Blogul Dacianei Sarbu: Concordia, un cuvant de care presedintele Basescu n-a auzit

Nu ma refer, de data aceasta, la faptul ca armonia, predispozitia spre pace si generarea consensului nu fac parte din vocabularul politic sau comportamentul presedintelui Basescu - au spus-o multi, pret de un mandat si ceva, fara ecou. Nu vreau nici sa-mi exprim surpriza ca, nici macar intr-un moment atat de tensionat precum cel pe care-l traim, Traian Basescu nu da semne ca ar intelege ce-i reproseaza oamenii, ce efect a avut si are asupra vietii lor, cat de mult rau le-a facut; ca nu gaseste timp sau vointa pentru un mesaj de intelegere a suferintei si a revoltei.
"Sunt de meserie comandant de nava si n-am ratat niciodata destinatia, si n-am s-o ratez nici acum, cu Romania". Aceasta fraza mi-a evocat instantaneu o singura imagine: nava Costa Concordia, ale carei ramasite plutesc si astazi in deriva undeva prin vestul coastei italiene. Si in acel caz, un numar de pasageri si-au pus siguranta si viitorul in mainile unui comandant care a comis serioase erori de judecata si i-a condamnat la naufragiu. Nu o calamitate a facut posibila catastrofa, ci deciziile comandantului sau. Care, de altfel, a anuntat in timpul dezastrului ca va fi ultimul care va parasi vaporul (in realitate, a fost printre primii care s-au salvat).
Unii dintre pasagerii implicati au platit cu viata, altii cu multa suferinta, cu totii vor ramane cu cicatrici mult timp dupa ce accidentul va fi disparut din paginile presei. Metafora comandantului care isi duce nava la destinatie cu toata lumea intreaga la bord este nu numai nefericita, ci de-a dreptul cinica pentru oricine a fost atent la programele de stiri in ultimele doua saptamani.
Nava Costa Concordia va fi, se pare, declarata dauna totala. Costul reparatiilor si al operatiunilor de salvare va depasi clar pretul sau initial. Sa speram ca nu se va intampla la fel si cu Romania comandantului Basescu.