noastre, sponsorilor traditionali ai lui Oprescu, deja avertizati ca o noua deschidere a baierilor pungii (si trebuie spus ca in 2008 actualul primar a avut o campanie foarte costisitoare) le-ar putea aduce probleme mari.
Pe la spate, insa, PDL se ocupa de pe acum, intens daca e sa dam crezare ultimelor zvonuri, de o mobilizare fara precedent a activului de partid din Bucuresti. Asa-zisele negocieri pentru formarea Miscarii Populare nu au decit rolul de a forma un paravan pentru discutiile prin care un numar cit mai mare de grupari politice ori civice sa sutina un singur candidat. Miscarea Populara, ca alianta, nu va ajunge mai mult ca sigur la tribunal, raminind in stadiul de proiect, in schimb PDL si-ar putea asigura serviciile lui Becali, Oprea, Vadim, Pavelescu si poate chiar Dan Diaconescu, cel care tot ameninta cu o candidatura la Capitala al carei anunt oficial, insa, nu mai vine. Nemaiexistind turul doi, e logic ca negocierile trebuie facute inainte de alegeri.
Scenariul demobilizarii alegatorilor bucuresteni a fost folosit de PDL si in 2005, atunci cand, la alegerile partiale, s-a constatat ca Videanu nu avea nicio sansa sa cistige decit in cazul unei prezente foarte scazute la vot. Potrivit recentelor dezvaluiri ale sociologului Bruno Stefan, care a lucrat atunci pentru candidatul PDL, solutia a fost o campanie prin care sa se transmita mesajul ca Videanu sta atit de bine pe pozitie incat nu are rost sa se mai iasa la vot. Scopul a fost atins, absenteismul a fost dramatic, de cca.75%, iar Videanu a cistigat din primul tur, cu 53% din procente, care insemnau doar 231.000 de voturi.
Sansa actualei puteri la Bucuresti este, in concluzie, provocarea unui absenteism cat mai mare, pentru ca jocurile, in acest caz, le va face activul de partid, iar formatiunile de guvernamint sunt intotdeauna mai capabile sa isi mobilizeze oamenii, fie si recurgand la finantari oculte, mai ales ca retelele financiare sunt puse la punct inca de la europarlamentarele din 2007.
Va conta, desigur, si candidatul pe care va miza PDL, vor conta foarte mult si campaniile celor doua forte antagoniste. Si, mai ales, va conta felul cum va sti sa se mobilizeze doctorul.
Din nefericire, Sorin Oprescu are antecedente severe in ce priveste autosuficienta: in 2000, el obtinuse in primul tur un scor atit de mare in raport cu Basescu, 41%-17%, incit nu a considerat necesar sa se mai agite, fiind, practic, disparut intre cele doua tururi, astfel ca Basescu a recuperat si a invins. O victorie fara de care Romania nu ar mai fi avut azi un presedinte-jucator.
Ca o primarie de mare oras se poate pierde si cand ai 80% in sondaje a demonstrat-o cu brio si legendarul Sechelariu, acum cativa ani.
Pentru USL, insa, o infrangere a lui Oprescu nu ar insemna doar pierderea unei primarii, ci s-ar contabiliza inzecit din perspectiva alegerilor parlamentare si ar putea relansa spectaculos PDL. Un scenariu nedorit pentru opozitie, dar, asa cum am incercat sa avertizam mai sus, deloc imposibil.