Adevarul: Un dar toxic pentru Iliescu (Autor: Liviu Avram)
Opozitia nu a inteles nimic din episodul Roberta, pe cand Puterea se pare ca da.

Parlamentarismul romanesc a produs in ultimul an si jumatate trei episoade care ilustreaza cum nu se poate mai bine rolul pe care ar trebui sa-l aiba Opozitia si daca aceasta si-l intelege sau nu: episodul Roberta, episodul Geoana si episodul Iliescu. Toate vorbesc despre un singur lucru: cat de daunator poate fi faptul ca Opozitia isi subestimeaza puterea si isi saboteaza interesele.
Episodul Roberta, adica modul in care s-a votat la legea pensiilor, n-ar fi existat daca n-ar fi fost dezvaluit de un jurnalist care - lucru important - NU e familiarizat cu procedurile parlamentare. Parlamentarii Opozitiei si jurnalistii politici, toti mult prea obisnuiti cu bizareriile din Casa Poporului care poarta numele de "proceduri parlamentare", au dormit vreme de patru zile in acel septembrie 2010, pana cand altcineva le-a aratat diferentele dintre cifrele votului si prezenta din sala. Sa ne amintim ca in 15 septembrie 2010, cand se vota legea pensiilor, Opozitia a parasit sala. Dupa aceea, Puterea a fost neglijenta cu rigoarea cvorumului si a inceput sa numere anapoda, dupa un principiu cu care, pana atunci, toata lumea era impacata in mod tacit: daca o jumatate paraseste sala, cealalta jumatate este invitata sa faca practic tot ce vrea. Opozitia a avut, atunci, noroc: dupa detonarea pe televiziune, a preluat subiectul, l-a gonflat si mai rontaie din el si in ziua de azi, din el din moment ce una dintre conditiile revenirii din greva parlamentara este tocmai indepartarea Robertei.
In cazul debarcarii lui Mircea Geoana din fruntea Senatului, Opozitia a fost la fel de oarba, numai ca de data asta n-a mai fost nimeni ca s-o ajute sa treaca strada. Prost sfatuiti si prea siguri ca rolul Puterii e acela de a ocroti Opozitia chiar si de propriile-i greseli, liderii USL s-au razbunat pe fostul lor coleg cu un pret, totusi, mult prea mare: sefia Senatului a ajuns la coalitia de guvernare.
Iar acum, lasand la o parte ezitarile de inceput ("Demisionam sau doar ne prefacem?"), Opozitia a ales sa intre intr-o "greva parlamentara accentuata", aratand ca nu a inteles nimic din episodul Roberta. Pe cand Puterea se pare ca da. Luni, Comisia juridica a Camerei Deputatilor, camera decizionala, a votat modificarea la Codul penal prin care se exclud de la prescriere crimele - inclusiv cele din timpul revolutiei sau al mineriadelor. Iar marti, cu un cvorum urmarit la sange de data aceasta, Coalitia a votat legea pe articole, ramanand sa mai dea doar votul final. Aflata in eroica sa greva, Opozitia n-a putut decat sa ia act, de la balcon, de derularea evenimentelor, fara sa poata interveni in niciun fel. Iata un dar toxic pe care parlamentarii Opozitiei i l-au facut, poate fara sa vrea, Patriarhului lor, Ion Iliescu, cu doar cateva zile inainte ca acesta sa-si agate in buchetul vietii cel de-al 82-lea trandafir.
Din cele trei episoade se poate desprinde concluzia ca si in lupta parlamentara nu e altfel ca la razboi: sa fii prezent pe campul de lupta, sa te bati si sa nu mizezi pe crutare din partea inamicului.

Liviu Avram este redactor sef adjunct ‘‘Adevarul‘‘