DeCeNews: Salvarea lui Basescu - Referendum pentru Monarhie (Autor: Bogdan Chirieac)

Dupa 11 zile de protest, PDL a luat 5 masuri: a retras Legea Sanatatii, l-a repus in functie pe Arafat, s-a amanat taxa auto, a facut sluj in fata revolutionarilor si a fost demis Baconschi. Masurile nu vor satisface in niciun caz multimea infuriata si infometata.
Pe masura ce trec zilele, sansele regimului Basescu de a mai ramane la putere dupa alegeri se diminueaza. Tacerea presedintelui Basescu este considerata lasitate si nu intelepciune. Probabil ca singurul lucru cu care ar mai putea surprinde presedintele Basescu ar fi un discurs de genul: "Stimati concetateni, am incercat in calitatea mea de parlamentar, ministru, primar si presedinte sa storc din aceasta clasa politica ceva bun pentru tara. N-am reusit. Iliescu si a-i lui au stricat mult prea tare lucrurile. De aceea, va propun un referendum pentru reinstaurarea Monarhiei".
Daca referendumul ar trece, fapt putin probabil, nu ar fi deloc rau pentru Romania. Daca nu, intreaga agenda publica s-ar schimba intr-un an electoral. Actuala clasa politica, inclusiv dl Basescu si PDL, ar fi validate de popor. Pentru asta insa, dl Basescu ar trebui sa mai aiba curajul din 2004, cand a invins practic de unul singur regimul lui Adrian Nastase.
Un act de curaj, dar mai putin spectaculos ar fi si numirea d-lui Ponta ca premier. Sau formarea unui guvern de tehnocrati pana la viitoarele alegeri.
In loc de toate acestea, dl Basescu va prefera probabil varianta cea mai facila pentru el: mici concesii si mentinerea in functie a lui Emil Boc. E mai putin important faptul ca PDL se duce sigur in groapa, grav este ca trage si Romania dupa el.

PS: Vreme de doi ani l-am combatut pe cel care a fost non-ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi. In emisiunea Sandrei Stoicescu de la Antena 3, Baconschi s-a tanguit ca viata este nedreapta si PDL este nerecunoscator. Dl Baconschi nu a fost demis pentru dezastrul facut in politica externa, ci pentru ca i-a tratat pe romani cum ii trateaza tot PDL-ul: viermi, ciumpalaci, inepti, nevrotici. Nedumeririle dlui Baconschi sunt astfel intemeiate: dansul era incompetent intr un guvern incompetent si arogant intr un partid arogant. Din acest moment, destinul politic al d-lui Baconschi nu mai este un subiect ce merita comentat.